Gość: Hancia IP: 81.15.254.* 09.07.04, 12:06 Cz ktoś kocha tę powieść? Dla mnie jest absolutnie ukochana - a pan Darcy to doprawdy ideał mężczyzny... Muszę do niej wracać choć raz do roku. Ktoś ma podobnie?:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: akdila Re: Duma i uprzedzenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.04, 12:41 Czytałam w latach młodości w oryginale i jako dziewczęciu podobała mi się Gość portalu: Hancia napisał(a): ... Muszę do niej wracać choć raz do roku. Ktoś ma > podobnie?:) Kiedy jakaś książka zachwyci mnie, boję się do niej wracać. Że rozczaruje, że inna mi się wyda, zwyklejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blue_velvet1 Re: Duma i uprzedzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 17:23 ja tez ja lubie!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
anka2413 Re: Duma i uprzedzenie 10.07.04, 19:11 Uwielbiam te książke, dziwna historia wogóle, dostałam ją prawie 2 lata temu, leżała na półce przez rok, w końcu zaczełam czytać jak już nic innego nie było w domu i mnie oczarowała :-)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karjala Re: Duma i uprzedzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.04, 19:13 Przyłączam się do fanek :) Odpowiedz Link Zgłoś
clevera :)) 10.07.04, 20:22 Dzieki niej poznalam na czym polega niespieszny rytm toczacej sie fabuly, waznosc zawilych koligacji angielskiego mieszczanstwa, atmosfere powiesci Jane Austen, ale tez jest to jedyna jej ksiazka, ktora udalo mi sie przeczytac. Zaczelam "Rozwazna i romantyczna" i nie skonczylam. Potem siegnelam po "Mansfield Park" i tez niestety nie skonczylam.:( Odpowiedz Link Zgłoś
exilvia Re: :)) 13.07.04, 00:20 haha:) a ja tylko "Mansfield Park" przeczytałam w całości. próbowałam jeszcze "Emmę" czytać i chyba "Rozważną i romantyczną", ale nic z tego nie wyszło. na jedną mi cierpliwości starczyło. kompletnie nie moje klimaty. chociaż... "Mansfield.." czytałam z przyjemnością i zaciekawieniem. może to przez świetny wstęp (chyba) tłumaczki. wstęp był najciekawszy. autorka pisała właśnie o tym, jak J.A. traktuje w swoich powieściach czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hancia Re: Duma i uprzedzenie IP: 81.15.254.* 10.07.04, 23:35 A ulubione fragmenty? U mnie bezapelacyjnie oświadczyny Darcy'ego - alez oboje są wtedy bezczelni, aż miło! I tej cytat z pana Benneta: Dziewczęta lubią od czasu do czasu przeżyć zawód miłosny. Lubią to prawie tak bardzo jak wychodzenie za mąż.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sznurówka Re: Duma i uprzedzenie IP: 193.201.167.* 13.07.04, 14:01 Ubóstwiam:) Nie ukrywam, że najlepiej czyta mi się ją w oryginale, kapitalny język:) Kupiłam lata temu w wydaniu Penguina- małe jasnobrązowe książki... Hmm właśnie nabrałam ochoty na kolejne przeczytanie;) W zeszłym roku będąc w Budapeszcie kupiłam na wyprzedaży P&Prejudice po hiszpańsku, ale nie leży mi .... dziwnie kojarzy mi się z serialami telewizyjnymi z Wenezueli;)) A propos seriali - co myślicie o ostatniej brytyjskiej adaptacji książki (było to kilka lat temu) - uwielbiam równie mocno jak książkę:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pop Re: Duma i uprzedzenie IP: *.star.net.pl 13.07.04, 14:28 właśnie to czytam jestem gdzieś w połowie-mam jeszcze 3 inne jej książki z Penguina,baardzo lubie takie klimaty ;-) a,film bryt.tv też mi cię podoba,zwłaszcza Collin he he.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś