Dodaj do ulubionych

Powieść o wikingach

IP: *.dobrafirma.com / *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.04, 15:19
Chcę napisać poweiść o wikingach, ale niewiem z kąd wziąść jakies informacje
o nich, za wszelkie rady będę wam bardzo wdzięczny.
Obserwuj wątek
    • Gość: dlaczego Re: Powieść o wikingach IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.04, 17:25
      to dlaczego akurat o wikingach? :)
      przecież słowianie też byli waleczni!
      powodzenia!
    • kamkap Re: Powieść o wikingach 12.07.04, 14:17
      Nie wiem dlaczego chcesz pisac o Wikingach skoro nic o nich nie wiesz.
      Polecam ksiazki :
      Historia Wikingow, Roesdale Else
      Mowat Farley, Wyprawy Wikingów
      Martell Hazel Mary, Wikingowie
      Pozdrawiam
      Kama
      • Gość: kornik Re: Powieść o wikingach IP: *.czes.gazeta.pl 12.07.04, 14:27
        Jak jestem kiepski z fizyki to nie konstruuję silników odrzutowych, choć i na
        ten temat jest sporo literatury fachowej. Pisanie powieści o Wikingach bardzo
        odradzam, a swoją drogą to jest już w historii polskiej literatury powieśc,
        rozgrywająca się w tamtych czasach: „Saga o jarlu Broniszu” W. J. Grabskiego.
        No i nie zapominajmy o najsłyniejszym na świecie polskim komiksie - „Thorgalu”.
        • Gość: Nu! Re: Powieść o wikingach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 18:13
          R. Stiller też napisał takie coś. Albo "Rudy Orm" - Frans Gunnar Bengtsson,
          kiedyś czytałem. Fajne.
      • goblin.girl Re: Mowat Farley? 12.07.04, 21:48
        czy to ten od "Never Cry Wolf?" Nazwisko dosc rzadkie...
    • urtiko Re: Powieść o wikingach 12.07.04, 23:39
      Gość portalu: Hos napisał(a):

> Chcę napisać poweiść o wikingach, ale niewiem z kąd wziąść jakies informacje
      > o nich, za wszelkie rady będę wam bardzo wdzięczny.

W celu przybliżenia wikingów polecam "Edda poetycka" nie pamiętam kto przełożył, ale była wydana przez Ossolineum w takiej popularnej serii w malym rozmiarze (też nie pamiętam tytułu serii). Kapitalna książka, a właściwie spisane podania...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka