Gość: Hos IP: *.dobrafirma.com / *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.04, 15:19 Chcę napisać poweiść o wikingach, ale niewiem z kąd wziąść jakies informacje o nich, za wszelkie rady będę wam bardzo wdzięczny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dlaczego Re: Powieść o wikingach IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.04, 17:25 to dlaczego akurat o wikingach? :) przecież słowianie też byli waleczni! powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
kamkap Re: Powieść o wikingach 12.07.04, 14:17 Nie wiem dlaczego chcesz pisac o Wikingach skoro nic o nich nie wiesz. Polecam ksiazki : Historia Wikingow, Roesdale Else Mowat Farley, Wyprawy Wikingów Martell Hazel Mary, Wikingowie Pozdrawiam Kama Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kornik Re: Powieść o wikingach IP: *.czes.gazeta.pl 12.07.04, 14:27 Jak jestem kiepski z fizyki to nie konstruuję silników odrzutowych, choć i na ten temat jest sporo literatury fachowej. Pisanie powieści o Wikingach bardzo odradzam, a swoją drogą to jest już w historii polskiej literatury powieśc, rozgrywająca się w tamtych czasach: „Saga o jarlu Broniszu” W. J. Grabskiego. No i nie zapominajmy o najsłyniejszym na świecie polskim komiksie - „Thorgalu”. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! Re: Powieść o wikingach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 18:13 R. Stiller też napisał takie coś. Albo "Rudy Orm" - Frans Gunnar Bengtsson, kiedyś czytałem. Fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
goblin.girl Re: Mowat Farley? 12.07.04, 21:48 czy to ten od "Never Cry Wolf?" Nazwisko dosc rzadkie... Odpowiedz Link Zgłoś
urtiko Re: Powieść o wikingach 12.07.04, 23:39 Gość portalu: Hos napisał(a): > Chcę napisać poweiść o wikingach, ale niewiem z kąd wziąść jakies informacje > o nich, za wszelkie rady będę wam bardzo wdzięczny. W celu przybliżenia wikingów polecam "Edda poetycka" nie pamiętam kto przełożył, ale była wydana przez Ossolineum w takiej popularnej serii w malym rozmiarze (też nie pamiętam tytułu serii). Kapitalna książka, a właściwie spisane podania... Odpowiedz Link Zgłoś