Dodaj do ulubionych

Czytnik e-book i gazet

23.01.13, 11:46
Witam, zastanawiam się nad zakupem czytnika e-book i wątki na ten temat jakie znalazłem dotyczyły głównie czytania książek, a mnie też interesuje czytanie gazet i czasopism. Nie wiem czy czytniki e-booków poradzą sobie z gazetami ? Proszę o opinię i ewentualne porady na co zwrócić uwagę żeby dobrze wybrać i jakie macie doświadczenie, czy oprócz książek gazety też można czytać ?
Obserwuj wątek
    • nauta_ Re: Czytnik e-book i gazet 23.01.13, 12:03
      tak, już większość polskich wydawców ma e-wydania. ściągasz pdf i czytasz:)
      Jaki masz czytnik lub jaki chcesz kupić?
      Ja chcę kupić kindla, ale jeszcze nie wiem jakiego.
      • bulman Re: Czytnik e-book i gazet 23.01.13, 13:56
        Zastanawiam się nad czytnikiem z ekranem e-papier, przypominającym oryginalny papier w książkach a nie z wyświetlaczem led i podświetleniem. Może teraz doprecyzuję pytanie, jak na takim czytniku będą się wyświetlać np kolorowe czasopisma? czy tylko będzie czarno biało czy tracą na jakości?
        • bieganiemagdy Re: Czytnik e-book i gazet 19.02.13, 19:57
          Ja także jestem zainteresowana, może ktoś coś poleci?
        • eeela Re: Czytnik e-book i gazet 19.02.13, 21:05
          Tak jak już powiedziano, większość gazet oferuje formaty przyjazne czytnikom, ale tylko w formie prenumeraty. Niestety, na razie nie widać i nie słychać, żeby można było kupować pojedyncze egzemplarze, co mnie mocno denerwuje.

Można kupić czytniki z e-papierem w kolorze. Wrzuć w gugla, wyskoczą ci modele.
          • Gość: Elche Re: Czytnik e-book i gazet IP: 93.159.165.* 04.03.13, 19:42
            Jeśli ktoś lubi bladopastelowe kolory, to może wyrzucać prawie 2000 na Ectaco Jetbook Color, ale moim zdaniem warto poczekać. Przez jakiś czas był jeszcze Kyobo Mirasol, ale szybko zwinięto produkcję.
            • eeela Re: Czytnik e-book i gazet 04.03.13, 22:37
              Już rok temu Amazon zapowiadał wejście Kindle'a z elektronicznym atramentem w kolorze i z ekranem dotykowym. Ale teraz poguglałam, i rzeczywiście jeszcze nic nie ma.
              • imbir261 Re: Czytnik e-book i gazet 29.09.13, 15:02
                Mojemu dziecku wystarczy poki co zwykły czytnik. Pobiera sobie jakie chce gazetki, np. Brawo Bank i jest happy :)
        • logujpiano Re: Czytnik e-book i gazet 18.10.13, 13:37
          ogolnie czytniki z epapierem są czarno biale, ostatnio wyszedl czytnik z kolorowym epapierem www.blog.czytio.pl/index.php/pocketbook-color-lux-test/
      • jeepwdyzlu Re: Czytnik e-book i gazet 29.09.13, 22:05
        tak, już większość polskich wydawców ma e-wydania. ściągasz pdf i czytasz:)
        ---------
        to najgorsze rozwiązanie - pdf jest niewygodny na eczytnikach
        Zatem - prenumerata na amazonie
        albo...
        www.egazety.pl/index.html
        podajesz email amazonowy i dostajesz prosto na czytnik jako mobi
        jest jeszcze taka technologia:
        antyweb.pl/wreszcie-dziala-wysylanie-artykulow-na-zadanie-z-pocket-na-kindle-aktualizacja-crofflr/
        Zastrzegę, że moim zdaniem eczytnik jest świetny do czytania KSIĄŻEK
        ale prasę lepiej czytać na ekranie kolorowym np na iPadzie czy innym tablecie...
        pozdro
        jeep
        • eeela Re: Czytnik e-book i gazet 30.09.13, 16:39
          Mnie boli, że wciąż nie ma usługi pobierania za opłatą pojedynczych tekstów prasowych. Nie mam czasu czytać gazet od deski do deski, jak to kiedyś za młodu czyniłam, ale od czasu do czasu zdarza się, że zajrzałabym chętnie do jakiegoś artykułu za rozsądną opłatą, a tu nic. Pisałam do Polityki w tej sprawie dwa razy na przestrzeni kilku lat - nawet się nie pofatygowali odpisać.
    • yanga Re: Czytnik e-book i gazet 29.09.13, 20:39
      Mam Kindla Keyboard. Prenumeruję w Amazonie Gazetę Wyborczą, dwa tygodniki i jeden miesięcznik, więcej czasopism można ściągnąć za pośrednictwem programu Calibre. Dostaję tekst z czarno-białymi zdjęciami (zupełnie mi to wystarcza), ale GW bez niektórych dodatków - nie ma Ale Historia ani Wysokich Obcasów.
      • Gość: mika Re: Czytnik e-book i gazet IP: *.toya.net.pl 30.09.13, 16:10
        kupiłam niedawno Pocketbooka Color Lux i moim zdaniem masakra.... kolory zwyczajnie blade. Jeśli chodzi o sam czytnik, to widzę, że kolorowy dużo częściej wymaga ładowania (po ok. 4-5 dniach), 2 razy mi się zawiesił i generalnie jest bardzo ociężały. Natomiast lepiej mi się czyta na 8-calowym czytniku, bo można powiększyć czcionkę i nadal mieć sporo tekstu na jednej stronie. No i genialna sprawa, to podświetlenie. Jeśli ktoś ma zamiar kupić czytnik, to podświetlenie jest naprawdę fajną sprawą. Przetestowałam to już kilka razy podczas bezsennej nocy.
        • Gość: Pokrak Re: Czytnik e-book i gazet IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.13, 17:27
          Można też zapalić lampkę nocną.
          • eeela Re: Czytnik e-book i gazet 30.09.13, 18:18
            > Można też zapalić lampkę nocną

Chyba że się nie śpi samemu, a drugiej osobie przeszkadza światło. Przerabiałam to, więc nie puszczałabym tego podświetlania tak ochoczo z kwitkiem ;-)
            • yanga Re: Czytnik e-book i gazet 01.10.13, 11:12
              Kiedyś kupiłam lampeczkę ledową, którą można przypiąć do okładki czytnika. Świetnie się sprawdza w nocy. IMHO to lepsze rozwiązanie niż okładka z lampką, która moc czerpie z baterii czytnika.
              wprost, płyną przecież podskórnym nurtem, od początku do końca utworu, nieodwołalne słowa: kici kici..."
              (Leszek Kołakowski)
              • bulman Re: Czytnik e-book i gazet 20.12.13, 22:08
                Nie zaglądałem tu dawno, dzięki za posty, w końcu kupiłem pocketbooka 622. Mimo, że jest czarno biały to wyświetla przyzwoite zdjęcia (ale to rzecz gustu). Przeczytałem już kilka książek i jestem zadowolony z urządzenia, nie męczy oczu. Minus taki że niewygodnie moim zdaniem przegląda się pliki .pdf np czasopisma. Najlepiej śmigają książki w formacie .epub Czasem niektóre pozycje ciężko dostać w .epub więc przerabiałem np .pdf do .epub ale są małe błędy, ale jakoś idzie.
                Ale fakt jest jeden najlepiej służy do czytania książek niż prasy
    • pinkink3 Re: Czytnik e-book i gazet 20.12.13, 22:32
      A tu informacja, jakie to sprytne urzadzonko.
      www.youtube.com/watch?v=KqDUuC4MNsE
      W tej chwili Nook HD jest troche lepszy. Film byl zrobiony pol roku temu, a to sporo w technologii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka