Gość: ol234 IP: 158.148.9.* 10.02.13, 19:44 chetnie bym przeczytala jakies mocne kryminaly o serialnych mordercach czy jakies medyczne thriller. Polskich autorow ,dziejace sie w Polsce.. Polecicie ?dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ach_dama_byc_z_kanady Re: polskie kryminaly 11.02.13, 01:27 ja wypadlam z obiegu bo nie mieszkam w PL ale dochodza do mnie kryminaly spolki Krajewski/Czubaj Roze Cmentarne Aleja Samobojcow oraz Wiktora Hagena. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
ach_dama_byc_z_kanady Re: polskie kryminaly 11.02.13, 01:28 o przepraszam, ty chcialas seryjnych mordercow.. to moze nie.. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: polskie kryminaly IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.11.13, 12:50 U nas w Anglii właśnie furrorę robi Krajewski i Reszela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miła Re: polskie kryminaly IP: *.205.81.46.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.02.13, 11:37 Ja bardzo lubię polskie kryminał, tylko niestety nie znoszę "mocnych kryminałów". Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: polskie kryminaly 11.02.13, 15:23 a mnie zaciekawiło - co oznacza określenie mocny kryminał? Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: polskie kryminaly 11.02.13, 17:40 mocny kryminał? --- nie ja tego użyłem, ale jest różnica pomiędzy Joanną Chmielewską albo Agata Christe a Jo Nesbo Tempo, brutalność, język.. Kryminał to pojęcie bardzo bardzo szerokie - jest w nim co najmniej kilka dość obszernych kategorii.. Nie mówiąc o specyfice np kryminałów skandynawskich - zorientowanych w dużej mierze na krzywdzeniu kobiet... Albo polskim kryminale socjalistycznym... jeep Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miła Re: polskie kryminaly IP: *.31.37.93.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.02.13, 20:00 Nie lubię brutalności i krwawych opisów w nadmiarze, podzielam opinię jeepwdyzlu, lepiej bym tego nie ujęła. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: polskie kryminaly 11.02.13, 12:00 Lubię Krajewskiego - choć krytycy mają rację, że wrocławskie książki są lepsze niż lwowskie... Ostatni polski kryminał, który czytałem to Drwal Michała Witkowskiego. Może to nie jest kryminał czystej krwi, ale lektura przednia, język znakomity, zagadka ciekawa. W dodatku - rzecz jest naprawdę zabawna. Pozdrawiam jeep Odpowiedz Link Zgłoś
ach_dama_byc_z_kanady Re: polskie kryminaly 13.02.13, 00:22 jeepwdyzlu napisał: Lubię Krajewskiego - choć krytycy mają rację, że wrocławskie książki są lepsze niż lwowskie nie pisalam ani o wroclawskiej, ani o lwowskiej serii... Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: polskie kryminaly 13.02.13, 09:26 nie pisalam ani o wroclawskiej, ani o lwowskiej serii... ------- a moja wypowiedź MUSI odnosić się do Twojej? Ty nie pisałaś a ja owszem.. jep Odpowiedz Link Zgłoś
ach_dama_byc_z_kanady Re: polskie kryminaly 13.02.13, 23:44 a moja wypowiedź MUSI odnosić się do Twojej? Ty nie pisałaś a ja owszem.. jep to dobrze ze to uscisliles. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: polskie kryminaly 11.02.13, 20:15 Podpisuję się pod polecaniem Krajewskiego - sama nie czytałam, bo raczej mnie nie ciągnie do kryminałów, ale moi rodzice chwalą, i uważam że można polegać na ich opinii :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: polskie kryminaly 12.02.13, 14:41 Polecam ostatnią książkę Miłoszewskiego " ziarno prawdy" - koniec przekombinowany i momentami trochęło patologicznie, ale do połowy intryga naprawdę bez zarzutu. Czubaj też jest niezły. Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: polskie kryminaly 12.02.13, 23:32 Ja zdecydowanie polecam Miłoszewskiego "Ziarno prawdy" - znakomite, bardzo mocne, przejmujące. Dobre jest również "Uwikłanie" tego samego autora. Polecam także Konatkowskiego "Przystanek śmierć", dla wielbicieli seryjnych zabójców. Natomiast NIE polecam Krajewskiego, jakoś nigdy mi nie pasował jego styl, wszystko to jakieś takie obrzydliwe ponad potrzebę. Ale to tylko moja opinia. Odpowiedz Link Zgłoś
aniita Re: polskie kryminaly 13.02.13, 19:34 "Uwikłanie" Miłoszewskiego jak najbardziej. A Krajewski sprawny warsztatowo, ale dla mnie za brutalny jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
ach_dama_byc_z_kanady Re: polskie kryminaly 13.02.13, 23:46 aniita napisała: A Krajewski sprawny warsztatowo, ale dla mnie za brutalny jednak. jakbys nie zauwazyla, to tu prosza o wlasnie "mocne" kryminaly. a mocne, to m.inn. i brutalne. powinno wiec byc dobrze. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
aniita Re: polskie kryminaly 14.02.13, 09:07 Ano, w sumie tak, więc Krajewski nadaje się jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna.rudnicka Re: polskie kryminaly 15.02.13, 10:08 Polecam Miłoszewskiego Ziarno prawdy i Uwikłanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miller Re: polskie kryminaly IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.11.13, 12:49 Macie w Polsce Krajewskiego, Ostatnio czytałem "Dla ratowania życia" Anny Reszeli. Fakt, że polski rynek przesiąknięty jest tanimi romansidłami i sagami rodzinnymi. U nas w Anglii raczej czyta się właśnie thrillery. Wśród polaków na obczyźnie właśnie te książki robią furrorę. Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: polskie kryminaly 23.11.13, 13:28 a u was w Anglii to internet z polskiego dialogu też robi furorę? u nas w PL tez czyta się thrillery. I sagi rodzinne i romansidła i setki innych książek. Podobnie jak w Anglii. Rzecz gustu danej osoby, nie miejsce zamieszkania... Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: polskie kryminaly 23.11.13, 13:32 To jakiś spamiarz jest, który podbija wątki o książkach kryminalnych :-/ Już kilka bardzo podobnych postów wycięłam. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: polskie kryminaly 23.11.13, 16:04 A ja właśnie odkryłam M.Krajewskiego i jestem zauroczona!!!!/pewnie to słowo nie pasuje do tego rodzaju narracji;) / Odpowiedz Link Zgłoś
dziku.grodowy Re: polskie kryminaly 26.11.13, 18:46 "Krąg Śmierci" jest całkiem niezły, Krajewski również godzien polecenia Odpowiedz Link Zgłoś