Dodaj do ulubionych

Kolekcja GW - brak prozy rosyjskojęzycznej

20.07.04, 00:47
Zdecydowanie brakuje mi w Kolekcji GW prozy rosyjskojęzycznej - dlaczego?
Obserwuj wątek
    • emka_1 Re: Kolekcja GW - brak prozy rosyjskojęzycznej 20.07.04, 01:00
      na tak postawione pytanie powinieneś sam sobie odpowiedzieć ;)
    • lostdog Re: Kolekcja GW - brak prozy rosyjskojęzycznej 20.07.04, 01:02
      no przecież jest bułhakow... moja odpowiedź brzmi: rosyjska literatura była w
      XIX w. a w wieku XX? lenin... ;)
      • bobofruit99 Re: Kolekcja GW - brak prozy rosyjskojęzycznej 20.07.04, 03:57
        Tylko Lenin? W miejsce 50% pozycji z kolekcji, wstawiłbym "Obłok w spodniach",
        "Szczęśliwą Moskwę" i cokolwiek Jerofiejewa. Wystarczy?
        • Gość: szcz Re: Kolekcja GW - brak prozy rosyjskojęzycznej IP: *.czes.gazeta.pl 20.07.04, 11:58
          Przecież był „Mistrz i Małgorzata”. Nie podważam klasy rosyjskiej prozy XX w.
          (Babel, Trifonow, Jerofiejew, Szołochow, a nawet bardziej znani jako poeci
          Bunin i Pasternak), ale kolekcja chyba z założenia pokazuje tylko pojedyncze,
          reprezentatywne pozycje dla poszczególnych literatur, trendów lub gatunków. Na
          podobnej zasadzie miłośnicy prozy amerykańskiej mogliby powiedzieć, że jest
          tylko Stainbeck, a nie ma Hemingwaya, Faulknera, Fitzgeralda, a wielbiciele
          kryminałów mają tylko Agathe Christie, a brakuje Chandlera, Hametta, Simenona.
    • Gość: Kasienia Re: Kolekcja GW - brak prozy rosyjskojęzycznej IP: *.stnet.pl / *.stnet.pl 20.07.04, 15:14
      Jest "Mistrz i Małgorzata" Bułhakowa, na szczęście. Brakuje mi tu
      Dostojewskiego, skoro to miały być " Arcydzieła literatury światowej"
      • Gość: szcz Re: Kolekcja GW - brak prozy rosyjskojęzycznej IP: *.czes.gazeta.pl 20.07.04, 15:41
        Kasienia! Tytuł serii brzmi „Kolekcja XX wieku”, tymczasem Fiodor Dostojewski
        umarł już w 1881 roku, więc żadna z jego ksiażek nie mogła trafić na te listę.
        • Gość: Kasienia Re: Kolekcja GW - brak prozy rosyjskojęzycznej IP: 81.15.254.* 27.07.04, 20:04
          Masz rację, Mea Culpa, ale to z czystego zaślepienia literatura Dostojewskiego
          to potkniecie, ja to bym go najchętniej w każdej kolekcji widziała ;)Pozdrawiam!
    • Gość: Voltaire Re: Kolekcja GW - brak prozy rosyjskojęzycznej IP: *.echostar.pl 20.07.04, 18:37
      A
      • Gość: Voltaire Re: Kolekcja GW - brak prozy rosyjskojęzycznej IP: *.echostar.pl 20.07.04, 18:40
        A ja sie stanowczo domagam Trifonowa. Cos z cyklu moskiewskiego.
        A jeszcze lepiej zakonczyc wiek XX i zaglebic sie w XIX i calego Turgieniewa
        drukować.
    • Gość: traian a nabokov? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.07.04, 18:45
      • klymenystra Re: a nabokov? 20.07.04, 18:57
        mam wrazenie ze mowa jest o dzielach rosyjskojezycznych. a "lolita" o ile
        pamietam pisana byla po anglielsku...
        • Gość: szcz Re: a nabokov? IP: *.czes.gazeta.pl 20.07.04, 19:12
          Nic dziwnego, bo to angielski - wbrew pozorom - był pierwszym językiem w jakim
          tworzył Władimir Nabokov, choć jeszcze mieszkał w Rosji przedrewolucyjnej.
          Dopiero potem zaczął pisać po rosyjsku, ale na emigracji najważniejsze swoje
          dzieła - w tym „Lolitę” - znów pisał po angielsku, który to język lepiej znał.
          • mapmuh Re: a nabokov? 20.07.04, 21:33
            Nic dziwnego, bo to angielski - wbrew pozorom - był pierwszym językiem w jakim
            > tworzył Władimir Nabokov
            Vladimir Nabokov albo Władimir Nabokow.
    • anmasr Dyskutujmy 20.07.04, 22:21
      Wywołując temat, chciałem sprowokować dyskusję o literaturze rosyjskojęzycznej
      ubiegłego stulecia.
      Nabokova, zresztą zgodnie z pisownią nazwiska, zaliczam raczej do kultury
      zachodniej. Kolekcja zgodnie z założeniami ma przedstawiać jakiś przekrój,
      różne gatunki lub symbole literatury - narzucali się tutaj automatycznie
      Pasternak, Sołżenicyn, Szołochow... A twórcy z krajów nadbałtyckich, Ukrainy,
      Białorusi?
      Zgadzam się w zupełności - literatura XX wieku to nie to co
      dziewiętnastowieczna, kiedy jedynie w małym stopniu Francja mogła dotrzymywać
      kroku Rosji lecz lekceważenie tej kultury świadczy o ignorancji.
      • Gość: pszemcio Re: Dyskutujmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 19:34
        Sołżenicyn powinien mnimo wszystko być na liście...no i rosyjska powieśc
        Nabokova "Maszeńka"- dużo lepsza od Lolity i Jerofirjew- Moskwa Pietuszki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka