anmasr 20.07.04, 00:47 Zdecydowanie brakuje mi w Kolekcji GW prozy rosyjskojęzycznej - dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emka_1 Re: Kolekcja GW - brak prozy rosyjskojęzycznej 20.07.04, 01:00 na tak postawione pytanie powinieneś sam sobie odpowiedzieć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lostdog Re: Kolekcja GW - brak prozy rosyjskojęzycznej 20.07.04, 01:02 no przecież jest bułhakow... moja odpowiedź brzmi: rosyjska literatura była w XIX w. a w wieku XX? lenin... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bobofruit99 Re: Kolekcja GW - brak prozy rosyjskojęzycznej 20.07.04, 03:57 Tylko Lenin? W miejsce 50% pozycji z kolekcji, wstawiłbym "Obłok w spodniach", "Szczęśliwą Moskwę" i cokolwiek Jerofiejewa. Wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Kolekcja GW - brak prozy rosyjskojęzycznej IP: *.czes.gazeta.pl 20.07.04, 11:58 Przecież był „Mistrz i Małgorzata”. Nie podważam klasy rosyjskiej prozy XX w. (Babel, Trifonow, Jerofiejew, Szołochow, a nawet bardziej znani jako poeci Bunin i Pasternak), ale kolekcja chyba z założenia pokazuje tylko pojedyncze, reprezentatywne pozycje dla poszczególnych literatur, trendów lub gatunków. Na podobnej zasadzie miłośnicy prozy amerykańskiej mogliby powiedzieć, że jest tylko Stainbeck, a nie ma Hemingwaya, Faulknera, Fitzgeralda, a wielbiciele kryminałów mają tylko Agathe Christie, a brakuje Chandlera, Hametta, Simenona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasienia Re: Kolekcja GW - brak prozy rosyjskojęzycznej IP: *.stnet.pl / *.stnet.pl 20.07.04, 15:14 Jest "Mistrz i Małgorzata" Bułhakowa, na szczęście. Brakuje mi tu Dostojewskiego, skoro to miały być " Arcydzieła literatury światowej" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Kolekcja GW - brak prozy rosyjskojęzycznej IP: *.czes.gazeta.pl 20.07.04, 15:41 Kasienia! Tytuł serii brzmi „Kolekcja XX wieku”, tymczasem Fiodor Dostojewski umarł już w 1881 roku, więc żadna z jego ksiażek nie mogła trafić na te listę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasienia Re: Kolekcja GW - brak prozy rosyjskojęzycznej IP: 81.15.254.* 27.07.04, 20:04 Masz rację, Mea Culpa, ale to z czystego zaślepienia literatura Dostojewskiego to potkniecie, ja to bym go najchętniej w każdej kolekcji widziała ;)Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voltaire Re: Kolekcja GW - brak prozy rosyjskojęzycznej IP: *.echostar.pl 20.07.04, 18:37 A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voltaire Re: Kolekcja GW - brak prozy rosyjskojęzycznej IP: *.echostar.pl 20.07.04, 18:40 A ja sie stanowczo domagam Trifonowa. Cos z cyklu moskiewskiego. A jeszcze lepiej zakonczyc wiek XX i zaglebic sie w XIX i calego Turgieniewa drukować. Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: a nabokov? 20.07.04, 18:57 mam wrazenie ze mowa jest o dzielach rosyjskojezycznych. a "lolita" o ile pamietam pisana byla po anglielsku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: a nabokov? IP: *.czes.gazeta.pl 20.07.04, 19:12 Nic dziwnego, bo to angielski - wbrew pozorom - był pierwszym językiem w jakim tworzył Władimir Nabokov, choć jeszcze mieszkał w Rosji przedrewolucyjnej. Dopiero potem zaczął pisać po rosyjsku, ale na emigracji najważniejsze swoje dzieła - w tym „Lolitę” - znów pisał po angielsku, który to język lepiej znał. Odpowiedz Link Zgłoś
mapmuh Re: a nabokov? 20.07.04, 21:33 Nic dziwnego, bo to angielski - wbrew pozorom - był pierwszym językiem w jakim > tworzył Władimir Nabokov Vladimir Nabokov albo Władimir Nabokow. Odpowiedz Link Zgłoś
anmasr Dyskutujmy 20.07.04, 22:21 Wywołując temat, chciałem sprowokować dyskusję o literaturze rosyjskojęzycznej ubiegłego stulecia. Nabokova, zresztą zgodnie z pisownią nazwiska, zaliczam raczej do kultury zachodniej. Kolekcja zgodnie z założeniami ma przedstawiać jakiś przekrój, różne gatunki lub symbole literatury - narzucali się tutaj automatycznie Pasternak, Sołżenicyn, Szołochow... A twórcy z krajów nadbałtyckich, Ukrainy, Białorusi? Zgadzam się w zupełności - literatura XX wieku to nie to co dziewiętnastowieczna, kiedy jedynie w małym stopniu Francja mogła dotrzymywać kroku Rosji lecz lekceważenie tej kultury świadczy o ignorancji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszemcio Re: Dyskutujmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 19:34 Sołżenicyn powinien mnimo wszystko być na liście...no i rosyjska powieśc Nabokova "Maszeńka"- dużo lepsza od Lolity i Jerofirjew- Moskwa Pietuszki Odpowiedz Link Zgłoś