Dodaj do ulubionych

'śmieszne' ksiązki

05.04.13, 12:33
czyli takie,przy których mozna śmiać się w głos
szukam takich na poprawę nastroju
Obserwuj wątek
    • hania_jk Re: 'śmieszne' ksiązki 05.04.13, 12:41
      "Humor w genach" Hanny Zbiorowskiej z Kobuszewskich
      Cejrowski jako pisarz daje radę w "Gringo wśród dzikich plemion"
      • Gość: biala.laka Re: 'śmieszne' ksiązki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.13, 13:33
        Polecam ,, Całe zdanie nieboszczyka " Joanny Chmielewskiej
    • scoutek Re: 'śmieszne' ksiązki 05.04.13, 13:42
      Chmielewskiej większość starych, nie tylko wpomniane "Całe zdanie nieboszczyka", ale także "Wszystko czerwone", "Lesio", "Romans wszechczasów", seria z Tereską i Okrętką....
      rzadko się mówi o takim zestawie dwóch książek Shirley Jackson "Życie wśród dzikusów" i "Poskramianie demonów", a to takie zabawne i mądre książki....
      • zorija Re: 'śmieszne' ksiązki 05.04.13, 14:21
        Świat dysku Pratchetta
        Z "trochę" starszych to polecam P. G. Wodehous'a i Jerome'a K. Jerome'a
        • ememjotes Re: 'śmieszne' ksiązki 07.04.13, 00:36
          czy Pratchett nadaje sie dla 12latka? A jesli tak, to od ktorej ksiazki zaczac?
          • eeela Re: 'śmieszne' ksiązki 07.04.13, 13:07
            Nadaje się jak najbardziej, a dwunastolatkowi polecałabym zacząć od środkowych tomów cyklu Świata Dysku. Tutaj lista: pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiat_Dysku

Jeśli to chłopiec, polecałabym zacząć od "Kosiarza" albo "Straż! Straż!". Jeśli dziewczynka, to "Równoumagicznienie" i "Trzy wiedźmy". Będzie im się łatwiej identyfikowac z bohaterami :-) Później kolejność już nie ma znaczenia. Jeśli komuś Pratchett zaskoczy przy pierwszych paru książkach, będzie potem czytał wszystko co mu tylko wpadnie w ręce, chronologicznie czy nie ;-)
            • blue.berry Re: 'śmieszne' ksiązki 08.04.13, 09:56
              a ja bym 12-latkowi proponowała po prostu zacząć czytać od początku. bo pierwsze tomy sa rubasznie zabawne i proste w konstrukcji. więcej tam śmiechu niż nostalgicznych przemyśleń. poza tym będzie poznawała bohaterów w taki sposób jaki zaplanował to Pratchett.
            • ememjotes Re: 'śmieszne' ksiązki 08.04.13, 12:44
              Dzieki za odpowiedz. To chlopiec. Lubi duzo czytac, ale nie lubi bardzo agresywnych i mrocznych ksiazek, a te okladki troche mi sugerowaly taka akcje, wiec wczesnie ich jemu nie podsuwalam. Ale tyle osob je zachwala, wiec sie zaczelam zastanawiac nad nimi. :)
              • blue.berry Re: 'śmieszne' ksiązki 08.04.13, 17:55
                nie wiem jak się dopatrzyłaś mroku i agresji w przepięknych ilustracjach dwóch panów K. (czyli Kidby'ego i Kirby'ego) w każdym razie książki Pratchetta nie są ani mroczne ani agresywne. tak jak napisałam wcześniej - pierwsze tomy są pełne doskonałego humoru i zabawnych opowiastek. późniejsze tomy za to są pełne mądrego spojrzenia na w sumie współczesny świat. może po prostu niech przeczyta pierwszy tom czyli Kolor Magii i sam oceni?
                • eeela Re: 'śmieszne' ksiązki 08.04.13, 21:27
                  W moim odczuciu pierwsze tomy nie są tak śmieszne jak środkowe. Też je bardzo lubię, ale i humor, i styl, i świat przedstawiony są tam jeszcze takie jakieś niepewne. Dobre, ale jeszcze nie szczyt formy. Środkowe przewyższają wcześniejsze humorem, a późniejsze przewyższają wszystkie poprzednie refleksją. A świat się po prostu stopniowo konsoliduje i doskonali :-)
                  • blue.berry Re: 'śmieszne' ksiązki 09.04.13, 10:01
                    > A świat się po prostu stopniowo konsoliduje i doskonali :-)

dlatego młodemu człowiekowi polecam czytać od początku, aby sobie dorastał razem z całą opowieścią. dorosłemu tez bym radziła odpuszczenie pierwszych tomów. ale mam w pamięci jak ja czytałam pierwsze części milion lat temu i bardzo mi się podobały. one trochę tracą dopiero kiedy zestawi się je z najnowszymi rzeczami.
                    • ememjotes Re: 'śmieszne' ksiązki 15.04.13, 15:11
                      Jeszcze raz dzieki. Skoro tak zachwalacie, to podsune mu i zobaczymy. :)
                • ememjotes Re: 'śmieszne' ksiązki 15.04.13, 15:16
                  blue.berry napisała:

> nie wiem jak się dopatrzyłaś mroku i agresji w przepięknych ilustracjach dwóch
                  > panów K. (czyli Kidby'ego i Kirby'ego)

no troche takie dla mnie sa po prostu i nie za bardzo mi sie podobaja- rzecz gustu.
                  np' Eric' lub 'Mort'
      • blue.berry Re: 'śmieszne' ksiązki 05.04.13, 14:22
        przy Lesiu i Wszystkim czerwonym to pamiętam, rechotałam na głos co chwilę.
        zaśmiewałam się też przy Świecie Dysku Pratchetta - z tym że takie klasycznie rozbawiające są pierwsze części, później to już raczej uśmiech jest refleksyjny.
        potrafi tez bawić Christopher Moore, ale to już trzeba lubić ten rodzaj humoru.
        • anel_ma Re: 'śmieszne' ksiązki 05.04.13, 14:37
          o tak, Moore i jego "Baranek" zdecydowanie wymiata :)
          Pratchett
          Pilipiuk -> Wędrowycz
          wczesna Chmielewska
        • podkocem Re: 'śmieszne' ksiązki 13.05.13, 15:12
          A mnie Lesio irytował, nie doczytałam do końca, potem jeszcze coś złapałam Chmielewskiej - kupiłam przypadkiem na lotnisku - porażka. Zupełnie nie moje klimaty.
    • jeepwdyzlu moje typy, kolejność przypadkowa 05.04.13, 16:02
      Trzech Panów w łódce nie licząc psa Jerome Jerome'a
      Rok w Prowansji Petera Mayla
      Zawód Kobieta Vladimira Parala
      Zapiski na pudełku od zapałek i Wyznanian młodego pisarza Umberto Eco
      100 lat samotności Garbriela G.Marqueza
      Drwal Michała Witkowskiego

i oczywiście wczesna Chmielewska, ale to wiadomo...
      Pozdro
      jeep
    • donatta Re: 'śmieszne' ksiązki 05.04.13, 17:18
      Wczesny Pratchett, Tom Holt, Robert Rankin, Christopher Moore, Douglas Adams - dla wielbicieli fantastyki.
      Dla miłośników czystego absurdu - koniecznie Tom Sharpe.
      Wczesna Chmielewska, późniejszą należy sobie zdecydowanie odpuścić.
    • Gość: tixo Re: 'śmieszne' ksiązki IP: *.work.xdsl-line.inode.at 05.04.13, 20:01
      Jacek Sawaszkiewicz "Miedzy innymi makabra" oraz inne, glownie z "tatkiem" w tytule.
    • garga-mella Re: 'śmieszne' ksiązki 05.04.13, 21:55
      Ja się śmiałam w głos czytając świetną książkę Daniela Kehlmana "Rachuba świata". A że czytałam ją w pociągu... no to wiadomo:)
      Śmieszył mnie także Paral (choć czytałam tylko "Dekameron 2000, czyli miłość w Pradze" - bardzo śmieszne!), no i Capek, którego krzewię tu w co drugim wątku:) Np. "Fabryka absolutu", "Rok ogrodnika", "Inwazja jaszczurów".
      "Śniadanie mistrzów" Vonneguta też super.
    • igale1 Re: 'śmieszne' ksiązki 05.04.13, 22:41
      "Stulatek,który wyskoczył przez okno i zniknął" Jonasson Jonas.
    • nchyb Re: 'śmieszne' ksiązki 06.04.13, 09:58
      oprócz części powyżej wymienionych pozycji prywatnie wybuchałam na głos czytając:

Zagryziakowie - Dołęgowskiego
      Czy pani mieszka sama - Samozwaniec
      Przyślę panu list i klucz - Prószkowskiej

przed wielu laty, jadąc kiedyś tramwajem - czytałam Romans wszechczasów, wspomnianej tu już Chmielewskiej. Śmiałam się w głos, pozostali pasażerowie tramwaju patrzyli na mnie dość dziwnie. Nagle ktoś zauważył tytuł trzymanej przeze mnie książki. A... Chmielewska... no tak, pokiwali głową i sami zaczęli się uśmiechać :)

Ale tak naprawdę - wiele zależy od poczucia humoru. Prawie każdego może rozbawić do łez coś całkiem innego...
      Jednego będą śmieszyć dzieła zaangażowanych politycznie bądź religijnie, innego przypowiastki umoralniające dla dziatwy szkolnej, jeszcze innego komiksy z Kaczorem Donaldem, a jeszcze kogoś innego interpelacje poselskie a także orzecznictwo niektórych sądów i urzędów, o ile wcześniej nie wywoła wielkiej grozy... :)
      • nchyb Re: 'śmieszne' ksiązki 06.04.13, 09:59
        PrUszkowskiej czywiście :)
        • scoutek Re: 'śmieszne' ksiązki 06.04.13, 11:17

nchyb napisała:

> PrUszkowskiej czywiście :)

fajnie, że ją przypomniałaś bo to świetna książka
          jeden fragment mi się strasznie wbił w pamięć, o tym jak bohaterka wysiadła z pociągu zapłakana i przez łzy wydusiła, że Stefcia nie żyje!!
          Zanim rodzina na peronie zrozumiała o kogo chodzi prawie się wszyscy rozpłakali....
          a cukiernicy jako podstawki do książek używam do dziś
          tyle, że czasem opieram o nią czytnik.....
          • nchyb Re: 'śmieszne' ksiązki 06.04.13, 12:27
            > jeden fragment mi się strasznie wbił w pamięć, o tym jak bohaterka wysiadła z p
            > ociągu zapłakana i przez łzy wydusiła, że Stefcia nie żyje!!

takie fragmenty łzy radości też we mnie wyciskają :)

a ja właśnie przy tym wątku sobie o niej przypomniałam i też muszę odświeżyć...
    • maniaczytania Re: 'śmieszne' ksiązki 06.04.13, 15:18
      A ja polecę nieco bardziej wspolczesne:

"Rozbuchana wyobraznia Oliwii Joules" Helen Fielding - czytalam ja latem na podworku, przechodnie co chwila przystawali zdumieni patrzac na mnie jak na wariatke, tak glosno sie smialam ;)

"Natalii 5" i "Drugi przekret Natalii" Olgi Rudnckiej - genialna komedia omylek o pieciu siostrach noszacych to samo imie i nazwisko poznajacych sie u notariusza po smierci ojca,
      teraz czytam tez tej autorki "Zacisze 13" i tez co chwila smieje sie w glos :)
      • kodam3 Re: 'śmieszne' ksiązki 06.04.13, 21:13
        dzięki bardzo-lista pokaźna-na pewno coś wybiorę
        • elde23 Re: 'śmieszne' ksiązki 07.04.13, 19:46
          Jeśli jesteś mężczyzną, to polecam "Taniec kogutów" Broszkiewicza.
          • stella25b Re: 'śmieszne' ksiązki 07.04.13, 20:46
            "Dewiza Woosterow" - P.G. Wodehouse
            "Pamietnik Panny Hanki" -Dolega- Mostowicz
            "Klub matek swatek - Ewa Stec
            • scoutek Re: 'śmieszne' ksiązki 08.04.13, 08:12
              przypomniałaś mi cała serię angielskich książek weterynaryjnych czyli Jamesa Herriota "Wszystkie stworzenia" itd.
              P. G. Wodehouse'a o Woosterach to też seria
              • Gość: biala.laka Re: 'śmieszne' ksiązki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.13, 10:42
                Katarzyna Pisarzewska
                Halo Wikta
                Wikta ratuj
              • stella25b Re: 'śmieszne' ksiązki 08.04.13, 12:02
                "P. G. Wodehouse'a o Woosterach to też seria"

Zgadza sie ale "Dewiza..." jest z tej serii najlepsza, tzn. najsmieszniejsza.
                • stella25b Re: 'śmieszne' ksiązki 08.04.13, 12:07
                  a propos serii to przypomnialy mi sie ksiazki Joanny Fabickiej o Rudolfie Gabczaku: "Szalone zycie Rudolfa", "Swinskim truchtem"...
            • mia72 Re: 'śmieszne' ksiązki 11.04.13, 08:42
              Dziękuję za Wodehouse'a, już pierwsza część przeczytana i dobry humor w długiej kolejce do okulisty (!) zapewniony;)
    • andriamo Re: 'śmieszne' ksiązki 08.04.13, 13:25
      A ja tam uważam, że w tej kategorii na zawsze nie do pobicia zostanie Mikołajek i to niezależnie od wieku czytelnika ;)

A jeśli chodzi o literaturę popularną dla dorosłych to polecam kryminały Cobena z Myronem - i ciekawe i śmieszne zarazem.
    • onion68 Re: 'śmieszne' ksiązki 08.04.13, 20:13
      Adrian Mole. Przypomniało mi się dzisiaj ;)
    • eeela Re: 'śmieszne' ksiązki 08.04.13, 21:37
      Parę miesięcy temu uśmiałam się przy książce dla dzieci "Gelsomino w kraju kłamczuchów" (Gianni Rodari). Chciałam sobie przypomnieć ulubioną lekturę z dzieciństwa, ale nie spodziewałam się aż takiej zabawy ;-) No ale jak przeczytałam o kotach zamykanych w psychiatryku za to, że miauczą, to śmiałam się w głos :-)
    • agazien Re: 'śmieszne' ksiązki 08.04.13, 23:31
      Starsze części Jakuba Wędrowycza - szczerze polecam :)
    • Gość: hajnel Re: 'śmieszne' ksiązki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.13, 15:27
      Meissner -Opowieści pod psem, a nawet dwoma
      • Gość: loopy Re: 'śmieszne' ksiązki IP: *.9.14.vie.surfer.at 12.05.13, 11:54
        Mlody Hrakallo- Horawski, ale naprawde mlody: pierwsza - druga klasa podstawowki.
    • borysiowy Re: 'śmieszne' ksiązki 13.05.13, 09:51
      Mikołajki, bardzo śmieszna seria:)
    • finka9 Re: 'śmieszne' ksiązki 20.05.13, 21:44
      "Kroniki Jakuba Wędrowycza,
      Wampir z m 3
    • Gość: deczko Re: 'śmieszne' ksiązki IP: *.multimo.pl 23.05.13, 15:38
      Nowele Czechowa, bardzo smieszne, mozna poczytac w sieci za darmo.
    • nabakier Re: 'śmieszne' ksiązki 23.05.13, 19:59
      Stefana Themersona. Np: Euklides był osłem czy Kardynał Pölätüo.
      Oczywiście, jak to bywa z satyrą czy groteską, trzeba trafić (czasem nastrojowo, czasem językowo) na "swój" rodzaj, bo to trudny rodzaj.
      Ja się przy Themersonie bawię świetnie :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka