Dodaj do ulubionych

Kryminał z czasów PRL-u

29.04.13, 14:16
Zainspirowana wpisem Nocnego Marka na wątku śląskim forum.gazeta.pl/forum/w,151,143928787,144148274,Re_Akcja_ksiazki_rozgrywa_sie_na_Slasku_.html
proszę o podpowiedzi tytułów kryminałów z czasów PRL-u.
Zarówno tych dawnych, jak i napisanych współcześnie, a dziejących sie w PRL-u właśnie :)

Dopisałam na razie do listy "Ewa wzywa 07" i Ćwirleja, co jeszcze? :)
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: Kryminał z czasów PRL-u 30.04.13, 07:15
      wszystkie kryminały:
      Jacka Joachima
      Kazimierza Kwaśniewskiego
      Zygmunta Zeydlera Zborowskiego
      Jerzego Edigeya
      większość Heleny Sekuły
      i Anny Kłodzińskiej, która do mnie nie przemawiała nigdy
      i setki innych nazwisk, to autorzy książek pisanych w czasach, których dotyczą

a z tych oryginalnych PRL-owskich, czyli napisanych w tamtych czasach - to polecam encyklopedię takich pozycji - czyli mordopedię:
      www.mordopedia.klubmord.com
      i jeszcze stronę miłośników powieści milicyjnej:
      www.klubmord.com/
      A z książek, które o czasach PRL-owskich są, ale powstały całkiem niedawno, pierwsze co mi przychodzi na myśl, warte polecenia to Dziewczyna z aniołem Agnieszki Krawczyk (akcja dzieje się u schyłku lat 50-tych ubiegłego wieku)...
      • mimbla.londyn Re: Kryminał z czasów PRL-u 30.04.13, 14:15

Nchyb, dzięki serdeczne za cudną podpowiedź :)

Mordopedia rządzi ;)
    • Gość: ziuta Re: Kryminał z czasów PRL-u IP: *.intergeo.pl 30.04.13, 22:35
      "Morderstwo w Alei Róż" - akcja w Warszawie, w roku oddania Pałacu Kultury - a napisał ją tato redaktora Maxa Cegielskiego
    • Gość: Nana Re: Kryminał z czasów PRL-u IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.13, 18:13
      "Kosa czyli ballada kryminalna o Nowej Hucie", autorka: Hanna Sokołowska. Jak tytuł wskazuje, akcja toczy się w NH, czyli młodszej siostrze Krakowa. W mieście, które jest sztandarowym tworem epoki. Autorka bardzo dobrze oddała klimat lat 70. XX wieku. W książce znajdziemy nazwy towarów z tamtych lat, ich ceny, dowiemy się jaka była moda i styl życia. "Kosa" to jednak przede wszystkim doskonale poprowadzony wątek kryminalny. Do ostatnich stron zadajemy sobie pytania: kto? dlaczego?
      • Gość: Ula Re: Kryminał z czasów PRL-u IP: *.230.5.96.gl.digi.pl 09.07.13, 11:05
        Ja posiadam w domowym archiwum, wydaną w 1970r. ciekawostkę pod tytułem "W imieniu prawa". To, rzecz ujmując, spis wybranych spraw kryminalnych opartych na faktach a publikowanych w ówczesnym tygodniku milicyjnym "W służbie narodu".
        Niech za rekomendację tej książki posłużą fragmenty wstępu ""od autorów":
        - "Są tu reportaże o różnych przestępstwach: kryminalnych, drogowych, szpiegowskich - a ich bohaterami są funkcjonariusze milicji i kontrwywiadu, którzy opierając się na niewielu przesłankach, mają schwytać groźnego dla społeczeństwa przestępcę".
        -"W ciągu minionych 25 lat MO i SB razem z całym społeczeństwem przeszły drogę przeobrażeń i rozwoju".
        -"Dzisiaj nasza milicja może się poszczycić jednym z lepszych wyników w zakresie wykrywalności przestępstw w Europie. To fakt.".
        - "Niektóre z tych spraw przedstawiamy naszym czytelnikom. Jeśli ich lektura przybliży do ludzi, którzy chronią nasz codzienny spokój i bezpieczeństwo naszego wspólnego Domu - będzie to dla nas najlepsze uczczenie 25 rocznicy powstania MO i SB".

Prawdziwe, typowo prl-owskie przesłanie do narodu:) Polecam.

• zona_mi Re: Kryminał z czasów PRL-u 09.07.13, 22:46
      Przerwana partia szachów
      Koktajl nad zalewem (a może coctail?)
      • zona_mi Re: Kryminał z czasów PRL-u 09.07.13, 22:46
        Ścigany przez samego siebie
    • offelia.xxx Re: Kryminał z czasów PRL-u 09.07.13, 23:20
      no mi od razu przychodzi na myśl 'Zły' Tyrmanda
      wg mnie genialna książka, świetnie przedstawiona Warszawa, dużo humoru i kryminał;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka