Dodaj do ulubionych

Z tłem w tle

22.08.13, 22:47
Wśród ostatnich trzystu wątków na stronie są takie o o Hiszpanii, Krakowie, morskiej scenerii, rodzinnej tajemnicy, Wrocławiu, współczesnej Łodzi, Amsterdamie i Rzymie w tle.

A może by tak założyć wątek o książkach z tłem w tle? Albo i niekoniecznie w tle? Może być tło w roli głównej. Tło pod lupą, zbliżenie tła. Tło jako miejsce akcji. Książki z tłem w Krakowie i z tłem w Amsterdamie. Jak sądzicie, dałoby się to jakoś pociągnąć? ;)
Obserwuj wątek
    • ada08 Re: Z tłem w tle 23.08.13, 08:43
      W powieści Doderera "Schody Strudlhofu" tło nazywa się Wiedeń i jest bezsprzecznie jednym z głównych bohaterów tej powieści stanowiąc jednoczesnie tło dla tytułowych Schodów, które ze swej strony są tłem dla rozgrywających się w powieści wydarzeń, jakie bez tego tła w ogóle nie mogłyby zaistnieć :-)
      a.
    • stella25b Re: Z tłem w tle 23.08.13, 09:05
      Nie no... watek obok dymi od dyskusji na temat podniesienia czytelnictwa w kraju, a Ty sie czepiasz ludzi kotrzy chca sobie poczytac ksiazki. Wstydz sie!;)

Pamietam, ze w wywiadzie z autorami scenariusza filmu "Sex w wielkim miescie", jeden z nich powiedzial, ze bezsprzecznie 5 bohaterem filmu jest New York.
    • reptar Re: Z tłem w tle 23.08.13, 09:45
      A takie tło, które nie tylko jest tłem filmu, ale tłem per se? Czymś, na co wskazując palcem nie moglibyśmy powiedzieć inaczej niż tylko "ecce tło!". Tłem dającym ukrycie lub odkrycie? Coś jak w 16 odcinku czwartego sezonu pewnego serialu: CIA ma zdjęcie osoby, której tożsamość należy ustalić - wydaje się, że to niemożliwe, ale ktoś wpada na pomysł, by przyjrzeć się górze, która jest w tle. Komputery, korzystając z numerycznych modeli terenu, szybko znajdują właściwy szczyt w Chinach...
      • stella25b Re: Z tłem w tle 23.08.13, 10:04
        ujales mnie: 16 odcinkiem czwartego sezonu...
        boskie! :)
        • nchyb Re: Z tłem w tle 23.08.13, 11:13
          w porównaniu z liczbą odcinków chociażby Mody na sukces - to któryś tam sezon NCSI to nic... :)

Prywatnie dodam, że wiele sezonów seriali tego typu mnie osobiście bardzo cieszy :D
      • mela.bruxa Re: Z tłem w tle 24.08.13, 15:01
        Z cyklu: Fajny film wczoraj widziałam - Powiększenie.
        Z książek to chyba najprędzej warto by przewertować kryminały. W opowiadaniach o Sherlocku Holmesie tło często okazuje się być clou. Podobnie u Agathy Christie, choć przykładów konkretnych w tej chwili nie podam.
        • mela.bruxa Re: Z tłem w tle 24.08.13, 15:05
          Jeszcze Pratchett mi się przypomniał, Thud! (czyli bodaj Łups!). Dzięki szczegółom tła pewnego obrazu dwie odwiecznie skłócone rasy odnajdują drogę ku porozumieniu.
          • shiva772 Re: Z tłem w tle 24.08.13, 21:50
            Jednoroczna wdowa - Amsterdam -w pewnym momencie to jest tło które w książce rządzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka