Dodaj do ulubionych

Islandia - kraj pisarzy

IP: *.elartnet.pl 17.10.13, 11:05
Iceland is experiencing a book boom. This island nation of just over 300,000 people has more writers, more books published and more books read, per head, than anywhere else in the world - donosi BBC.

It is hard to avoid writers in Reykjavik. There is a phrase in Icelandic, "ad ganga med bok I maganum", everyone gives birth to a book. Literally, everyone "has a book in their stomach". One in 10 Icelanders will publish one.

Całość.
Obserwuj wątek
    • solaris_1971 Re: Islandia - kraj pisarzy 17.10.13, 11:13
      Tak, to prawda. Bylam na Islandii. Moja islandzka kolezanka to corka jednego z najbardziej znanych wspolczesnych pisarzy islandzkich, Jona Oskara. Niestety, jego tlumaczen na inne jezyki jest niewiele.
      Tak, Islandczycy bardzo duzo czytaja.
      Jak sie komus przejedza islandzkie kryminaly, to proponuje Laxnessa ( noblista ) a zwlaszcza jego " Niezaleznych ludzi ".
      Po niemiecku i francusku ukazalo sie niedawno duzo tlumaczen z islandzkiego, czy po polsku - nie wiem.
      Jeden z pisarzy polskich, ktorych cenie, Hubert Klimko-Dobrzaniecki spedzil 10 lat na Islandii. Opublikowal 2 opowiadania z tamtego okresu.
    • iwanow17 Re: Islandia - kraj pisarzy 17.10.13, 17:39
      Może dlatego, że klimat mają podły i się nudzą?
      Nie byłym zaskoczony, gdyby pisarze, którym klimat nie sprzyja, pisali dłuższe książki niż autorzy, którzy mają zazwyczaj ładną pogodę.
      • staua Re: Islandia - kraj pisarzy 17.10.13, 18:46
        Sądząc po filmie "101 Reykjavik" i kryminałach Indridasona, to może być słuszna hipoteza.
        • iwanow17 Re: Islandia - kraj pisarzy 17.10.13, 19:19
          Przy okazji można więc też założyć, że globalne ocieplenie pozytywnie wpłynie na literaturę:)
          • eeela Re: Islandia - kraj pisarzy 17.10.13, 19:55
            Dlaczego? Ja lubię długie książki :-)
            • iwanow17 Re: Islandia - kraj pisarzy 17.10.13, 20:25
              >Dlaczego? Ja lubię długie książki :-)

Chociażby w trosce o nadgarstki:) Trzymanie cegły, nawet z przerwami, przez kilkanaście godzin nie jest przyjemne. Mam wrażenie, że większość książek, które mają ok. 800 stron, dałoby się odchudzić o 200 czy 300 stron.
              • eeela Re: Islandia - kraj pisarzy 17.10.13, 20:31
                Od kiedy do czytania dla rozrywki używam niemal wyłącznie kindla, nie mam tego problemu :-) Poza tym jak podoba mi się świat przedstawiony, to odchudzenie książki uznałabym za wielką stratę. Lubię się rozglądać, nie tylko pędzić za akcją :-)
                • iwanow17 Re: Islandia - kraj pisarzy 17.10.13, 20:46
                  Lubię się rozglądać, nie tylko pędzić za akcją
                  > :-)

To nie tylko akcja. Opisy też. Czasami jeden pisarz z pomocą trzech zdań wyczaruje obraz, który na całe lata pozostaje w pamięci, a inny poświęci na opis pół strony albo i więcej i efekt jest mierny. Mam przeczucie, że często długie książki są wynikiem szybkiego pisania. A szybkość podczas pisania z reguły ma przełożenie na poziom. Co nagle, to po diable:)
                  • eeela Re: Islandia - kraj pisarzy 17.10.13, 21:26
                    A szybkość podczas pisania z reguły ma przeł
                    > ożenie na poziom. Co nagle, to po diable:)

Oj, to na pewno. Ale są również książki długie i odpowiednio długo pisane, mam wrażenie :-)
                    • eeela Re: Islandia - kraj pisarzy 17.10.13, 21:28
                      Jeszcze zapomniałam dodać, że długość mocno też zależy od tego, jak odległy jest świat przedstawiony. Strasznie rzadko czytuję beletrystykę osadzoną we współczesności, bo najbardziej cieszą mnie inne światy - tła osadzone w historii lub w światach fantastycznych - więc tego opisu zawsze tam będzie więcej, a jak jest dobrze zrobiony, to dla mnie im więcej, tym lepiej ;-)
                      • iwanow17 Re: Islandia - kraj pisarzy 17.10.13, 21:51
                        Nie przeczę, te tła mogą mieć dużo uroku.
                        Jak nie musisz się martwić o nadgarstki, nie masz nic do stracenia podczas odkrywania nowych światów:)
                        • iwanow17 Re: Islandia - kraj pisarzy 18.10.13, 16:21
                          Eeelu, czy mogłabyś zarekomendować kilka najlepszych, długich książek, jakie przeczytałaś?
                          • eeela Re: Islandia - kraj pisarzy 18.10.13, 16:48
                            Mam swoją osobistą świętą trójcę:

Tolkien, Władca Pierścieni
                            Gołubiew, Bolesław Chrobry
                            Martin, Pieśń Lodu i Ognia

Ostatnią pozycję należy czytać w oryginale - niejednokrotnie słyszałam/czytałam, jak polscy czytelnicy określają Martina mianem 'czytadła' i innymi równie mało szacownymi określeniami. Nigdy natomiast nie słyszałam takiego określenia z ust osoby anglojęzycznej ;-)
                            • iwanow17 Re: Islandia - kraj pisarzy 18.10.13, 18:04
                              Dzięki:)
                              Ucieszyło mnie, że seria Martina jest przyjazna nadgarstkom, że można ją dziubać tom po tomie:)
                              • iwanow17 Re: Islandia - kraj pisarzy 18.10.13, 18:14
                                >dziubać

Nie wiem, czy coś takiego istnieje w słowniku j.polskiego. Gdyby nie istniało, to przepraszam.
                                • staua Re: Islandia - kraj pisarzy 18.10.13, 19:01
                                  Tylko się nie przeraź, jak zobaczysz, ile stron mają poszczególne tomy...
                                  • eeela Re: Islandia - kraj pisarzy 18.10.13, 19:12
                                    Polskie tłumaczenie jest chyba rozbite na mniejsze części, no ale chyba naprawdę nie ma co polecac tłumaczenia. Oczywiście wielbiciele Martina są i w Polsce, ale mam wrażenie, że jest ich mniej i są często młodsi - znaczy, wymagania im jeszcze za bardzo nie urosły ;-)

Sama tłumaczenia nie czytałam, raz tylko koleżanka podesłała mi parę dość przerażających kwiatków z pierwszego tomu. Na forum ktoś kiedyś mi powiedział, że późniejsze tomy są tłumaczone przez kogoś innego i znacznie lepiej, no ale wielka szkoda, że sam wstęp do historii zwalony...
                                  • iwanow17 Re: Islandia - kraj pisarzy 18.10.13, 19:13
                                    > Tylko się nie przeraź, jak zobaczysz, ile stron mają poszczególne tomy...

Faktycznie, tego nie wziąłem pod uwagę. Ale i tak spróbuję powalczyć.
                                    • staua Re: Islandia - kraj pisarzy 19.10.13, 00:29
                                      Zachęcam. Miałam opory, ale jak zaczęłam, to wciągnęło mnie na dobre i teraz czekam tylko...
                                      Nie mam co prawda pojęcia, jakie jest polskie tłumaczenie i podział tomów. Oryginał jest świetny.
                                      • iwanow17 Re: Islandia - kraj pisarzy 19.10.13, 15:10
                                        >Zachęcam. Miałam opory, ale jak zaczęłam, to wciągnęło mnie na dobre i teraz czekam tylko...

Przeczytam:)
                                    • eeela Re: Islandia - kraj pisarzy 19.10.13, 00:49
                                      Spróbuj, spróbuj :-) Ostrzegam, że sam początek może być lekko oszałamiający liczbą szczegółów, imion i miejsc, bo autor wrzuca czytelnika w szeroki opis świata od samego początku, ale nie należy się tym stresować - mistrzostwo tej książki polega między innymi na tym, że przy całej swojej szczegółowości i rozbiciu potrafi przykuć uwagę do historii wszystkich (mnogich) postaci, więc je się dość szybko w trakcie czytania zapamiętuje :-)
                                      • iwanow17 Re: Islandia - kraj pisarzy 19.10.13, 15:15
                                        Ostrzegam, że sam początek może być lekko oszałamiający li
                                        > czbą szczegółów, imion i miejsc, bo autor wrzuca czytelnika w szeroki opis świa
                                        > ta od samego początku, ale nie należy się tym stresować

Poradzę sobie z tym:) A przynajmniej mam taką nadzieję:)
    • nie_podano_loginu Re: Islandia - kraj pisarzy 18.10.13, 23:44
      To w końcu o czym to jest wątek? O literaturze Islandii czy o długich książkach Martina?
      A teza, jakoby islandzkie książki były dłuższe, to jakaś podpucha?
      • eeela Re: Islandia - kraj pisarzy 19.10.13, 00:16
        Wątki na forach mają naturalne tendencje do tematycznego skręcania, jak i rozmowy w realu :-) Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś wrócił do głównego tematu, jeśli masz ochotę.
        • nie_podano_loginu OT 19.10.13, 08:24
          eeela napisała:

> Wątki na forach mają naturalne tendencje do tematycznego skręcania

Kiedyś takie skręcone posty oznaczano jako "OT". To była dobra praktyka. Oszczędzała zainteresowanym mnóstwa czasu.
          • eeela Re: OT 19.10.13, 15:00
            Masz rację, postaram się o tym pamiętać :-)
      • iwanow17 Re: Islandia - kraj pisarzy 19.10.13, 15:30
        >A teza, jakoby islandzkie książki były dłuższe, to jakaś podpucha?

Jeśli są rzeczywiście dłuższe, islandzka pogoda ma na to największy wpływ.
        Uważam, że pogoda ma większy wpływ na twórczość autora niż spożycie alkoholu, stan zamożności czy inne czynniki. Wpływ różnoraki. I to na całym świecie.
    • broch Re: Islandia - kraj pisarzy 19.10.13, 04:03
      Kiedys w ramach wolnego czasu "zaliczylem" Olafssona, Sjona, Helgarsona, Eliassona oraz Indridasona (Laxness gdzies tam we wczesnym dziecinstwie - Dzwon Islandii z serii literatura XX wieku czy cos takiego).

Obecnie "na fali" w tlumaczeniach angielskich jest Sjon z literatura gatunku New Wave/magic realism (popluczyny). Popularny jest czesciowo chyba dzieki wspolpracy przy projektach Bjork. Poniewaz nie sa to dlugie historie, zaliczylem The Blue Fox i The Wispering Muse. Nie bardzo mnie to ruszylo.

Helgarsona czytalem The Hitman's Guide to Housecleaning, napewno lepsze niz 101 Reykjavik (ktory faktycznie jest dosc przygnebiajacy).

Indridason mial z gory przegrane bo kryminalow nie czytam.

W sumie ciekawostka ale bez szczegolnej ekscytacji.
      • solaris_1971 Re: Islandia - kraj pisarzy 19.10.13, 21:57
        Kiedys w ramach wolnego czasu "zaliczylem" Olafssona, Sjona, Helgarsona, Eliass

W jakim jezyku ich czytales ?

Ja teraz mam Karasona " Sage islandzka " po francusku i Gudmudssona wspomnienia o dziecinstwie islandzkim.

W bibliotece widzialam tez po niemiecku ksiazki Kistin Marii Baldursdottir i Stelli Blomkvist
        ( ale to juz kryminal )
        Za pisanie zabrala sie wnuczka Laxnessa ( Audur jonsdottir ), ale nie przebrnelam. Chyba nie odziedziczyla talentu po dziadku.

Jesli ktos chce poznac islandzka klasyke a takze dowiedziec sie czegos o Islandii, to polecam " Niezaleznych ludzi " Laxnessa.
        No i to tez dosc dluga ksiazka.
        • broch Re: Islandia - kraj pisarzy 19.10.13, 22:47
          wszystko to tlumaczenia angielskie. Mysle ze wystarczy literatury islandzkiej dla mnie, Byl to taki skok w bok, dosc daleki od tego co zwykle czytam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka