Dodaj do ulubionych

DRM, kurza jego twarz

27.11.13, 09:39
Legalnie zakupiony ebook, z DRM Adobe. Omyłkowo aktywowany bez Adobe ID - przypisany do jednego komputera. Po przeinstalowaniu systemu nie do otwarcia. Da się coś z tym zrobić? Przeglądałam już trochę, ale metody podawane np. w 2012 często już nie działają. Jest ktoś na bieżąco i może pomóc?
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: DRM, kurza jego twarz 27.11.13, 10:14
      mobi czy epub?
      jeep
      • ach_dama_byc_z_kanady Re: DRM, kurza jego twarz 27.11.13, 11:00
        chyba jednak wole te prymitywne z papieru...

Minnie
        • jeepwdyzlu Re: DRM, kurza jego twarz 27.11.13, 11:18
          z wszystkich badań wynika, że używający czytników kupują najwięcej książek papierowych
          j.
      • autumna Re: DRM, kurza jego twarz 27.11.13, 11:19
        Epub. W życiu bym nie kupiła z DRM, ale akurat nie było innej możliwości. Niby są wtyczki do Calibre, zdejmujące DRM, ale nie wiem, skąd pobrać plik, który nie zasyfi mi komputera jakimś trojanem. No i podobno nie zawsze to działa, jak wskazują komentarze pod artykułem ze Świata Czytników:
        swiatczytnikow.pl/jak-czytac-e-booki-z-drm-na-kindle-konwersja-w-30-sekund/
        Z drugiej możliwe, że epub był jednak aktywowany na Adobe ID, ale nie mamy pojęcia jakie. Nie wchodzi ani na e-mail mój, ani męża. Czy w ogóle w wygenerowanym tak epubie można podejrzeć gdzieś to nieszczęsne ID? Bo wtedy w grę wchodziłaby opcja przypomnienia hasła i po kłopocie.
        • jeepwdyzlu Re: DRM, kurza jego twarz 27.11.13, 15:11
          na zwykłym sofcie ID nie podejrzysz
          mam do calibre zainstalowany plugin zdejmujący drm
          nie pamiętam skąd go wziąłem, ale nic nie zasyfił i chodzi idealnie bo w tle
          w sumie nie musisz się obawiać - najwyżej przetestuj ściągnięty plik antivirem
          wielbiciele ksiązek to chyba nie jest docelowa grupa hakerów :-))
          najserdeczniej
          jeep
        • eeela Re: DRM, kurza jego twarz 27.11.13, 15:15
          ale nie wiem, skąd pobrać plik, który ni
          > e zasyfi mi komputera jakimś trojanem.

Poszukaj strony z DeDRM Calibre plugin i wrzuć najpierw adres strony do jakiegoś link-scannera - trojany raczej każdy wyłapie. Nie jestem pewna, czy mamy prawo linkować bądź co bądź pirackie oprogramowanie na forum - ja tam uważam, że piratami i złodziejami są ci, którzy taki typ zabezpieczenia zakładają, ale prawo stoi na piśmie jakie stoi i nas ogranicza.
    • 1borgia Re: DRM, kurza jego twarz 27.11.13, 21:14
      o rany! a normalnej ksiazki z numerowanymi kartkami nie mozesz kupic?
      borgia nierozumiejacy dzisijeszej mlodziezy zapatrzonej w kazdy ekran
      • eeela Re: DRM, kurza jego twarz 27.11.13, 21:33
        Autumna na pewno się tylko ucieszy, że ktoś ją jeszcze za młodzież bierze ;-) Określanie mnie jako młodzieży też już chyba byłoby trochę na wyrost, a jednak widzę mnóstwo zalet, które sprawiają, że czytnik przeważa nad papierem. I bardzo mi żal, że tyle osób nie dostrzega jednej najważniejszej, to jest ochrony środowiska.
        • 1borgia Re: DRM, kurza jego twarz 27.11.13, 21:46
          mam w domu eko strom i wizytowki z recykling papieru, protestuje przeciwko ikei i wycinaniu polskich lasow na rzecz taniutkich mebli (o pracy w bangladeszu nie wspomne bo nie na temat)
          jestm jak najbardziej za redukcja zbytku, ale wyzszosci ebookow nad prawdziwa ksiazka pachnaca drukiem lub kurzem mowie stanowcze nie i tak mi zostanie az po nagrobek.
          borgia
          p.s. przemilecze wiec kwestie wieku:o)
          • eeela Re: DRM, kurza jego twarz 28.11.13, 06:38
            ale wyzszosci ebookow nad prawdziwa k
            > siazka pachnaca drukiem lub kurzem mowie stanowcze nie

Ale czy wszyscy muszą się z tym zgadzać? Ja zdecydowanie wolę czytać z czytnika niż z papieru. Lubię sobie bezkarnie bazgrać po tekście, lubię wbudowany słownik i to, że palce mi nie drętwieją przy trzymaniu cegieł. Zapach kurzu do szczęścia jest mi zbędny :-)
          • jeepwdyzlu Re: DRM, kurza jego twarz 28.11.13, 08:57
            a kto pisze o "wyższości" ebooków?
            takie same medium jak każde inne
            że też za każdym razem zwykłe techniczne pytanie prowokuje jakiegoś geniusza do podzielenia się swoimi głębokimi przemyśleniami ....
            jeep
      • autumna Re: DRM, kurza jego twarz 28.11.13, 08:58
        > o rany! a normalnej ksiazki z numerowanymi kartkami nie mozesz kupic?

Mogę, ale dlaczego mam kupować drugi raz coś, za co już raz zapłaciłam?
        No i nie lubię się zawalać papierem. Muszę mieć w szafach miejsce na tkaniny i włóczki, tudzież Burdy. Oraz ostatnio na Brzechwę, Tuwima, Chotomską i takie tam. Akurat w tym przypadku rzeczywiście lepiej sprawdzają się książki papierowe.
      • qw994 Re: DRM, kurza jego twarz 29.11.13, 06:34
        > o rany! a normalnej ksiazki z numerowanymi kartkami nie mozesz kupic?
        > borgia nierozumiejacy dzisijeszej mlodziezy zapatrzonej w kazdy ekran

Ale używałeś czytnika, że tak bardzo jesteś przeciw?
        Tak nawiasem mówiąc obserwując pasażerów zbiorkomu, to młodzież niestety na ogół wpatruje się w ekran, ale smartfona. Czytników zaś w większości używają ludzie nieco starsi.
    • autumna Re: DRM, kurza jego twarz 28.11.13, 11:41
      No niestety z Calibre się nie udało. Doczytałam się w opisie wtyczki, że w momencie zdejmowania DRM muszę mieć plik aktywny, dający się odczytać na danym komputerze.

Weltbild.de, gdzie to było kupione, zaproponował, żeby zamówić jeszcze raz (w tym celu trzeba również drugi raz zapłacić - inaczej się nie da) i wysłać dodatkowo e-mail z opisem sytuacji, a oni anulują tamto poprzednie zamówienie (po ichniemu "stornieren"). Z drugiej strony, w FAQ piszą, że ebooki nie podlegają zwrotowi. Więc mogę się znaleźć w sytuacji, że jeden człowiek z obsługi klienta obieca zwrot kasy, a drugi powie, że zgodnie z regulaminem zakupów to niemożliwe. Szczególnie że za każdym razem odpowiada mi kto inny...
      • jeepwdyzlu Re: DRM, kurza jego twarz 28.11.13, 13:01
        Szczególnie że za każdym razem odpowiada mi kto inny...
        ---------
        a dzwoniłaś kiedyś do cyfry+
        albo orange?

oni to specjalnie tak robią
        3/4 ludzi traci cierpliwość i macha ręką :-)
        Współczuję
        jeep
      • eeela Re: DRM, kurza jego twarz 28.11.13, 19:18
        Ogarnęła mnie ochota, by uciąć sobie z Tobą pogawędkę na priwie, Autumno, i jej zadośćuczyniłam ;-)
        • autumna Re: DRM, kurza jego twarz 29.11.13, 10:03
          Dziękuję, eeelu, ale niestety cudów nie ma - zdjąć DRM można tylko z ebooka działającego, mającego aktywny klucz Adobe. Bez niego każdy program widzi w epubie tylko "krzaki", a klucza sam nie wygeneruje, bo to są prawdopodobnie miliardy możliwości.

Nie jestem jakimś totalnym wrogiem DRM, bo rozumiem obawy wydawcy. Ale sposób wykonania przez Adobe to jest jakaś kpina. Trzeba mieć jako projektant softu nierówno pod sufitem, żeby dać w ogóle użytkownikowi opcję zdezaktywowania sobie ebooka na amen. A także nie dać możliwości sprawdzenia, na jaki e-mail go aktywował. Przecież z samym e-mailem bez hasła i tak nic nie zdziała, więc po co to utajniać?
          • jeepwdyzlu Re: DRM, kurza jego twarz 29.11.13, 10:13
            fakt
            dlatego z DRM właściwie i wydawcy i księgarnie już się wycofują...
            zabezpieczają znakami wodnymi lepszymi lu gorszymi, numerami kart kredytowych którymi płacono za plik itd
            Adobe dała tu ciała, aż dziwne.
            ciao
            jeep

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka