Dodaj do ulubionych

przeczytane w 2013 - podsumowanie

29.12.13, 21:22
Czy Polacy naprawdę nie czytają?
hmm... pracowałam, chorowałam a mimo to książka zawsze mi towarzyszyła, nie wyobrażam sobie nic nie czytać.. Zdaje sobie sprawę, że nie wszystkie książki to ambitne tomiszcza, ale po pierwsze wyznaję zasadę, że o gustach się nie dyskutuje i książka o wiek nie pyta :)
Czytałam trochę na tablecie, jednak nic nie zastąpi zapachu książki papierowej...
Co polecacie na 2014 rok?
Moje przeczytane pozycje w 2013 to:
styczeń
1. Powrót do poziomki - Katarzyna Michalak
2. Lata w jagódce - Katarzyna Michalak
3. Teoria bezwzględności - Beata Pawlikowska
4. Tam gdzie ty - Jodi Picoult
5. Ciemniejsza strona Greya - E. L. James - E

luty
6. Bez mojej zgody - Jodi Picoult
7. Trafny wybór - J. K. Rowling - E
8. Japońska parasolka - Rani Manicka
9. Pamiętniki Adama i Ewy - Mark Twain - E
10. Moja ulubiona żona - Tony Parsons

marzec
11. Huston, mamy problem - Katarzyna Grochola - E
12. Blondynka na Bali - Beata Pawlikowska
13. Arabska żona - Tanya Valco - E
14. Dama Kameliowa - Aleksander Dumas

kwiecień
15. Podróż do miasta świateł. Róża z Wolskich Małgorzata Gutowska-Adamczyk
16. Intruz - Stephanie Meyer

maj
17. Zapach cedru - Ann Marie MacDonald
18. Dworek pod lipami - Anna J. Szepielak
19. Dotknięcie ziemi - Rani Manicka
20. Natalii 5 - Olga Rudnicka - E

czerwiec
21. Domek nad morzem - Maria Ulatowska - E
22. Australia, moja miłość - KAsia i Tomek Tomalikowie
23. Tomek w krainie kangurów - Alfred Szklarski
24. Teraz ją widzisz - Joy Fielding - E
25. Kobieta na krańcu świata 1 - Martyna Wojciechowska
26. Nana - Emil Zola
27. Blondynka w Himalajach - Beata Pawlikowska
28. Sosnowe dziedzictwo - Maria Ulatowska - E

lipiec
29. Pensjonat Sosnówka - Maria Ulatowska - E
30. Języki i kolczyki - Hitomi Kanehera
31. Zacisze 13 - Olga Rudnicka - E
32. Zacisze 13. Powrót - Olga Rudnicja - E
33. Cała przyjemność po waszej stronie - Steve Martin
34. Altowiolista - Jan Antoni Homa
35. Wciąż o Tobie śnię - Fannie Flag
36. Powrót do Indii - Sinha Indra

sierpień
37. Córeczka - Alice Sebold
38. Alibi na szczęście - Anna Ficner Ogonowska
39. Krok do szczęścia - Anna Ficner Ogonowska
40. Siostra - Małgorzata Saramonowicz
41. Australia - Martyna Wojciechowska

wrzesień
42. Chciałabym, żeby ktoś gdzieś na mnie czekał - Anna Gavalda
43. Zgoda na szczęście - Anna Ficner Ogonowska
44. Wystarczy, że jesteś - Małgorzata Gutowska Adamczyk

październik
45. Prawo Matki - Diane Chamberklain - E

listopad
46. W zbawiennej próżni - Dominigue Ronlyn
47. Druga szansa - Tony Parsons
48. Krucha jak lód - Jodi Picoult
49. Ulotny urok kawy - Anthony Capella

grudzień
50. Dziewczęta z Szanghaju - Lisa See
51. Marzenia Joy - Lisa See
52. Starsza pani wnika - Anna Fryczkowska - czytam i będzie to ostatnia książka w 2013 roku

Obserwuj wątek
    • grzeczna_dziewczynka15 Re: przeczytane w 2013 - podsumowanie 29.12.13, 22:00
      Nic się nie pokrywa;) Ale Nanę chcę przeczytać.
    • qw994 Re: przeczytane w 2013 - podsumowanie 29.12.13, 22:33
      Swojej listy nie będę umieszczać, ale jestem zadowolona :)
      Coraz częściej czytam na czytniku - tak z innych obserwacji dotyczących mojego czytania.
    • zwany_kiedys_drussem Re: przeczytane w 2013 - podsumowanie 30.12.13, 08:21
      Cóż, podsumowałem rok czytelniczy (pod kątem zachwytów) na swoim blogu.
      • nchyb Re: przeczytane w 2013 - podsumowanie 30.12.13, 12:16
        Druss, w swoim podsumowaniu napisałeś o 3 ewidentnych knotach, a zdradzisz co to było?
        Pozdrawiam
        • zwany_kiedys_drussem Re: przeczytane w 2013 - podsumowanie 30.12.13, 12:44
          Cóż, w sumie mogę zdradzić :-) Po pierwsze odradzam książkę Krzysztofa Petelczyca "Bigos" - niestrawne całkowicie. Nie podeszła mi też książka "Karawele wracają" Antunesa Antonio Lobo - chociaż tu dopuszczam, że komuś mogłaby się spodobać. No i wreszcie absolutnie koszmarny tomik wierszy Andrzeja Matejewskiego "My inspiration" - czegoś tak złego dawno nie czytałem...
          Ukłony,
          D.
          • nchyb Re: przeczytane w 2013 - podsumowanie 31.12.13, 08:53
            dziękuję :)
            Karawele mi nie podeszły również, Bigosu nie znam a poezja nie przemawia do mnie, więc jej nie czytam
            Ale po Twojej "zachęcie" po Bigos nie sięgnę
            Pozdrawiam
      • grzeczna_dziewczynka15 Re: przeczytane w 2013 - podsumowanie 30.12.13, 20:18
        Bator, Chmurdalia, tak! Zgadzam się. Dla mnie również odkrycie!
    • Gość: Tyda Re: do Welli IP: *.9.175.46.ng.pl 30.12.13, 11:56
      Jestem ciekawa jak wrażenia po Podróży do miasta świateł, Córeczce, Zbawiennej próżni, Japońskiej parasolce, Huston mamy problem, Zapachu cedru, Arabskiej żonie . Do wszystkich tych książek się "przymierzam". A która z przeczytanych w 2013 to top of the top?
    • Gość: Tyda Re: przeczytane w 2013 - podsumowanie IP: *.9.175.46.ng.pl 30.12.13, 12:09
      Ja przeczytałam około 30 książek , a moja najlepsza piątka przedstawia się następująco:
      Dwie najlepsze książki ex aequo to: "Gołębiarki" Hoffmann i "Córka twórcy królów " Gregory. Obie rewelacyjne. Pierwsza ma niezwykły klimat, a druga zaskakuje i trzyma w napięciu. Obie oparte na faktach. Trzecie miejsce dałabym książce Isabel Allende " Dziennik Mai". Po Domu duchów jest to moja druga ulubiona książka tej autorki. Życie na chilijskiej wysepce przedstawione w bardzo realistyczny sposób, aż chciałoby się tam pojechać i popróbować tamtejszych potraw. I nauczyć się od mieszkańców życia bez pośpiechu. Czwarte miejsce to "Trafny wybór" - bardzo fajnie i szybko się czyta. Piąte miejsce trafia w mojej prywatnej opinii do " Szelmostw niegrzecznej dziewczynki" - o toksycznej miłości, ale napisane z humorem. Ostatnią książką w grudniu jest " Dobre wychowanie" Amora Towlesa. Jestem w połowie. Zaczęło się fajnie, ale im dalej tym gorzej. No ale zobaczymy jak dotrwam do końca. W nowym roku na pierwszy ogień pójdzie "złodziejka książek' i "Ciemno, prawie noc". Już nie mogę się doczekać ! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku i wielu literackich odkryć!
    • 0mirka2 Re: przeczytane w 2013 - podsumowanie 30.12.13, 14:19
      A to moja lista, w nawiasach ocena (w skali 1 - 6)
      styczeń
      Służące (Stockett Kathryn) (5)
      Osobliwy dom pani Peregrine (Riggs Ransom) (4)
      Zapiski z małej wyspy (Bryson Bill) (3)
      Jedyne dziecko (Ketchum Jack (właśc. Mayr Dallas William)) (4)
      McDusia (Musierowicz Małgorzata) (4,5)
      Matecznik (Pilot Marian) (5,5)

luty
      W mogile ciemnej (Robinson Peter) (4)
      Oskar: Kot, który przeczuwa śmierć (Dosa David) (5)
      Każdy szczyt ma swój Czubaszek (Andrus Artur, Czubaszek Maria) (5)
      Rozświetlone pokoje (Mason Richard (ur. 1978)) (4,5)
      Zapraszamy do Trójki (Łazarewicz Cezary, Winnicka Ewa) (5)
      Zabójstwa w Badger's Drift (Graham Caroline (ur. 1931)) (4,5)

marzec
      Terror (Simmons Dan) (6)
      Panie z Cranford (Gaskell Elizabeth (Gaskell E. C., Gaskell Elizabeth Cleghorn)) (4,5)
      Bielszy odcień śmierci (Minier Bernard) (4,5)
      Dom pod Lutnią (Orłoś Kazimierz) (4,5)

kwiecień
      Budowa Jalny (Roche Mazo de la (właśc. Roche Marie Sophie lub Roche Mazo Louise) (3)
      Poranek w Jalnie (Roche Mazo de la (właśc. Roche Marie Sophie lub Roche Mazo Louise) (3,5)
      Mary Wakefield (Roche Mazo de la (właśc. Roche Marie Sophie lub Roche Mazo Louise) (3,5)
      Młody Renny (Roche Mazo de la (właśc. Roche Marie Sophie lub Roche Mazo Louise)) (3,5)
      Dziedzictwo Whiteoaków (Roche Mazo de la (właśc. Roche Marie Sophie lub Roche Mazo Louise)) (3)
      Zaginęła Betty Kane (Tey Josephine (właśc. MacKintosh Elizabeth) (4)

maj
      Raki pustelniki (Ragde Anne B.) (4)
      Na pastwiska zielone (Ragde Anne B.) (4}
      Trafny wybór (Murray Joanne (pseud.: Rowling J. K., Skamander Newt, Whisp Kennilworthy, Galbraith Robert)) (5)
      Pod Huncwotem (Grimes Martha) (4,5)

czerwiec
      W Lesie Wiedeńskim wciąż szumią drzewa (Åsbrink Elisabeth) (5)
      Zaczęło się w Dallas (Jacquemard Serge) (4,5)
      Koniec Wieczności (Asimov Isaac) (5)
      Księga z San Michele (Munthe Axel) (5)
      Przygoda fryzjera damskiego (Mendoza Eduardo) (3,5)

lipiec
      Pod Przechytrzonym Lisem (Grimes Martha) (4,5)
      Zmierzch (Theorin Johan) (4,5)
      Córka czasu (Tey Josephine (właśc. MacKintosh Elizabeth)) (4)
      Apartament 12A (Rotenberg Robert) (4)
      Nocna zamieć (Theorin Johan) (4)

sierpień
      Opiekunka: Życie z Nancy: Podróż w świat alzheimera (Gillies Andrea) (5,5)
      Trójka z dżemem - palce lizać!: Biografia pewnego radia (Gutowski Marcin) (5)
      Podróże z moją kotką (Ziółkowska-Boehm Aleksandra) (5)

wrzesień
      Igrzyska śmierci (Collins Suzanne) (4,5)
      Tylko sam siebie możesz ofiarować... (Szabó Magda) (5,5)
      Kilka dni z życia Alice (Moriarty Liane) (4,5)
      Ślady małych stóp na piasku (Julliand Anne-Dauphine) (5,5)

październik
      Profesor (Katzenbach John) (3,5)
      Zdobywam zamek (Smith Dodie) (4)
      Światu nie mamy czego zazdrościć: Zwyczajne losy mieszkańców Korei Północnej (Demick Barbara) (5,5)

listopad
      Ta, którą nigdy nie byłam (Axelsson Majgull) (5)
      Pępowina (Axelsson Majgull) (5,5)

grudzień
      Szkarłatny płatek i biały (Faber Michel) (5)

• grzeczna_dziewczynka15 Re: przeczytane w 2013 - podsumowanie 30.12.13, 20:24
        Też czytałam Ragde i Axelsson, po jednej książce, innej niż wymieniłaś:)
        Axelsson mnie rozwaliła, Ragde, ok.
        • 0mirka2 Re: przeczytane w 2013 - podsumowanie 31.12.13, 12:53
          Ragde czytałaś zapewne "Ziemię kłamstw", bo to pierwszy tom trylogii (czytałam w ubiegłym roku). :)
          Axelsson rozwala po mistrzowsku.
          • grzeczna_dziewczynka15 Re: przeczytane w 2013 - podsumowanie 31.12.13, 15:47
            Nie, czytałam Jeg vinket, jeg druknet ikke:)
      • f.l.y Re: przeczytane w 2013 - podsumowanie 30.12.13, 22:38
        wysokie oceny widzę....

przejrzę sobie te tytuły w wolnym czasie, bo mnie zaintrygowałaś....(ocenami)
      • staua Re: przeczytane w 2013 - podsumowanie 30.12.13, 23:10
        Niewiele książek z Twojej listy czytałam, ale z tych, które znam, zdecydowanie Bryson ma u mnie dużo wyższą ocenę niż McDusia…

Axelsson też lubię.
      • zwany_kiedys_drussem Re: przeczytane w 2013 - podsumowanie 31.12.13, 08:52
        Bardzo ciekawa lista... U mnie Bryson i Mendoza dostaliby zapewne nieco wyższe noty, choć to w sumie wymyka się porównaniom :-)
        Ukłony,
        D.
        • 0mirka2 Re: przeczytane w 2013 - podsumowanie 31.12.13, 12:57
          Zamierzam przeczytać "Krótką historię prawie wszystkiego" i "Zapiski z wielkiego kraju", które podobno są lepsze od tej pozycji.
          Pozdrawiam. :)
          • zwany_kiedys_drussem Re: przeczytane w 2013 - podsumowanie 31.12.13, 13:20
            "Zapiski z wielkiego kraju" czytałem i rzeczywiście są lepsze. Ale wszystko zależy od tego, czy podchodzi Ci ten typ humoru...
            Ukłony,
            D.
          • qw994 Re: przeczytane w 2013 - podsumowanie 04.01.14, 07:52
            > Zamierzam przeczytać "Krótką historię prawie wszystkiego" i "Zapiski z wielkieg
            > o kraju", które podobno są lepsze od tej pozycji.

Bez dwóch zdań.
      • mamalgosia Omirka 31.12.13, 16:18
        A dlaczego czytalaś kilka pozycji v, skoro ci się nie podobaly? (bo 3 to raczej słaba ocena)
        • mamalgosia Re: Omirka 31.12.13, 16:18
          Roche Mazo de la
          • 0mirka2 Re: Omirka 31.12.13, 19:00
            Miałam ochotę na tę sagę od wielu lat i kiedy zaczęłam czytać pierwszy tom, najgorszy moim zdaniem spośród tych, które przeczytałam, miałam nadzieję, że następny będzie lepszy. I był, ale nieznacznie, potem znów miałam nadzieję, że następny... I tak dociągnęłam do piątego tomu... i odpuściłam sobie.
            Wielkie rozczarowanie.
    • staua Re: przeczytane w 2013 - podsumowanie 30.12.13, 23:08
      Nigdy nie prowadziłam statystyki, ale może w tym roku to zrobię, bo takie podsumowanie może być ciekawe.
      • grzeczna_dziewczynka15 Re: przeczytane w 2013 - podsumowanie 31.12.13, 15:54
        Ja sobie zrobiłam. Chciałam zobaczyć ile czytam, bo chcę się zmotywować, by poczytać więcej;) I wyszło tego 55 + 6 rozpoczętych:)
        • grzeczna_dziewczynka15 Najlepsze w 2013 - podsumowanie 31.12.13, 16:11
          Joanna Bator- odkryta,
          Dymińska - odkryta
          Plebanek - Córki rozbójniczki - to taka Biblia, jak dla mnie. Myślę, że wiele czytelniczek by się ze mną zgodziło. - Dużo odniesień do ważnych dla Plebanek książek począwszy od dziecińśtwa. Jak przeczytałam o Godz pąsowej róży, ah, zakochałam się od razu!

Bargielska - okryta

Keret - odkryty - Gaza Blues, 8% z niczego

Eugenides "Intryga małżeńska"

Hesse "Wilk stepowy" - dopiero odkryty, wstyd powiedzieć

Axelsson - odkryta

To chyba najlepsze wg mnie, jakie czytałam.

• staua Re: Najlepsze w 2013 - podsumowanie 31.12.13, 16:50
            Też na początku roku (chyba) czytałam tego Eugenidesa. To chyba najlepsza jego książka (a wszystkie są dobre).
    • gosiownik Re: przeczytane w 2013 - podsumowanie 02.01.14, 11:46
      W 2013 przeczytalam 65 ksiazek. Odkryciem roku jest dla mnie "Trafny Wybor" Rowling, "Dziewczyna z muszla" Chevalier i "Niezwykla wedrowka Harolda Fry" Joyce. "Odkrylam" tez Steinbecka i Akunina i na pewno bede kontynuowac przygode z tymi autorami rowniez i w tym roku.

Knotem roku jest dla mnie "Korona sniegu i krwi" Cherezinskiej, ktorej nie dalam rady skonczyc. Wszedzie czytalam o niej same pozytywy, wiec kupilam i naprawde bardzo chcialam, zeby mi sie podobala, ale nie dalo sie. Nudna, pretensjonalna, ze struktura zerznieta zywcem od GRRM, no nie podeszla mi i koniec.
    • eeela Re: przeczytane w 2013 - podsumowanie 02.01.14, 14:08
      Absolutnym hitem tego roku była dla mnie książka Michio Kaku Parallel worlds: a journey through creation, higher dimensions and the future of the cosmos. Wywróciła mi wiele rzeczy w głowie do góry nogami :-) Z fikcji najlepszymi książkami, jakie czytałam w tym roku, był Paragraf 22 Hellera i Ja, Robot Asimova.

Rozczarowana byłam - o, jakże niestety! - Raising Steam Pratchetta. Strasznie przykro mi to mówić, i tak samo przykro było mi to obserwować, ale jego choroba daje już o sobie mocno znać. Wydawało mi się wręcz, że książka została zlepiona z jego urwanych myśli przez ghostwritera.
    • maniaczytania moje podsumowanie 09.01.14, 18:36
      przeczytalam 65 ksiazek, srednio, ale i tak jestem zadowolona :)

Jak ktos ma ochote - zapraszam do przeczytania pelnego podsumowania z wymienieniem najlepszych ksiazek, jak i tych, ktore mnie rozczarowaly.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka