Dodaj do ulubionych

Ksiazki Henry Millera

IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.02, 18:21
Co sadzicie o ksizkach tego autora? On sam w ostatnim nr Przekroju sma oglosol
liste ksiazke ,ktore uwaza za dobre. Np. caly Conrad. Co o tm sadzicie, jestem
ciekawa.
Obserwuj wątek
    • Gość: szcz Re: Ksiazki Henry Millera IP: *.czes.gazeta.pl 28.03.02, 18:51
      To ogłoszenie w Przekroju to chyba z zaświatów, bo
      Henry Miller nie żyje od 20 lat :) Mnie jego książki
      trochę nudzą, ale zgadzam się, że w latach kiedy
      powstały musiały być rewelacją (zwłaszcza obyczajową).
      Sam Henry Miller z pisarza powoli staje się literacką
      legendą i bardzo dobrze, bo życie miał barwne, a
      poglądy ciekawe. Że tak bardzo cenił Conrada nie
      wiedziałem, ale się nie dziwię, bo ja też go lubię.

PS. Czy pamiętacie film �Czerwoni� Warrena Beatty? Tam
      Miller zagrał samego siebie. O wycinku jego życia mówi
      natomiast skandalizujący film �Henry i June� Kauffmana
      • ada08 Re: Ksiazki Henry Millera 29.03.02, 07:14
        Gość portalu: szcz napisał(a):

> O wycinku jego życia mówi
        > natomiast skandalizujący film �Henry i June� Kauffmana
        >

... i ''Dziennik'' Anais Nin :-)
    • amelia25 Re: Ksiazki Henry Millera 29.03.02, 12:58
      Ja Millera postrzegam wyłącznie przez Anais Nin - jej dzienniki Henry i June i
      Kazirodztwo. Jakoś nie wzbudził mojego zainteresowania - to tendencyjne pewno
      ale trudno ;)
      Potem przeczytałam jego dziennik z podróży do Grecji - Kolos z Marcoussis - bo
      bardzo chcę jechać tam i też coś napiszę;)
      Pzdr.
      • Gość: Izabella Re: Ksiazki Henry Millera IP: *.vgernet.net 31.03.02, 04:01
        Jedyna ksiazke jaka przeczytalam Henrego Millera jest "Sexus" Wydaje mi ze
        ksiazka ta jest bardzo ciekawa, opisowa i bardzo realnie przedstawia zycie
        dnia codziennego. Zawiera duzo zyciowej prawdy, wspaniale stwierdzenia, cytaty
        tak proste a jakze prawdziwe.Dla mnie jest to ksiazka o milosci, seksie,
        pragnieniach i wyzwolonym inteligentnym mezczyznie.
        • Gość: ziuta Re: do Izabeli IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 31.03.02, 23:39
          Dzieki,dzieki,czytalam Sexusa, Plexusa i Nexusa, Miller jest cudny!Obsceniczny
          i naturalistyczny zarazem!!
          • Gość: neoNOVA Re: do Izabeli IP: *.07-14-73746f7.cust.bredbandsbolaget.se 09.04.02, 14:33
            taaak, cudny jest miller. i cudna anais.

wszystkim panom ktorzy chcieliby sie dowiedziec jak dziala kobieta
            i tym ktorym zdaje sie ze wiedza polecam DELTA WENUS i MALE PTASZKI
            opowiadania erotyczne by anais nin
      • siwa_mo.n.a Re: Ksiazki Henry Millera 15.07.02, 23:08
        Na razie przeczytalam tylko jedna ksiazke tego pisarza-Zwrotnik Raka polecila
        mi go znajoma! Bardzo fajna ksiazka-choc momentami myslalm, ze juz przez nia
        nie przebrne, ale ogolnie wrazenie wywolala na mnie bardzo pozytywne!!! Polecam
    • Gość: Krrra Re: Ksiazki Henry Millera IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 09.04.02, 15:36
      Jestem w kazdym razie za przeczytaniem calego Conrada, ja to zrobiłam kilka lat
      temu - 9 tomow, edycja zbiorowa, chyba PIW - i nie zaluje. Tyle, ze Conrad musi
      wciągnac. Jak wciągnie - to sie przepada. Ja przepadlam na kilka miesięcy, bo
      uwaznie czytalam tom po tomie.Niektore zawieraja powiesci, np. dwie naraz,
      niektore opowiadania i nowele, inne to jeden caly tom duzej powiesci.W kazdym
      razie takie przeczytanie kolejno wszystkiego, na pewno daje jakies pojęcie o
      autorze.
    • Gość: dorota Henry i Anais IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.02, 23:48
      Henry (szczególnie trylogia "Rosy Crucifixion" - nie wiem jak przetłumaczono na
      polski) i Anais epatują sobą (w pozytywnym sensie). Dla mnie jest to przykład
      twórczej samofascynacji. Zdumiewające, jak ci ludzie pożerają siebie samych.
      Teraz ich wynurzenia odrobinę trącą myszką, ale dalej warte nieprzespanej nocy
      lub kilku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka