Dodaj do ulubionych

Opowieści o życiu i twórczości.......

28.08.04, 16:24
Moim numerem jeden w tej dziedzinie tzn.OPOWIEŚCI O ŻYCIU I TWÓRCZOŚCI
PISARZY ,POETÓW I INNYCH WIELKICH......."jest opowieść autorstwa Margarety
Stromstedt o Astrid Lindgren. Można prosić o inne ciekawe w.w opowieści,
które Wam szczególnie się podobały?
Obserwuj wątek
    • Gość: itek Re: Opowieści o życiu i twórczości....... IP: *.pomorzany.v.pl 28.08.04, 17:34
      Mam pewne trudnosci z udczuwaniem czegos jako ulubione, ale na pewno
      niezapomniana jest opowiesc di Lampedusy-Szekspir, ktora jednak odnosi sie
      bardziej do tworczosci i na jej podstawie przybliza zycie autora. Bardzo polecam :)
      • Gość: Regina Re: Opowieści o życiu i twórczości....... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.08.04, 19:09
        Jeśli opowieści to polecam "Nagi przyszedłem" Weissa, o Rodinie
        "Z rodu tytanów" Bodnickiego , o Wyspiańskim.
        "Udreka i ekstaza" Stone, o Michale Aniele. Jeszcze lepszą napisał o nim Czech
        Schulz, zapomniałam tytułu.
        Jest seria biograficzna Pol Wyd Muzycznego, czytałam piękną o Debussym, chyba
        LaMure, 2-tomowa.
    • Gość: Regina Re: Opowieści o życiu i twórczości....... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.08.04, 19:12
      Hrabalku, a czytałeś "Listy do Kwiecieńki", powinieneś znać. Uwielbiam
      twórczość i biografię Hrabala. Jest nowa biografia, jeszcze jej nie znam, ale
      już się cieszę na ucztę
      Pozdrawiam
      • hrabalek Do Królowej znaczy się Reginy! 28.08.04, 20:40
        Miałam w ręce w księgarni "Grę o życie.Opowieść o Bohumilu
        Hrabalu."A.Kaczorowskiego.Przeczytałam ją tam prawie na stojąco , bo akurat
        portfel był pusty.Czeka na mnie Hrabal i na nową wypłatę.Już we wrześniu będzie
        mój.
        Z niecierpliwością czekałam też na wydanie książki Hilary Clinton. Ale już w
        księgarni ,przy pobieżnym przeglądaniu nogi mi się ugięły od iliści
        politycznych faktów i szczegółów,chociaż wcale też nie oczekiwałam spowiedzi na
        temat Moniki. Narazie Hilary sobie odpuściłam ,może kiedyś trafię na lepszy
        dzień i większą pojemność mojej głowy i zaakceptuje ona drobiazgowość faktów
        Hilary!Pozdrawiam.

--

"Wczoraj Pani powiedziała,że pięć i pięć to dziesięć, a dzisiaj,że siedem i
        trzy to dziesięć. To skąd człowiek ma wiedzieć ,u licha, jak jest naprawdę"
        • braineater hrabalek do księgarni 28.08.04, 20:49
          wzrok wlepiony w pólkę z ksiązkami ze świata literackiego i natychmiast znaleźć
          i zakupić "Drybling Hidekutiego' - wywiad rzeką z panem Bochuszkiem, który jest
          po po prostu cudowny i stanowi doskonałe uzupełnienie 'Listów'
          Pozdrowienia:)
          • hrabalek Re: hrabalek do księgarni 28.08.04, 21:17
            braineater napisał:

> wzrok wlepiony w pólkę z ksiązkami ze świata literackiego i natychmiast
            znaleźć
            >
            > i zakupić "Drybling Hidekutiego' - wywiad rzeką z panem Bochuszkiem, który
            jest
            >
            > po po prostu cudowny i stanowi doskonałe uzupełnienie 'Listów'
            > Pozdrowienia:)

Dekuju Vam pekne Pane Braineaterze!To je moc hezky !!!!!!
        • Gość: Regina Re: Do Królowej znaczy się Reginy! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.08.04, 00:47
          Zostaję przy hrabalomanii. Przeczytaj "Mercedes benz" Pawła Huelle. E, na pewno
          już to znasz. Jesteś smakoszem takiej prozy
    • Gość: monsignor martha Re: Opowieści o życiu i twórczości....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 19:36
      Nie wiem czy to ta kategoria, ale ta pani też była "wielka"!Biografia Evity
      Peron!!! Nic mną nie wstrząsnęło ja to. Podziwiam tę kobiętę za jej upór w
      osiąganiu wyznaczonych sobie celów (chociażby po trupach). Jako, że dawno to
      czytałam, jakoś nie moge sobie przypomnieć autora. Ale jak coś mi zaświta to
      dam znać, gdyby ktos był zainteresowany.
      • Gość: monsignor martha Re: Opowieści o życiu i twórczości....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 19:38
        Aha jeszcze jedno czy ktoś z was wie oczy istnieje jakaś biografia Emila Zoli
        (po polsku) ???
    • Gość: Kryske Re: Opowieści o życiu i twórczości....... IP: *.telia.com 28.08.04, 20:53
      Zabrzmi troche ponuro ale mnie bardzo zajal Kertesz z opowiescia o zyciu w
      obozie w koncentracyjnym.
    • Gość: Kryske Frida Mujicy i Anais Nin, IP: *.telia.com 28.08.04, 20:56
      bardzo sensualna
    • szczekuszka Re: Opowieści o życiu i twórczości....... 29.08.04, 21:30
      hrabalek napisała:

> Moim numerem jeden w tej dziedzinie tzn.OPOWIEŚCI O ŻYCIU I TWÓRCZOŚCI
      > PISARZY ,POETÓW I INNYCH WIELKICH......."jest opowieść autorstwa Margarety
      > Stromstedt o Astrid Lindgren.

Hej
      Tez to czytalam i jestem pod duzym wrazeniem. Pozniej siegnelam po ksiazke o
      Gabrieli Zapolskiej, jej zyciu i tworczosci. Tez bardzo ciekawa pozycja.
      • chuda_w-w Re: Opowieści o życiu i twórczości....... 30.08.04, 18:20
        Koncze własnie Marie i Magdalene - M. Samozwaniec, opowiada ona o rodzinie
        Kossaków, nie tylko o Juliuszu i Wojciechu, autorka duzo pisze o swojej
        siostrze Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej, wspomina równiez spotkania z
        rodzina Jacka Malczewskiego, H.Sienkiewiczem, Witkacym, A.Zelwerowiczem i in.
        Powiesc z dawką humoru. Jesli jeszcze nie przeczytałes - gorąco polecam ;)
    • yanga Re: Opowieści o życiu i twórczości....... 30.08.04, 19:30
      Niestety tylko w oryginale: "Daphne du Maurier" Margaret Forster. Cóż to za
      niezwykłe życie! I nikt nie chce wydać tego po polsku...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka