czekolada72 04.09.04, 18:54 Bede wdzieczna za podzielenie sie wiadomosciami o ksiazkach z Zakopanem i Tatrami w tle! Istnieje masa ksiazek o tematyce taternickiej , Jalu Kurka , i co jeszcze? Z gory dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Nibelung Re: Zakopane i Tatry - w tle IP: *.wrzos.wroc.pl 04.09.04, 19:31 Gorąco polecam książkę Andrzeja Wilczkowskiego "Miejsce przy stole". To kanon polskiej literatury górskiej. Napisana ze swadą i humorem. Czyta się świetnie. Do tego: Wawrzyniec Żuławski: "Sygnały ze skalnych ścian", "Tragedie tatrzańskie", "Skalne lato" Michał Jagiełło "Wołanie w górach" Pozdrawiam i życzę przyjemnej lektury. ***** Ludzie przestają myśleć, gdy przestają czytać. /Denis Diderot/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: Zakopane i Tatry - w tle IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.04, 13:27 Można zajrzeć do poezji Tetmajera. Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Zakopane i Tatry - w tle 05.09.04, 15:36 Gość portalu: natalia napisał(a): > Można zajrzeć do poezji Tetmajera. Mnie chodzi raczej o prozę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hairypizza Re: Zakopane i Tatry - w tle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 20:10 T. Miciński - Nietota. Księga tajemna Tatr. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Zakopane i Tatry - w tle 06.09.04, 07:54 czekolada72 napisała: > Istnieje masa ksiazek o tematyce taternickiej , Jalu Kurka , i > co jeszcze? Z prozy to np. powieści Michała Choromańskiego ''W rzecz wstąpić'' oraz ''Schodami w górę, schodami w dół'' . Jest też masa różnych książek wspomnieniowych: pamiętniki, dzienniki, listy takich postaci jak Witkacy, Szymanowski, Iwaszkiewiczowie, Nałkowska i inni wybitni ludzie .... No, mnóstwo tego jest, nawet trudno cos konkretnego polecić :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eg Re: Zakopane i Tatry - w tle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.04, 08:35 Polecam Rafała Malczewskiego (syna Jacka) "Narkotyk gór", "Od cepra do wariata", "Pępek świata". Są to opowiadania, reportaże i gawędy o Zakopanem i Tatrach międzywojnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Zakopane i Tatry - w tle IP: *.czes.gazeta.pl 06.09.04, 11:07 Najlepsza (i najweselsza) książka o Tatrach, góralach i góralszczyźnie jaką w życiu czytałem to Antoni Kroh „Sklep potrzeb kulturalnych”. Polecam wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawka Re: Zakopane i Tatry - w tle IP: 212.244.186.* 06.09.04, 14:46 Witam. Dodaję kilka tytułów(takze z literatury dla dzieci i młodzieży) : Maria Kann "Wantule","Dujawica" i ""Owcze ścieżki" Cezary Chlebowski "Smak sniegu" i (chyba)"Nocne szlaki" Gabriela Zapolska "Sezonowa miłość" (część pierwsza jest "zakopiańska") Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Zakopane i Tatry - w tle 06.09.04, 18:25 ama dorzuce jeszcze "Zakopanoptikon" oraz "Kpiarzy pod Giewontem" Romana Hennela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawka Re: Zakopane i Tatry - w tle IP: *.avamex.krakow.pl 06.09.04, 22:09 Witam ponownie.Jeszcze Mariusz Zaruski"Na bezdrożach tatrzańskich".Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytak Re: Zakopane i Tatry - w tle IP: *.eyrkonaeac07.dialup.ca.telus.com 07.09.04, 16:04 OK, ta książka nie jest w stylu Kurka lub Tetmajera ale zawiera świetne opisy oraz akcję w Tatrach (świetne sceny w dolinie 5 stawów i na zawracie): piąta międzynarodówka jacka k ( spywriter.com ). Sensacja szpiegowska o międzynarodowym zasięgu. C.Z. Odpowiedz Link Zgłoś
natalicja Re: Zakopane i Tatry - w tle 07.09.04, 18:49 Andrzej Strug - "Zakopanoptikon, czyli kronika 49 deszczowych dni w Zakopanem", nie pamietam dokladnie tytulu, moze bylo to po protu 7 deszczowych tygodni... Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Zakopane i Tatry - w tle 08.09.04, 18:44 Wielkie dzieki za dotychczasowe tytuly!!!!! Prosze o jeszcze :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: Zakopane i Tatry - w tle IP: *.devs.futuro.pl 08.09.04, 20:51 Reychman, Peleryna, ciupaga, znak tajemny. Witkiewicz ojciec,sporo, m.in. Na przełęczy - eeeeetam, kłamał o tej galeryjce,są w Tatrach piękniejsze miejsca:P i Witkiewicz syn,porozsiewane we wszystkim, a najpiekniejsze w "Pożegnaniu jesieni" Kolbuszewski, Tatry w literaturze polskiej(monografia)-b. fajny punkt wyjścia. Henel, Tatrami urzeczeni Nie wiem czy ktoś napisał o tych wspomnieniach- Zakopiańskim szlakiem Szymanowskiego itp...(kilka rzeczy o różnych szlakach różnych ludzi:)) A na końcu - przewodnik Nyki:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateo Re: Zakopane i Tatry - w tle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 11:06 Niedawno byłem w Tatrach, też mnie "wzięło" i zacząłem szukać. A że ten kto szuka znajduje polecam "Na przełęczy" Witkiewicza - hiper cool wypas. Powaga. :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kicia7 Re: Zakopane i Tatry - w tle 10.09.04, 11:38 Wawrzyniec Żuławski "Skalene lato". Szkoda, że tak urwane... Odpowiedz Link Zgłoś