Dodaj do ulubionych

Czy ksiażkę koniecznie trzeba mieć na półce ?

16.05.15, 17:02
Właśnie się zastanawiam. Z powodu małego mieszkania książki nas przytłaczają. Z jednej strony mogłabym mieszkać w bibliotece, zawsze to podkreślałam . Z drugiej strony , w mieszkaniu muszą się znaleźć nie tylko pozostałe osoby ale ich rzeczy prawda ? Ksiązki wychodzą u nas z każdego zakątka , zapewne jak u większości moli. Problem w tym że nie mam np. czasu nawet na ich odkurzanie a że to niesamowity przyciągacz kurzu to wiecie sami.
Następna sprawa to to że nie do każdej książki wracam , pewnie że są i takie które czekają na moje dzieci. Jednak mam coraz mniejszą nadzieję że będą one czytały te same książki , które czytałam ja w dzieciństwie. Poza tym , korzystając z biblioteki mam większe możliwości wyboru , w domu w końcu tyle co w wypożyczalni mi się nie zmieści. Choć nawet i chciałabym.
Niestety nie mam możliwości takich jak Umberto Eco by kupić sobie drugi dom , skoro w pierwszym zabrakło miejsca :-)
Może faktycznie wystarczy zostawić sobie ukochane pozycje a resztę puścić w świat. I korzystać z biblioteki plus oczywiście ebooki , które fizycznie miejsca na półce nie zajmują.
Obserwuj wątek
    • amused.to.death Re: Czy ksiażkę koniecznie trzeba mieć na półce ? 16.05.15, 18:23
      Prawie nie mam książek na półkach od czasu kupienia pierwszego czytnika. Papierowe są te, których nie przeczytałam, niektóre podróżnicze, przewodniki i kucharskie.
      Przestałam też dostawać papierowe, bo wszyscy wiedzą, ze wolę czytać ebooki.

Spotkałamostatnio ludzi, którzy się wyprowadzali z 120m2 mieszkania i jednym z powodów było to, że książki się nie mieszczą :D
      Tu o tym nawet napisałam: www.facebook.com/amusedobserver.blog/photos/a.1401401550134527.1073741828.1401366520138030/1539507216323959/?type=1&theater
      • ada08 Re: Czy ksiażkę koniecznie trzeba mieć na półce ? 16.05.15, 19:37
        amused.to.death napisała:

> Prawie nie mam książek na półkach od czasu kupienia pierwszego czytnika. Papie
        > rowe są te, których nie przeczytałam, niektóre podróżnicze, przewodniki i kuch
        > arskie.

A co masz na półkach, że tak niedyskretnie spytam?
        Domyślam się, że do czasu kupienia pierwszego czytnika miałaś półki pełne książek, następnie się ich po kupieniu czytnika w wiekszości pozbyłaś. To co masz teraz na półkach?
        Pytam z powodu czysto praktycznego - gdy czasem omiatam wzrokiem moje półki pełne książek zastanawiam się: co bym zrobiła gdybym się książek wyzbyła. Czym zapełnić te półki, zacząć zbierać i stawiać tam porcelanę, bibeloty jakieś czy co? No bo przecież nie wyrzucę porządnych półek!
        a.
        • autumna Re: Czy ksiażkę koniecznie trzeba mieć na półce ? 16.05.15, 20:07
          > A co masz na półkach, że tak niedyskretnie spytam?

U mnie na ten przykład na półkach rozpychają się tkaniny i włóczki oraz męża kabelki, wtyczki, procesory tranzystory, kondensatory i nie wiem co jeszcze.
          Jedne i drugie nie za bardzo się dadzą przechować w wersji elektronicznej :-)
          • ada08 Re: Czy ksiażkę koniecznie trzeba mieć na półce ? 17.05.15, 19:05
            Fajne pomysły na zapełnianie półek:
            "tkaniny i włóczki oraz męża kabelki, wtyczki, procesory tranzystory, kondensatory i nie wiem co jeszcze." (zwłaszcza to "nie wiem co jeszcze" :-)), pudełka różne ozdobne, bibeloty, prezenty od przyjaciół, kwiaty... Może najbardziej podoba mi się pomysł z kwiatami, mam kilkadziesiąt półek każda 1 m, ładnie by wyglądały takie ukwiecone, tylko że ja nie mam "ręki" do kwiatów :-) A poza tym kwiatami trzeba się ciągle zajmować, a książkami nie, a ja jestem raczej leniwą panią domu :-)
            Książki na półkach mają dla mnie dodatkowy walor: lubię sobie usiąść naprzeciwko nich i wpatrywać się w milczeniu w grzbiety książek przechylając głowę to w prawo, to w lewo, to patrząc wprost, uspokaja mnie ta nieskomplikowana czynność.
            Czytnik mam i lubię go, ale poza domem. Poza tym lubię, gdy kilka książek zejdzie z półek i rozłoży się (a nawet rozwali) na fotelach i kanapie. Lubię czasem obłożyc się ksiązkami, czytnik mi tego nie da.
            Chyba nie jestem jeszcze gotowa na opróżnienie półek :-)
            a.
        • eeela Re: Czy ksiażkę koniecznie trzeba mieć na półce ? 16.05.15, 20:08
          Ja co prawda nie mam możliwości całkowitego wyczyszczenia półek, bo stoi na nich sporo książek, których w wersjach elektronicznych nie ma, ale też od przejścia na czytnik książki papierowe nabywam tylko w ostateczności. Dzięki temu na półkach mam miejsce dla tureckiej zastawy do herbaty i różnych śmiesznych bibelotów właśnie, które dostałam od przyjaciół z różnych stron świata. Jakbym miała więcej miejsca, to bym jeszcze jakieś kwiatki poustawiała :-)
        • amused.to.death Re: Czy ksiażkę koniecznie trzeba mieć na półce ? 16.05.15, 20:31
          > A co masz na półkach, że tak niedyskretnie spytam?

Mam tylko dwa pokoje.
          W jednym pokoju od jakiegoś czasu nie ma półek - tzw. 'salon' - zawsze dlatego mnie bawią stwierdzenia ludzi, którzy mówią, że wchodząc do czyjegoś mieszkania oceniają człowieka po tym co czyta :D
          W drugim pokoju mam cztery półki z książkami (2 - językowe, 1 - przewodniki, albumy, 1 - książki, których się pozbędę jak je przeczytam)
          • amused.to.death Re: Czy ksiażkę koniecznie trzeba mieć na półce ? 16.05.15, 20:32
            a na na pozostałych półkach stoją albo pamiątki z podróży albo ikeowskie pudełka, które ukrywają przeróżne rzeczy.
        • zona_mi Re: Czy ksiażkę koniecznie trzeba mieć na półce ? 16.05.15, 21:11
          > To co masz teraz na półkach?

Gdybym miała aż tyle miejsca, poustawiałabym na półkach pewnie różne ładne pudełka, takie z okuciami na przykrywkach, albo w jakieś fajne wzory, a w nich - wszystko :)
    • mim_maior Re: Czy ksiażkę koniecznie trzeba mieć na półce ? 16.05.15, 19:56
      W papierze trzymam tylko klasykę literatury, albumy i wszystkie książki, w których zdjęcia mają znaczenie, literaturę fachową i te nieliczne książki współczesne, do których lubię wracać. No i jeszcze książki z dedykacjami autorów (zbiór bardzo nieliczny). Resztę kupuję w wersji elektronicznej. Jak mi się coś szczególnie spodoba, to potem kupuję też papierową, ale to zdarza się rzadko. Dużo książek - aktualne bestsellery, literaturę niezbyt ciężką - puściłam w obieg po znajomych, nie domagając się zwrotu. Raczej nie gromadzę książek na półkach, mam na to za mało miejsca. Jedna średniej wielkości biblioteczka musi starczyć.
    • chiara76 Re: Czy ksiażkę koniecznie trzeba mieć na półce ? 16.05.15, 20:54
      mnie było okropnie, kiedy z przyczyn sytuacji życiowej części książek musiałam się pozbyć. Ja lubię książki mieć, no ten typ tak ma. I dlatego co dzień życzę dobrze osobie, która wpadła na pomysł stworzenia czytnika ;) Zostały papierowe, oczywiście ale nowe są w formie ebooków.
    • zona_mi Re: Czy ksiażkę koniecznie trzeba mieć na półce ? 16.05.15, 21:06
      > Może faktycznie wystarczy zostawić sobie ukochane pozycje a resztę puścić w świ
      > at. I korzystać z biblioteki plus oczywiście ebooki , które fizycznie miejsca n
      > a półce nie zajmują.

To właśnie czynię.
      Od lat zasilam bibliotekę i szkołę w nowe, raz przeczytane książki, do których już nie wrócę (kupione, otrzymane, wygrane w konkursach), albumy różnej maści, do których nie zajrzę, a gdybym potrzebowała - to mam w bibliotece ;)
      Książki stare wędrują po różnych bookarniach, wymienialniach itp.
      I mam miejsce na... nowe książki ;)
      • moleslaw Re: Czy ksiażkę koniecznie trzeba mieć na półce ? 16.05.15, 23:53
        Czyli nie jestem sama. Też ostatnio planuję że zakupy książkowe to już tylko w ebooku , chyba że coś ukochanego ale jak zacznę robić wyjątki to sami wiecie. Choć są takie pozycje , które po prostu z sentymentu będę trzymać choćby książki Małgorzaty Musierowicz czy Lucy Maud Montgomery. Podobnie nie chcę pozbyć się na stałe książek o II wojnie światowej. Planuję że zmieszczą się w dwóch witrynach za szkłem . :-)
    • staua Re: Czy ksiażkę koniecznie trzeba mieć na półce ? 17.05.15, 17:33
      Lubię mieć książki na półce, mam sporo, ale korzystam ze wszystkich metod dostępu - czytnik głownie w podróży, biblioteka, wymiana… Właśnie przyniosłam do domu cztery książki z regału "leave a book, take a book" w pracy - i są to zdecydowanie książki, które po przeczytaniu znów oddam.
    • angazetka Re: Czy ksiażkę koniecznie trzeba mieć na półce ? 18.05.15, 13:16
      Pewnie niekoniecznie TRZEBA. Ale ja lubię je mieć. I nie wyobrażam sobie domu bez książek. Tak jakoś mam.
      • ninek04 Re: Czy ksiażkę koniecznie trzeba mieć na półce ? 19.05.15, 06:26
        Książki moich ulubionych autorów kupuję prawie, że w ciemno , bo chce je mieć w domu pod reką.Jeśli trafię na ciekawą dla mnie pozycję, to też staram się mieć ją na półce.Nie wyobrażam sobie domu bez książek.
      • moleslaw Re: Czy ksiażkę koniecznie trzeba mieć na półce ? 19.05.15, 08:55
        Nie popadajmy w przesadę , pustych półek czytaj bez książek też sobie nie wyobrażam. Jednak faktycznie nie wszystko muszę mieć, sporo jest pozycji o których wiem że nie wrócę do ich czytania.
    • opty2 Re: Czy ksiażkę koniecznie trzeba mieć na półce ? 21.05.15, 08:39
      nie trzeba ale można :)
      wszystko zależy od możliwości lokalowych
      i chęci danego czytelnika,
      niektórzy uwielbiają mieć,
      inni niekoniecznie,
      i to też nic strasznego,
      da się żyć :)
      • minniemouse Re: Czy ksiażkę koniecznie trzeba mieć na półce ? 25.05.15, 05:18
        polecam Pinterest. tam jest zawsze masa pomyslow jak zutylizowac malo miejsca lub wpadac na genialne pomysly zutylizowania miejsca itp.
        oto jak mozna przechowywac wloczki tkaniny i kabelki
        kabelki
        kabelki2
        wloczke
        wloczka2
        tkanine

dzieki czemu jest miejsce na ksiazki :)
        ktore mozna poustawiac nawet pod sufitem

Minnie
        • Gość: Kalka Re: Czy ksiażkę koniecznie trzeba mieć na półce ? IP: *.as13285.net 25.05.15, 10:22
          Zle zrobione polki (regał) zmusiły mnie do poręcznej prowizorki;układania książek,na starym fotelu,krześle, pudłach. W taki sposób, choć niezamierzony, książki nie tylko stoją i się kurza, ale sluza.
          • minniemouse Re: Czy ksiażkę koniecznie trzeba mieć na półce ? 25.05.15, 11:32
            nie bardzo rozumiem w jaki sposob moglyby sluzyc ksiazki w pudle lub na fotelu?
            na fotelu to juz zupelnie by mi zawadzaly - na nim siedziec i czytac :)

natomiast lubie takie prowizorki:
            ksiazki-jako meble
            ksiazki - lezak
            ksiazka-lozko
            genialne !! - ksiazka -obraz
            ksiazka-stol
            najprostszy stoliczek-wieza

z kartek ksiazkowych poza tym modna jest sztuka
            wywijane kartki
            wywijanie2
            wywijanie3
            wazony z ksiazek
            wazon2
            wazon3

interesujace!

Minnie
            • Gość: kalka Re: Czy ksiażkę koniecznie trzeba mieć na półce ? IP: *.as13285.net 25.05.15, 17:02
              Ano zwyczajnie..,lezą na starym wysiedzianym już fotelu,który stoi koło łóżka.
              Na nim/ nich, tez zazwyczaj kładę laptopa, gazety, listy , płyty , słowem-wszystko co służy leniwcowi do zbijania baków,.
              • minniemouse Re: Czy ksiażkę koniecznie trzeba mieć na półce ? 26.05.15, 00:45
                a, to teraz kumam :)

M
    • zenobi11 [...] 26.05.15, 10:04
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • autumna SPAM! 26.05.15, 10:42
        Autor wrzuca na różnych forach krótkie posty luźno związane z tematem celem pokazania swojej komercyjnej sygnaturki.
        • eeela Re: SPAM! 26.05.15, 15:20
          Dzięki za zwrócenie uwagi :-)
          • drano Re: SPAM! 27.05.15, 00:26
            Niedawno się przeprowadziliśmy, wyemigrowaliśmy i nasze książki wyemigrowały z nami. Jednak przez pierwsze miesiące w nowym domu nie mieliśmy regałów i książki czekały na lepsze czasy w pudłach. Kiedy wreszcie poukładałam je na półkach siedliśmy przed nimi i patrzeliśmy, patrzeliśmy, patrzeliśmy. Dopiero wtedy poczułam się u siebie. Jestem wielką fanką czytników, wiele książek mam tylko w wersji elektronicznej, część i papierowe, i ebooki. Nie wyobrażam sobie jednak domu bez książek. Nasza biblioteczka została przetrzebiona przed wyjazdem, oddałam lub sprzedałam książki "jednorazowe", do których wiedziałam, że nie wrócę, ale resztę wlokłam za sobą przez pół Europy.
    • liliawodna222 Re: Czy ksiażkę koniecznie trzeba mieć na półce ? 05.06.15, 09:19
      Kupuję książki i jestem od tego uzależniona. Uwielbiam je mieć i do nich wracać (niejednokrotnie!). Nie lubię korzystać z bibliotek z czystego lenistwa. W związku z tym, że książki się kurzą, kupiłam piękne oszklone regały na nie i problem został względnie opanowany.
      Nie na temat, ale napiszę: książki są dla mnie tak ważne, że NIKOMU ich nie pożyczam.
    • Gość: phi Re: Czy ksiażkę koniecznie trzeba mieć na półce ? IP: *.dynamic.chello.pl 28.06.15, 18:21
      Moim zdaniem nie. Przeczyta się raz i odstawi, miejsce zajmie i zbiera kurz. Stanowczo wolę biblioteki.
    • biedny.pawel Re: Czy ksiażkę koniecznie trzeba mieć na półce ? 30.06.15, 17:21
      Ja jestem zwolennikiem kupowania książek, to chyba po części wina silnego instynktu posiadania :D Zawsze jak przechodzę koło empiku to muszę zajść coś kupić. Pech chce że zawsze trafiam na promocje :D Za dużo tam tego mają i zawsze znajdę coś interesującego do nabycia.
      • minniemouse Re: Czy ksiażkę koniecznie trzeba mieć na półce ? 05.07.15, 05:07
        mam to samo! :) ksiazki mnie rujnuja, zwlaszcza pieknie wydane ..

M
        • liliawodna222 Re: Czy ksiażkę koniecznie trzeba mieć na półce ? 05.07.15, 11:10
          Dołączam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka