sto100 Re: Muminki - klucz do świata 20.06.05, 17:39 W świecie muminków byłam sama i z moimi dziećmi,jestem zatem już mamą muminków.Myślę,że one będą czytać je swoim,kiedyś.Macieja Wojtyszkę też im czytałam,i Brombę i Marabuta,nawet w telewizji była jakas adaptacją,a nasz świat był wtedy szary,mówią,czy może być szary nasz własny osobisty świat,dzieciństwa,czytanej książki,pajdy chleba z masłem i cukrem albo powszechnym jamem truskawkowym,papierowej lalki i własnoręcznie rysowanych i wycinanych na zakładki ubranek?To nie mogło być przecież szare,to co obcy nam wmawiają, którzy zapomniel o dziecinstwie,a może naprawdę od razu rodzili się strasznie starzy,nie dadzą rady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neoplan Dla dzieć, a może dla dorosłych? IP: *.it-net.pl 09.07.05, 12:32 To pasjonująca i skłaniająca do głębokiego zastanowienia alegoryczna opowieść, pełna "baśniowych" postaci. Fascynujące jest, że można napisać cykl opawiadań dla dzieci, które kształtują i wypełniają lukę w ich rozwoju, umoźliwiają pierwsze głebokie przemyślenia jednocześnie w zgodzie z ich dziecięcym wyobrażeniem świata. A jednocześnie książkę dla dorosłych nie będącą tylko infantylnym odejściem od rzeczywistego, ciężkigo codziennego życia, lecz możliwością alnalizy i stawienia czoła problemom wynikającym z trudności pogodzenia własnego postrzegania świata z tym jaki ten świat jest, lub wydaję się nam być. Odpowiedz Link Zgłoś