Dodaj do ulubionych

polscy autorzy

IP: *.vx.pl / *.vx.pl 18.09.04, 06:22
Mam ochotę poczytać coś współczesnego, wydanego niezbyt dawno, osiągalnego w
księgarniach i żeby nie było o holokauście... Możecie polecić coś wartego
uwagi?
Obserwuj wątek
    • renkras Re: polscy autorzy 18.09.04, 08:09
      Lekkie ale przyjemne w odbiorze - "Niedzielni poeci" Agnieszki Stefańskiej.
      • dafni Re: polscy autorzy 18.09.04, 13:32
        "Paraliż" Sadowskiego (tytuł brzmi groźnie, ale książka jest świetna)
        • Gość: Natalia Re: polscy autorzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.04, 21:21
          Ja proponuję "Tryby" Magdaleny Tulli. Sama przeczytałam kilka miesięcy temu, a
          teraz książka ta jest nominowana do Nagrody Nike i wydaje mi sie mocną
          pozycją.Warto przeczytać, zanim odbiór zostanie zniekształcony przez tysiące
          krytyk, które pewnie pojawią się w prasie, jeśli Tulli otrzyma nagrodę.
    • slonecznawiosna Re: polscy autorzy 18.09.04, 21:46
      Nie wiem czy te dzieła, które teraz wymienię nie są przestarzałe dla Ciebie,
      może już za duży na nich się kurz osadził? Niestety już coraz trudniej
      spotkać "przyzwoitą" polską współczesną prozę. A o bardzo dobrej już nie
      wspomnę.

Proponuje:
      "Madame" A.Libery - czasy PRL'u, uczeń zakochany w nauczycielce francuskiego,
      dużo o sztuce, akcja dzieje się w Warszawie
      "Hanemann" S.Chwina - Gdańsk

Spróbuj coś Tokarczuk lub Stasiuka :) Pilcha już nie wspomnę bo na tym forum
      nie jest lubiany. Ale żeby o tym się przekonać to proponuję zajrzeć do jego
      wypocin. Może tobie się spodoba.

Pozdrawiam

Iskierka

• Gość: ranny ptaszek Re: polscy autorzy IP: *.vx.pl / *.vx.pl 26.10.04, 21:41
        Pochłonęłam Madame Libery. Podobało mi się. Przybliżyło mi czasy, o których
        niewiele wiem...
    • Gość: ranny ptaszek Re: polscy autorzy IP: *.vx.pl / *.vx.pl 20.09.04, 23:51
      Dzięki za podpowiedzi, może teraz nie utknę na godzin kilka przed regałem w
      ksiegarni :)
      • lemuriza Re: polscy autorzy 21.09.04, 14:29
        w czwartek nowa ksiązka Olgi Tokarczuk, moze warto poczekać?
        • bastard_bloodwritten Re: polscy autorzy 24.09.04, 11:32
          Tomasz Piątek
          • Gość: ranny ptaszek Re: polscy autorzy IP: *.vx.pl / *.vx.pl 24.09.04, 18:02
            ?
    • slotna Re: polscy autorzy 25.09.04, 12:50
      Jesli potworny styl (bledy jezykowe i idiotyzmy na kazdej stronie) Cie nie
      zrazi - proponuje Pilipiuka. 'Kuzynki', 'Ksiezniczke'... historia jest
      rewelacyjna, ale te byki... Ja to w kazdym razie jakos znioslam, po prostu chce
      ostrzec;)
    • Gość: ranny ptaszek Re: polscy autorzy IP: *.vx.pl / *.vx.pl 30.09.04, 20:55
      Czyżbyście preferowali autorów obcych?
      • Gość: ulqini. Re: polscy autorzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.04, 00:30
        Tomek Tryzna- Panna Nikt

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka