kazze 29.10.16, 14:45 Fajne. Akurat przeczytałam to, więc się dzielę, bo trochę wolnego przed nami :) culture.pl/pl/artykul/35-zdan-na-dobry-poczatek-ksiazki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
autumna Re: 35 zdań na dobry początek książki 01.11.16, 17:07 Fajny pomysł. Mnie niestety, miast zdań wybitnych, najbardziej utkwiła w głowie Nepomucka i jej „Cnotę straciłam o piątej rano” z "Małżeństwa niedoskonałego" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zbyfauch Re: Nieno, 01.11.16, 20:24 zbyfauch napisał: > "a to nam zabili Ferdynada", gdzie, no gdzie?! Ferdynanda! Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: Nieno, 02.11.16, 00:40 Ot czeski błąd.. icie. Wiec się nie przejmuj zbychu Odpowiedz Link Zgłoś
tfurczyni Re: 35 zdań na dobry początek książki 11.11.16, 23:41 "Scarlett O'Hara nie była piękna, lecz zadurzeni w niej mężczyźni rzadko zdawali sobie z tego sprawę." Po tym zdaniu przeczytałam "Przeminęło z wiatrem" jednym tchem. A potem na całe życie zostałam wierną wielbicielką, choć nie cierpię romansów. Ale to nie jest romans. A raczej romans plus całe morze różności wokół. Odpowiedz Link Zgłoś
galene_ra Re: 35 zdań na dobry początek książki 15.11.16, 16:47 Najbardziej przemawia do mnie początek "Konopielki", bo różnicę odczuwam ostatnio boleśnie. "Co innego wstawać latem, co innego zimo." Odpowiedz Link Zgłoś
akiriusz Re: 35 zdań na dobry początek książki 21.11.16, 13:42 Zdecydowanie Niezwyciężony' Stanisłąwa Lema: "Niezwyciężony”, krążownik drugiej klasy, największa jednostka, jaką dysponowała baza w konstelacji Liry, szedł fotonowym ciągiem przez skrajny kwadrant gwiazdozbioru." Szedł fotonowym ciągiem.... ehhh, to zdanie kołacze mi się po głowie od liceum, kiedy pożarłem wręcz ta powieść, dalej uważam że to jedno z najlepszych powieściowych otwarć w polskiej prozie powojennej :D Akr przeczytane.org | pamiętnik mola książkowego Odpowiedz Link Zgłoś