Dodaj do ulubionych

"Patty Diphusa" - ksiazka Pedra Almodóvara

16.04.02, 09:42
Pedro Almodóvar to jeden z nielicznych rezyserów, na którego filmy naprawde poluje.
Skoro wiec tylko uslyszalem, ze wydano ksiazke tego pana, to natychmiast zaczalem jej szukac. Szukalem póltora roku i wreszcie znalazlem (bo chyba ja wlasnie wznowili; jest wszedzie).

Ciekaw jestem, czy jestescie sklonni (sklonne!) zaliczyc dzielo Almodóvara do Literatury Kobiecej? Moze ktos zechce napisac jakies studium porównawcze? (np. do Bridget Jones).
Obserwuj wątek
    • sol_ Re: 16.04.02, 20:27
      nie widze zadnych punktow zaczepienia z Jones. "Patty" jak wszystko co wyszlo
      spod reki Almodovara jest dzielem przesmiewczym ale rechoczacym ironia
      zmuszajaca do zastanowienia. inna sprawa, ze Almodovar pisal to w odcinkach do
      gazety (vide: przypis w tekscie, kiedy watek sie gubi bo Almodovar zapomnial co
      napisal w poprzednim odcinku : ) wiec to chyba dla niego cos w rodzaju zabawnej
      chaltury : ) Jest tam wiele pieknych zdan, kwiatkow bym rzekla ale bohaterki
      Almodovara to nie sa "kobiety takie jak my" (a taka ma byc Jones), mysle ze to
      kobiety idealne wg Almodovara : )I za umiejetnosc wykreowania takich bohaterek
      go wielbie. I jeszcze za pare innych rzeczy ; )
    • reptar Namawiam do dwugodzinnego nieczytania - - - 19.04.02, 16:44
      Almodóvar to raczej nie pisarz, tak wiec jego ksiazke z definicji czyta sie bez wymagan i traktuje raczej jako zabawe. Niemniej przyjemnie sie czyta slowo inteligentnego czlowieka, zwlaszcza jesli to jest Almodóvar.
      W niedziele TVP1 pokazuje jego "Wszystko o mojej matce". W te noc odlózcie swoje tomiszcza i zlapcie sie za pilota. To tylko 2 godziny, potem sobie znowu bedziecie czytac ;)
    • ghost.world Re: 29.04.02, 16:09
      podziwiam Patty - prawdziwa gwiazda, nawet jak jest zgwałcona to się tym nie
      przejmuje. Panna Jones jest zupełnie inna, ale też fajniutka. Nie będę pisać
      studium porównawczego, ani zastanawiać sie nad głęboką(głębokodupną)ironią
      zawartą w dziela mojego ulubionego homoseksualisty...hahaa...po prostu
      uwielbiam Patty i chętnię bym się z nia przespała ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka