Dodaj do ulubionych

jakimi książkami palicie w piecu?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 15:07
Obserwuj wątek
    • a.adas Re: jakimi książkami palicie w piecu? 21.10.04, 15:32
      Ależ
      Szanowny Panie
      dlaczego miałbym to robić?
      nie nazywam się przecież Pepe Carvalho
      a nawet nie mam kominka
    • bobofruit99 Re: jakimi książkami palicie w piecu? 21.10.04, 15:37
      ostatnio do pieca poszedł Turbo Pascal 5.5 cośtam cośtam...
    • Gość: monikaannaj Ohyda Irwine Welsha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 16:05
      - wylądowałaby w piecu gdyby nie była z biblioteki... Okropna książka, po
      prostu rynsztok. Nie mogłabym postawić jej na swojej półce!
      • Gość: MarketGarden HARRY POTTER! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 20:01
        Harry,Potter wszystkie łicze,pamietniki nastolatek i tym podobno gow... i
        jeszcze wszystkie dziela stalina,lenina,marksa i trockiego + mein kampf
        • bobofruit99 Re: HARRY POTTER! 22.10.04, 10:42
          Skoro palisz Marksa i Trockiego i stawiasz ich pisma na równi z tymi Stalina,
          Lenina i Hitlera, to gratuluję Ci wyrobienia filozoficznego i ogólnej
          orienetacji w kulturze.
          • pan_pndzelek Co za idiotka ta bobofrutka?! 16.12.04, 06:38
            Co za idiotka ta bobofrutka?! Gdzie się takie rodzą? Tjaaa... marx i trocki to
            wielcy myśliciele byli... tjaaa... ich pisma są oczywiście więcej warte niż
            lenin i stalin, tja... kretynko... ty to masz dopiero wyrobienie filozoficzne i
            kulturalne jak... daruję ci przeczytanie jak co... po prostu jesteś BYLEJAKA...
      • Gość: Marco Re: Ohyda Irwine Welsha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 20:30
        Oj niedojrzała widać jesteś...Genialna książka.
        • Gość: monikaannaj Re: Ohyda Irwine Welsha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 14:35
          No, typowe. Taplanie się w rynsztoku to dopiero dojrzałosć jest. Książka moze i
          genialna ale ohydna i wywołujaca womity. Dla amatorów - jak ci sie podoba -
          twoja brocha ale daruj sobie takie pełne poczucia wyższości komantarzyki....
    • Gość: nutta Re: jakimi książkami palicie w piecu? IP: *.citysat.com.pl / *.citysat.com.pl 21.10.04, 20:29
      Mam centralne ogrzewanie, które nie posiłkuje się książkami lubianymi i
      nielubianymi. Chyba wciądnął cię Montalban.
    • Gość: czarodziejka Re: jakimi książkami palicie w piecu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 20:55
      kilkakrotnie mój ukochany groził mi spaleniem całego mojego ksiegozbioru w
      piecu. robi to zawsze gdy mu wmawiam, ze trudno mi będzie je pomieścic w jego
      pokoju.
      • Gość: Caro Re: jakimi książkami palicie w piecu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 19:20
        Gdybym miała piec, to spaliłabym "Auteczko"-Bohumil Hrabal....okropna książka!
        Mordował biedne koty!
    • Gość: Alek Re: jakimi książkami palicie w piecu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 21:38
      Ja spaliłem dwie książki....telefoniczne.
    • gatta13 Re: jakimi książkami palicie w piecu? 21.10.04, 22:15
      Nie mam pieca, ale mam do spalenia dużo ulotek ze swojej firmy. ;)
      • Gość: vernalis Re: jakimi książkami palicie w piecu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 22:40
        To jest myśl, naprawdę nie wpadłbym na to, a właśnie zainstalowałem sobie
        piecyk-kozę. Dorastałem w czasach gdy książkę trzeba było wystać w ogonku,
        załatwić, subskrybować albo ukraść ( panią bibliotekarkę z wypożyczalni AM w
        Lublinie, proszę o wybaczenie ).... Sam nie wpadłbym na to ile mam
        wartościowego opału. Zacznę od początku, czyli od elementarza - sezon grzewczy
        dopiero się zaczyna.
        v.
    • hrabalek Re: jakimi książkami palicie w piecu? 21.10.04, 23:47
      Lars Saabye Christensen"Półbrat",fragmenty:
      "zorientowła się teraz,że książkami,które Stara wyciąga z półki i rzuca do
      zielonego kominka,są to powieści Knuta Hamsuna.-Co ty wyprawiasz!-zawołała
      Boletta jeszcze raz,łapiąc matkę za ramię.-Robię koniec z Hamsunem!-Z Hamsunem?
      Przecież ty kochasz Hamsuna!-Nie czytałam go od pięciu lat! Już dawno trzeba
      było się go pozbyć z domu! Stara obróciła się do
      córki.Machała "Błogosławieństwem ziemi" przed nosem.-Zwłaszcza po tym ,co
      wypisywał w gazetach!-A co on wypisywał?(...)Powtórzę słowo w słowo co ten gad
      napisał!-"My ,jego bliscy zwolennicy,chylimy teraz głowy w chwili jego
      śmierci".Stara podniosła oczy.-Potrafisz sobie wyobrazić gorszy moment na
      napisanie nekrologu Hitlera?Poza tym nie powinien mieć żadnego nekrologu!
      Powinniśmy tańczyć na jego grobie!"

mijają lata...Barnum,główny bohater książki obchodzi urodziny,dostaje
      prezenty...

"Trzecia paczka jest wspólna ,od Matki i od Boletty(Starej).Ciężka. To dzieła
      zebrane Knuta Hamsuna.Spopielałe w kominku płaty zostały umyte,poskładane
      strona po stronie i oprawione w tomy,osiemnaście grzbietów wyciągniętych z
      płomieni.Dziękuję-szepnął Barnum" .

Czy nie za pochopnie palimy te książki?Za grzechy przez nie niezawinione,a
      potem wyciągamy z płomieni, albo i nie ,bo nie zdążymy?

• Gość: jaija Re: jakimi książkami palicie w piecu? IP: *.elblag.dialog.net.pl 22.10.04, 00:00
      Ponieważ jestem posiadaczką pieca kaflowego, co ma więcej wad chyba, niż zalet
      (mniejsza z tym), w okresie, kiedy były kłopoty z opałem, pozbyłam się
      zalegających półkę śmieci i mało wartościowych pozycji, względnie nie do
      czytania już w obecnym czasie. Po czystce urządzonej z mamą, do pieca poszły
      następujące pozycje: Piękne dzielnice i Dzwony Bazylei Aragona, jakieś drętwe
      horrory, jakieś drętwe młodzieżowe książczyny oraz (przez pomyłkę:D)dość fajna
      książka z kategorii Horoskopy:D. Poza tym trzeciorzędne kryminały, nieaktualne
      atlasy świata, itp. Pozycje owe nie znalazły wzięcia w antykwariatach, a w
      bibliotekach zajmowałyby jedynie miejsce, więc jako opał dobrze się nadały.
      Aha, spalenie objęło też stare, nieaktualne podręczniki szkolne.
      • Gość: Opty Re: jakimi książkami palicie w piecu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.04, 10:53
        Myślę, że chyba by mi ręka zadrżała. Cale szczęście , że nie mam pieca. Jak
        chcę się czegoś pozbyć to staram się o tzw. "dobre ręce" czyli najczęściej
        biblioteka. Niech ktoś inny skorzysta.
        Pozdr.
    • histoire Re: jakimi książkami palicie w piecu? 23.10.04, 12:28
      Grocholą.
      • woman-in-love Re: jakimi książkami palicie w piecu? 23.10.04, 18:18
        wrzucę "Gnój", bedzie aromatycznie, a potem "Miasto utrapienia".
      • popea1 Re: jakimi książkami palicie w piecu? 15.12.04, 11:13
        I ja też Grocholą. Ogień z pieca to jedyna światło, jakie może nieść.
    • Gość: hajota W kwestii technicznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 19:47
      A czy jesteście pewni, że książkami w piecu dobrze się pali? Pomijam cały
      aspekt etyczno-kulturowy, czy jak go tam nazwać, skupiam się na aspekcie
      technicznym. Ktoś tu co prawda dzielił się doświadczeniami z palenia realnymi
      książkami w realnym piecu, ale jak ja chciałam zabrać stare książki
      telefoniczne do palenia pod kuchnią i w piecu kaflowym w letnim domu, ojczym
      mnie ochrzanił i powiedział, żebym sobie dała spokój, bo sadza z papieru zatyka
      przewody kominowe i generalnie nie wychodzi to piecowi na zdrowie.
      • Gość: jaija Re: W kwestii technicznej IP: *.elblag.dialog.net.pl 24.10.04, 00:37
        To prawda, że papiery trochę zatykają...ale jak się pali nimi wyłącznie, tzn.
        tak, jak teraz my, bo na opał nie mamy:( ale to już trzeci rok w ten sposób. Od
        czego kominiarz, który przetka komin i wyczyści sadze? My mamy właśnie
        wyczyszczony, więc jest co zatykać. Pozdrawiam.
        • bz.yk Re: W kwestii technicznej 15.12.04, 11:59
          jak kominiarz wparuje jeszcze tylko za guzik się złapać i szczęście na cały
          rok :)
          pozdrawiam
        • Gość: jaija Re: W kwestii technicznej IP: *.elblag.dialog.net.pl 16.12.04, 00:07
          A pewnie:D
          Również pozdrawiam:D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka