Gość: manna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 18:03 co sądzicie o tej książce?....chciałabym poznać wasze zdanie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sunny Re: Gra w klasy Cortazara IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 25.12.04, 18:22 Jedna z bardziej niesamowitych, jakie przeczytałam...klimat, język, sama konstrukcja. No i postać Magi, z którą kiedyś do pewnego stopnia się identyfikowałam. Poruszająca książka. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_bianca Re: Gra w klasy Cortazara 26.12.04, 11:11 A ja wolęinne ksiązki Cortazara. "Gra w klasy" wydała mi się... hmmm nie wiem jak to określić... Zbyt narzuca czytelnikowi ten "klimat" o którym mówisz... Wolę książki, które wymagają od czytelnika indywidualnego ustosunkowania się, współgrają z jego psychiką, tak by każdy wyciągnął z nich coś innego dla siebie. A, i nie gniewaj się (nie odbierz tego osobiście), ale Maga wzbudziła moją niechęć. Może gdybym to przeczytała 10 lat temu, byłoby inaczej, ale teraz wydała mi się nieodpowiedzialna i niedojrzała. Chociaż ma swoje zalety ;) na pewno jest barwną postacią :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franciszka Re: Gra w klasy Cortazara IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 01:17 Cortazar jest mistrzem słów zamienionych w najintymniejsze uczucia. Gra w klasy ma "paryski" klimat, woń galoisów, smak mate i mgiełkę szaleństwa. Teraz czytam Cortazara "opowiadania". Są inne niż "gra", moze lepsze, bo każde to zamknięta całość. Gra w klasy to prowokacja moim zdaniem, ale w mistrzowskim wydaniu. Odpowiedz Link Zgłoś