milis2 18.01.05, 14:18 Czy moglby mi ktos polecic jakis interesujacych wspolczesnych francuskich pisarzy? Chcialabym poczytac w tym jezyku, jednak niebardzo sie orientuje w tej dziedzinie. Z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zresetowany_berbec Re: Literatura francuska 18.01.05, 14:38 polecam Rolanda Topora- urodził się w Paryżu w rodzinie polskich Żydów. Specyficzne, absurdalne poczucie humoru. Ale nie każdemu pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
karodzaj Re: Literatura francuska 18.01.05, 14:39 Jeśli podobał Ci się "Świat Zofii", przeczytaj "Podróż Teo" Catherine Clement. A jeśli ŚZ nie czytałaś, też sięgnij po PT :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danny Re: Literatura francuska IP: *.crowley.pl 18.01.05, 14:43 "Piętaszek" Tourniera "Życie, instrukcja obsługi" Pereca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niechcemisię houellebecq IP: *.retsat1.com.pl 18.01.05, 16:46 swietnie opisany seks 'platforma' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asica Re: Literatura francuska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 17:12 Houellebecq- "Cząstki elementarne" baaaardzo dosadne w wątkach erotycznych, ale literacko pozycja wysokich lotów, bardzo inteligentnie napisana. "Platforma" tego samego autora już zerka na mnie z półki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
maira Re: Literatura francuska 18.01.05, 17:53 ja mogę polecić Louisa Aragorna,nie wiem tylko czy odpowiada on twojemu kryterium współczesności ,ale na pewno wart jest poznania-szczególnie "Wyrok smierci",ksiązka o tym jak w miłości nigdy nie jesteśmy sobą,a tylko marnym odbiciem tego,co ukochana osoba chce widzieć.Piękna ksiązka... Odpowiedz Link Zgłoś
kotmaurycy Re: Literatura francuska 18.01.05, 19:10 Aragon, nie Aragorn, ma się rozumieć. Trafiła Ci się zabawna literówka. Odpowiedz Link Zgłoś
elwinga Re: Literatura francuska 18.01.05, 19:41 Rozumiem, że współczesnych=piszących współcześnie, a nie tylko piszących o współczesności?... Jeśli tak, to polecam powieści średniowieczne Jeanne Bourin (reklamowałam już ją w innym wątku) oraz jedną jej powieść spoza tej epoki, "La Garenne". No i niesamowita "Nous les filles" Marie Rouanet - ale to wymaga raczej dobrej znajomości języka. Odpowiedz Link Zgłoś