Dodaj do ulubionych

Książki na CD

19.01.05, 11:33
Cześć
Planuje uruchomić swój mały biznesik i w zwiazku z tym mam pytanie:
Co sądzicie o książkach na CD tzw. audiobooks?
Czy wolicie czytać ksiażke czy słuchać?
Jakie tytuły interesowałyby Was najbardziej?
Jaka tematyka Was najbardziej interesuje?
Czy kupujecie książki na CD, jeśli nie czy zamierzacie kiedyś kupić?
Dzięki z góry za Wasze opinie, bardzo mi to pomoże w przygotowaniu raportu.
Obserwuj wątek
    • gatta13 Re: Książki na CD 19.01.05, 18:04
      Książka jest do czytania. I już.
      • autumna Re: Książki na CD 19.01.05, 18:13
        Jasne. A jak jesteś niewidomy lub słabo widzący to nie zawracaj głowy, że chcesz jakieś książki.
        • gatta13 Re: Książki na CD 19.01.05, 21:08
          Nie wydaje mi się, żeby na tym forum pisali niewidomi. Pytanie było skierowane do nas, przecziętnych "czytaczy". I ja, jako osoba słabo widząca (-7.5), odpowiedziałam za siebie. Książki lubię _czytać_.
    • Gość: Paweł Re: Książki na CD IP: *.autocom.pl 19.01.05, 18:28
      A ja bardzo chętnie posłuchałbym książek w wersji audio. Nawet pytałem kiedyś w
      bibliotece, która ma takie nagrania, ale okazało się, że trzeba mieć jakieś
      zaświadczenie ze Związku Niewidomych :( Co do wyboru - to kwestia subiektywna.
      Ja posłuchałbym klasyki.
      Bardzo dobry pomysł!
    • Gość: asica Re: Książki na CD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 18:30
      słyszałam, że na miedzynarodowych targach ksiązki w Niemczech cieszyły się dużą
      popularnością. ktoś u nas w Polsce komentował na łamach jakiejś gazety czy
      tygodnika, że u nas jest to mało popularne. jak może być popularnre skoro
      oferta jest tak mała. w empiku widziałam jakąś szczątkową klasykę na cd- była
      tam "Lalka" czytana przez znanych aktorów, min. P. Fronczewskiego.

Osobiście jestem bardzo przywiązana do książki w jej tradycyjnej postaci, ale
      chętnie spróbowałabym korzystać z książki na CD, np. kiedy jadę w tłoku do
      pracy i nie ma mowy o czytaniu nawet na stojąco. Latem może w czasie jazdy na
      rowerze, nie zawsze, ale czasem można. Ogólnie pociągają mnie nawet absurdalne
      pomysły wykorzystania czasu na przyswajanie ksiązek.

Aby mnie skusić oferta musiałaby być szeroka, wykraczająca poza lektury
      szkolne. Nowości w takim wykonaniu? Nie wiem, czy to mozliwe... Oczywiście cena
      musi być głęboko sensowna. O ile mnie pamięć nie myli ta "lalka" była droga. To
      było co najmniej 6 płyt... może więcej, ale nośniki CD są przecież b. tanie.
    • nie.mozna.wyswietlic.strony Re: Książki na CD 19.01.05, 19:48
      Ja bym i tak nie skorzystała - nie lubię, ale myślę, że to bardzo dobry pomysł.
      Tylko żeby teksty czytały osoby, które potrafią wczuć się w rolę, a
      nie "odklepać". Poza tym powinien być szeroki wybór, na początek klasyka,
      lektury (tu myślę, że byłoby duże zainteresowanie posród uczniów, którzy nie
      lubią czytać), a potem stopniowo rozszerzać ofertę.
      Próbuj:)
    • kubissimo Re: Książki na CD 20.01.05, 00:15
      ja mam troche angielskich audiobookow, ale szczerze mówiąc mam problemy z
      koncentracja jak nie widze tekstu :///
    • Gość: Xara Re: Książki na CD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 09:26
      Na zachodzie i w USA normą jest, że razem z wersją papierową książki
      wychodzi również wersja audio. Ja uwielbiam słuchać powieści albo w wersji
      czytanej, albo teatru radiowego. Czasami można jeszcze natknąć się na nie i to
      nie tylko w radiu publicznym, bo zdaje się, że RMF nadaje jakąś powieść w
      odcinkach. U nas książek audio się prawie nie wydaje, a wystarczyłoby, żeby
      Polskie Radio wydawało to, co ma w swoich zbiorach.
      A wszystkich tych, którzy uważają, że książka jest do czytania a nie
      słuchania zachęcam do posłuchania np. "Bożych bojowników" w Radiu Bis od
      poniedziałku do piątku o godz. 22.05
      • Gość: Jacek B Re: Książki na CD IP: *.awf.wroc.pl 27.01.05, 11:46
        Uwielbiam słuchać. Powieści na CD szukałem ale były tylko te, które już znam.
        Pamiętam jak dawno temu w "trójce" nadawali w odcinkach "Śpiączkę". Rozmowy w
        mojej ówczesnej pracy milkły i przez te 10 min. słychać było tylko lektora.
        Chetnie posłuchałbym w samochodzie zamiast tych pierduł przez radio.
    • pieranka Re: Książki na CD 20.01.05, 10:35
      Uważam, że książki audio sa szalenie przydatne i, po powieściach i
      słuchowiskach radiowych, są kolejną forma docierania literatury do ludzi. Nie
      ukrywam, że bardziej wolę czytać, niemniej jednak przy trybie życia, które
      prowadzę, audio książki są bardzo pożądanym rozwiązaniem.
      Dojeżdzam do pracy i rano słuchanie audio książki jest najlepszym startem dnia
      i osobistą chwilą dla siebie.
      Co do tytułów, to Bronte, Austen, George Elliot, Dickens, Wielcy Rosjanie,
      Galsworthy, Wodehouse, wczesna Chmielewska, David Lodge, etc.
      Z drugiej strony nowsze zjawiska - Zadie Smith, ale i Gaiman.
      O, koniecznie cały Douglas Adams!
      Dobre powieści kryminalne - klasyczne i nowe - Fandorin i Pelagia na CD!
      Kupuję audioksiążki, ale rzadzien niżbym chciała, właśnie ze wzdględu na ciągle
      mały wybór tytułów.

• Gość: m Re: Książki na CD IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 20.01.05, 12:29
      Sluchalam "Dziennika Bridget Jones" wlasnie w formie audiobooka, czytane przez Dorote Segde - rewelacja! Normalnie szkodaby mi bylo czasu an czytanie takiego badziewia, a tak wlaczalam - i do sprzatania idealne ;)
    • dodwig2 Re: Książki na CD 20.01.05, 14:30
      Trzeba pamiętać o osobach, niewidomych, dla których książka taka jest
      niewątpliwie zbawieniem. Ja mam mamę, która ma 65 lat i w wyniku cukrzycy
      przestała widzieć ja wypożyczam dla niej książki mówione z naszej biblioteki.
      Nie miałam jeszcze do czynienia z książką na CD (do tej pory były to książki na
      kasetach), ale boję się, że niewidomi, lub osoby niedowidzące będa miały
      problem z taką formą książki chociażby ze względu na komplikacje przy ponowym
      uruchomieniu CDka.
    • yanga Re: Książki na CD 20.01.05, 21:39
      Czasem ma się jakąś nudną robotę typu prasowanie czy porządki w szafkach i
      wtedy chętnie posłuchałoby się książki, tak samo jak słuchowiska przez radio.
      Poza tym zdarzają się różne sytuacje, które uniemożliwiają czytanie, wystarczy
      głupie zapalenie spojówek. Ten biznes to bardzo dobry pomysł, pod warunkiem, że
      uwzględnisz różne upodobania - klasykę, fantastykę, kryminały itd. Może
      niektórym taka forma ułatwi przebrnięcie przez lektury?
      • blankak1 Re: Książki na CD 21.01.05, 12:24
        O lekturach pomyślałam już na początku. Cieszę się ze ten temat przyjął sie na
        forum i czekam na dalsze opinie.
        Pozdrawiam
    • kmicix Re: Książki na CD 25.01.05, 11:24
      Książki na CD w dobrej interpretacji są znakomitym pomysłem. Mam w domu i
      wielokrotnie słuchałem "Lalkę" czytaną przez Annę Radwan oraz wiersze Tadeusza
      Różewicza czytane przez samego poetę. Palce lizać! Mam probę do blankak1. Jeśli
      uruchomisz ten biznesik - daj znać.
      • pierans Re: Książki na CD 25.01.05, 11:36
        Właśniewłaśnie, daj znać!
        "Lalka" czytana przez Annę Radwan jest dobra, tylko, niestety, przykrojona...
        Słucham w radio "Sagi rodu Forsytów" w interpretacji Gosztyły - świetna! No i w
        całości.
        • blankak1 Re: Książki na CD 25.01.05, 14:44
          Już niedługo ruszy mój biznesik. Napewno dam wszystkim znać.

Pozdrawiam
          • Gość: jacek2 Re: Książki na CD IP: *.w82-121.abo.wanadoo.fr 25.01.05, 18:49
            Gratuluje pomyslu !! Zastnawialem sie juz od dawna dlaczego nie ma w 3RP
            ksiazek na CD !! Wystarczy aktor z dobrym glosem i dykcja!!
    • Gość: asica refleksja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 22:00
      A najlepsza to byłaby Gazeta na CD!!! Zamiast czytać, słuchasz w aucie albo w
      discmanie w drodze do pracy. Rewelka!!!
      • Gość: qwerty Re: refleksja IP: *.it-net.pl 26.01.05, 19:57
        ja pochodze z lublina i sa u nas 3 biblioteki ze zbiorami fonicznymi , w
        których nie potrzeben sa zadne zaswiadczenia ze zwiazku nieiwdomych , puszczamy
        sobie ksiazki w pracy :)
    • Gość: kuba Re: Książki na CD IP: *.radom.pilicka.pl 26.01.05, 21:13
      sam bardzo lubię słuchać książek szczególnie w czasie prowadzenia
      samochodu ... ale musi być warunek .. lektorem nie może być byle kto ,
      najlepiej znany aktor .. np. wydanie Harego Pottera czytanego przez
      Frączeskiego ... niezłe były powieści czytane w radiowej 3 .
    • Gość: Bimbo Swietna sprawa bo mam slaby wzrok IP: 216.217.131.* 26.01.05, 21:35
      Ale tylko pod warunkiem ze bedzie to czytal dobry lektor np. aktor, wtedy mozna
      to sluchac podobnie jak sluchowiska.
    • annika.h ŚWIETNY POMYSŁ NA PRODUKCJĘ ANALFABETÓW 26.01.05, 23:04
      JUŻ I TAK CAŁA MASA LUDZI MA WSTRĘT DO SŁOWA PISANEGO.MOJA CIOTKA NP.CZYTA
      SYNOWI-PRZYSZŁOROCZNEMU MATURZYŚCIE LEKTURY ,BO BIEDACZEK NIE DAJE RADY
      SAM.MOZNA POWIEDZIEĆ ,ŻE CIOTKA ROBI ZA ODTWARZACZ CD (PRZY CZYM MNIEJ
      KOSZTUJE ) ,WIĘC W SUMIE NIC TAKIEGO NIE WYMYŚLIŁEŚ .
    • odsetki Re: Książki na CD 26.01.05, 23:25
      Już niedługo, pewne znane wydawnictwo wyda na płycie jeden z bestsellerów ostatnich lat. Czytadło które sprzedało się już w ponad 100 tys egz.
      Proponuję obserwować co się będzie działo.
    • Gość: Jacek Re: Książki na CD IP: *.dyn.optonline.net 27.01.05, 02:19
      Mieszkam w Stanach i od kilku miesiecy namietnie slucham ksiazek podczas
      dojazdu samochodem do i z pracy. Nie wiem na ile to by sie przyjelo w Polsce
      ale w Stanach audiobooks sa bardzo popularne. Musze sie przyznac ze wole jednak
      ksiazki na kasetach niz na CD bo jak przyjezdzam na miejsce i wysiadam z auta
      to nie musze zapisywac na ktorej sciezce akurat jestem. Tasma jest w tym
      miejscu gdzie skonczylem sluchac a na CD musze szukac gdzie skonczylem.
      Niestety nie kupuje audiobooks tylko wypozyczam z biblioteki. Ale mysle ze
      gdyby ceny byly przystepne to z checia sprowadzilbym kilka ciekawych polskich
      ksiazek. Dla mnie o wiele lepsze byloby to gdyby dalo sie za oplata sciagnac
      takie ksiazki na MP3 z internetu.
      • Gość: gaj Re: Książki na CD IP: 68.184.165.* 27.01.05, 03:33
        Dobre ksiazki audio! Klasyka! Co za rozkosz! W dawnych czasach sluchalem radia
        i to bylo przezycie. Teraz mieszkam w Stanach i to jest pustynia kulturalna w
        porownaniu z Polska. No, byc moze ze po prostu inna kultura.
        Zgadzam sie z Jackiem, ze w mp3 formacie byloby wygodniej. Najlepiej to wlozyc
        na iPod. Tak w ogole to Apple sie szykuje na rozsylanie video przez internet.
        Warto sledzic ich plany.
        • Gość: sluchacz Książki na CD IP: 195.116.168.* 27.01.05, 07:09
          Witam i pozdrawiam.
          Pomysl jest doskonaly. Trzeba tylko pamietac o szczegolach.
          1.Np. Trzeba przygotowywac ksiazki w trzech wersjach:
          cd-audio, cd-mp3, mp3 do pobrania w sieci.
          2. Nie kazdy dobry aktor moze byc lektorem.
          Przesluchalem wiele audio bookow - glownie angielskich.
          Jest kilku doskonalych "czytaczy" - Stephen Fry - Harry Potter,
          Muller - 1984 Orwella, Nelson Runger - Ja Klaudiusz. (to sa wersje angielskie) W
          Polsce najlepsi to Fronczewski i Kwiatkowska. Nikt tak nie czyta ksiazek jak oni.
          3. Przystepna cena i b. duze znizki dla niewidomych!!!

Jesli jest mozliwosc to chetnie skontaktowalbym sie z pomyslodawca - blanka. Mam
          kilka rad i mysle, ze jest to doskonaly pomysl.
          Ktos tu pisal, ze Stany to pustynia kulturalna.
          Zle szukal - tam jest masa ksiazek audio od fantastyki po klasyke i sensacje -
          trzeba tylko szukac.

pozdrawiam,

• blankak1 Re: Książki na CD - do słuchacz 27.01.05, 11:07
            Dzięki za opinie ale muszę tu parę spraw wyjaśnić:
            1. napewno nie bedzie dostępnej wersji MP3 do pobrania w siecie - będzie tylko
            fragment tekstu do odsłuchania (nikt wtedy by nie kupował ksiażek tylko
            pobierał za free).
            2.Jeżeli chodzi o lektorów to popieram jak najbardziej - tylko tacy też
            kosztują, a 1 ksiazke nie nagrywa sie w przeciągu dnia tylko to trochę trwa (
            znalezienie lektora, prawa autorskie, wybranie dobrej książki do nagrania i
            inne czynniki).
            3. Jeżeli chciał(a)byś udzielić mi paru rad (mam nadzieje ze pozytywnych) to
            pisz blankak1@gazeta.pl

Pozdrawiam wszystkich i dziękuje za Wasze opinie.
    • Gość: xyz Świetny pomysł. Szukam takich książek i nie mogę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 09:04
      znaleźć. Oferta b.uboga. Mnie interesowałyby wszystkie dobre książki zarówno
      wcześniejsze jak i atrakcyjne intelektualnie nowości.
    • Gość: Gość portalu Re: Książki na CD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 09:50
      Szukam takich książek, zwłaszcza w języku angielskim. Mam kilka bajek po polsku
      i uważam, że są świetne.
      • zezen MP3 27.01.05, 11:47
        1. W bibliotece wojewódzkiej we Wrocławiu jest nieco zakurzona sala a w niej
        trochę polskich książek na kasetach i CD. Nie bójcie się bibliotek i obsługi -
        nie pogryzą i żadnej legitymacji z żadnego związku nie trzeba.

2. W sekcji angielskiej mają zaś trochę książek brytyjskich na CD.

3. Ja pożyczyłem w mediatekach usańskich i francuskich kilkadziesiąt płyt,
        przegrałem je myk na MP3, i mam do słuchania na pół roku, po przyjeździe do
        Polski. Używam do tego IPAQ-a, ale Ipod też dobry. Polecam ten sposób - nawet w
        tramwaju można sobie słuchać takiej książki!

4. Kupiłem też kilka lat temu polskie kasety z Graczem Dostojewskiego. Są więc
        książki dostępne w sprzedaży. Pomyszkujcie.
        • Gość: dor Re: MP3 IP: .48.242.* / 80.51.176.* 27.01.05, 12:18
          Ja także korzystam z bibloteki dla osób niewidomych i niedowidzących, Ostatnio
          słuchałam Hrabala "Obsługiwałem angielskiego króla" super , ale niestety to są
          niepełne wersje .
          Kiedyś w radiu mówili na temat audioksiążek- to jest tak drogie bo dobry lektor
          bierze ok. 8 zł za 1 minute nagrania.
        • Gość: Paweł Re: MP3 IP: *.autocom.pl 27.01.05, 14:26
          Niestety w bibliotece wojewódzkiej w Krakowie, aby korzystać z książek na
          kasetach, trzeba mieć zaświadczenie ze Związku Niewidomych. Jako nośnik
          audiobooków wolałbym CD niż kasety.
    • Gość: Roman Re: Książki na CD IP: 80.121.231.* 27.01.05, 12:14
      Swietnie, to jedyny sposob, zeby poczytac podczas jazdy samochodem, kiedy mam
      czys i wolna glowe.
      Do domu wracam zmeczony i poza poznym dziennikiem w TV nie mam sil na lekture.
      Takie plyty sa juz od dawna na zachodzie i sprzedaja sie niezle.
      Co? Od klasyki po romansidla i kriminaly - sprzeda Pan spokojnie sporo.
      Trzeba pamietac o prawach autorskich - (Sienkiewicz bedzie gratis)
      Pozdrawiam
    • dorothy5 Re: Książki na CD 27.01.05, 13:01
      ja potrzebuję ksiązki na cd ponieważ w moim otoczeniu mam osoby niedowidzące
    • Gość: Ryszard Re: Książki na CD IP: 212.244.28.* 27.01.05, 13:27
      Nie rozumiem dlaczego nie może być wersji MP3 do ściągniecia z sieci.
      Naturalnie po opłaceniu rachunku za pobranie. Przecież to najwygodniejsza forma
      sprzedaży. Czy nie umiecie tego zorganizować? To po co ta technika jest? Żeby
      dalej wszystko nosić lub wozić? Dalej zużywać paliwa na produkcję plastików i
      ich transport a potem niszczenie? Gdzie nasze poczucie poszanowania energii?
      Przeciż można słuchać książki nie produkując ton papieru czy plastiku i nie
      powiększając efektu cieplarnianego...Kultura wszędzie, w postępowaniu z naszą
      Ziemią też chyba jest potrzebna. Czy tylko na pokaz, albo gdy prawo nie
      zabrania?
    • blankak1 Re: Książki na CD 01.02.05, 11:02
      Dziękuje wszystkim za opinie. Już w lutym ksiegarnia będzie uruchomiona -
      podaje adres: www.audioksiazki.com.pl.Jeszcze nie ma wyszczególnionych pozycji,
      ale mimo to zapraszam już teraz do odwiedzenia naszej strony i wpisywania
      swoich życzeń dotyczących interesujących Was pozycji.
      Pozdrawiam
      • Gość: agatonek Re: Książki na CD IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.05, 15:43
        Super! Właśnie szukałam ksiazek na cd/mp3 to swietny pomysl, szczegolnie dla
        tych ktorzy duzo jezdza samochodem - dla kierowcow itd. Ja na przyklad dużo
        jezdze tramwajami (niestety warszawa do tego zmusza) i nie zawsze mozna usiasc -
        fajnie byloby miec klasyke na cd - polska i swiatowa. Zeromski, Prus,
        Sienkiewicz, Hugo itp. W Niemczech jest po prostu zatrzesienie ksiazek na CD -
        mozna kupic wlasciwie wszytkie liczace sie nowosci - Eco. Lema.To Swietny
        pomysl... jestem za! bede kupowac
    • Gość: ppp Re: Książki na CD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.05, 12:04
      Jeżdżę dużo. Zdecydowanie wolę posłuchać książki zamiast 15 krotnie
      powtarzanych tych samych wiadomości. Kiedy na skrzyżowaniu mijam kolejnego
      sprzedawcę GW z przylepioną do torsu 'papierową pozycją literatury światowej'
      trochę mną wstrząsa. Czemu nie na CD? Czy byłoby drożej? A może odwrotnie
      taniej (film na VHS kosztuje min 30 PLN, na DVD dołączony do tygodnika 6..8
      PLN) ? Wielu polaków pozbyło się ograniczeń czytają kolorowe gazety, oglądają
      kolorową telewizję i słuchają sterofonicznej muzyki, choć do niedawna wszystko
      z tej branży było mono. Z pewnością będą słuchać książek (jak niewiele osób
      ujawniło na forum traumę papierowej książki!). Dlaczego mały biznesik? Zrób
      duży biznes. Nie zadawaj pytań pytań co chcecie czytać (przepraszam czego
      chcecie posłuchać)? Lepiej zobacz co się z serii GW najlepiej sprzedało i
      skopiuj sukces w wersji CD? Może nawet razem z GW? Skoro do tej pory nikt z GW
      się tym nie zainteresował, to wyraźnie potrzebują wsparcia. Powodzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka