Gość: bonzaj IP: *.krakow.pl 02.06.02, 19:08 Mam pytanie czy ktoś czytał? I czy warto zakupić książke...Chciałbym ją przczytać jeszcze przed obejrzeniem filmu... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lily Pianista 02.06.02, 21:11 Owszem, książkę się bardzo dobrze czyta, i zakup jej nie będzie niewypałem. Ciekawa jestem bardzo jaki będzie film. Książka ma wartką akcję, wciąga i jest dobrze napisana. Udanej lektury! Lily Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jamelia Re: IP: 2.4.STABLE* / 10.201.56.* 03.06.02, 13:09 Bardzo mi się podobała. Łatwo się czyta, wzrusza, czasem rozbawia. Jest to książka o normalnym życiu człowieka, dzień po dniu, o ludzkiej elastyczności... Polecam, jamelia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pixis Re: IP: *.devs.futuro.pl 03.06.02, 16:34 jestem bardzo czepialska zazwyczaj, ale 'pianista' jest dobry. atutem jest fakt, że to wszystko 'wydarzylo' sie autorowi w realu - to bardzo porusza. Odpowiedz Link Zgłoś
confused1 Re: 03.06.02, 20:40 arcydzielo to na pewno nie jest , ale znakomicie sie czyta.warto sie zapoznac przed filmem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża Re: IP: 195.116.167.* 03.06.02, 22:59 Hmmm... doczytałam do pierwszych drastyczniejszych opisów i zrezygnowałam . Nie dlatego, że książka jest kiepska ale ja po takich rzeczach o wojnie spać nie mogę ( ostatni zrobiłam błąd i przeczytałam " drochobycz, Drochobycz" Grynberga i potem miałam koszmary).W każdym razie to co przeczytałam bardzo mi się podobało i może podejdę drugi raz jak ktoś u mnie będzie spał . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ginny Re: IP: *.net.bialystok.pl / 10.2.21.* 04.06.02, 10:45 Ksiązka nie ma szokujących wartości literackiech, raczej dokumentalne. Ale czyta sie ją dobrze, wciąga. Stasznie jestem ciekawa filmu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: IP: 10.67.85.* 06.06.02, 23:17 Ksiazka wg mnie jest interesujaca. Mozna przeczytac jednym tchem.Porusza. Jestem ciekawa filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonzaj Dzieki wszystkim za wypowiedzi :) IP: *.krakow.pl 08.06.02, 10:51 Zaraz lece do ksiegarni ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czeko Re: Dzieki wszystkim za wypowiedzi :) IP: *.chello.pl 15.06.02, 19:02 leć leć, może nie warta sprintu, ale na więcej niż trucht zasługuje. Powtórzę za poprzednikami- nie jakiś górnolotny styl, ale ciekawa, wartka akcja. Warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m04 Re: IP: 195.116.167.* 19.06.02, 01:07 Dla mnie najlepsza ksiazka o wojnie, ludziach, paradoksach egzystencjalnych itd. Skromny, surowy styl mówi wiecej niz wydumane opisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wowo Re: 'Pianista' IP: *.lublin.mm.pl 18.08.02, 21:34 Ja może trochę inaczej: "Pianista" jest niezły, ale jeśli ktoś szuka innej uczciwej książki o wojnie polecam z całego serca niemłodą już książkę Adama Majewskiego "Wojna, ludzie i medycyna". Moim skromnym zdaniem "Pianista" wypada przy niej dosyć blado. "Pianistę" się czyta, "Wojnę..." chłonie i przeżywa. Ja jeszcze przez parę dni po lekturze wzruszałem się na samo wspomnienie. Jeszcze raz gorąco polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Picador Re: 'Pianista' IP: 213.25.61.* 13.09.02, 11:11 zgadzam sie, poza tym pianista to na prawde baaardzo przecietny film ze swietna prasą p.s. sadzielem juz ze ksiazka Majewskiego popadla w zapomnienie, to smutne zwazywszy ze jest to chyba najciekawsza pozycja traktujaca o II wojnie swiatowej w polskiej literaturze Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: 'Pianista' 19.08.02, 09:44 Gość portalu: bonzaj napisał(a): > Mam pytanie czy ktoś czytał? > I czy warto zakupić książke...Chciałbym ją przczytać jeszcze przed obejrzeniem > filmu... Przeczytaj koniecznie. Warto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubu Re: 'Pianista' IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 19.08.02, 13:09 kup wydanie z plyta jesli nie ksiazka, to moze spodoba Ci sie plyta :-))) ja nie bylem zachwycony stylem ale Szpilman byl muzykiem a nie literatem mam nadzieje, ze film mocniej mna poruszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonzaj Re: 'Pianista' IP: *.krakow.pl 19.08.02, 22:04 Już kupiłem i przeczytałem...I nie powiem książka niezła...Kolejne spojrzenie na Holocaust tym razem oczami muzyka...Teraz czytam "pięć lat kacetu" Grzesiuka...Też wspomnienia z wojny ale troszke inne :) ...gorąco polecam... Odpowiedz Link Zgłoś
mordyga Re: 'Pianista' 13.09.02, 15:40 Jak juz tu ktos napisal, ze ksiazka podobala mu sie ze wzgledu na skromny i surowy styl- to jest wlasnie to co w tej ksiazce uderza. Przeczytac warto, oczywiscie to jeden z wielu dokumentow o holokauscie ale napisany inaczej, bardzo faktograficznie z niewielka iloscia opisow a jesli juz sa to sa wyjatkowo przygnebiajace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marita Re: 'Pianista' IP: *.jaroslaw.sdi.tpnet.pl 13.09.02, 18:54 Dobre. Rzetelne, autentyczne. Może nie jest to wielkie dzieło literackie, ale o jego wartości stanowi treść. Robi wrażenie Odpowiedz Link Zgłoś