Gość: Siksa IP: *.wola-justowska.sdi.tpnet.pl 02.09.01, 15:05 Czy ktos zna? Jaka waszym zdaniem jest jej najlepsza powieśc? Czy jej powieści "antykościelne" ( Dzwon, Czas aniołów) znajdują w Polsce miłośników? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mathilda Re: IRIS MURDOCH IP: *.centrala.pbk.pl 03.09.01, 12:42 czytalam tylko Jednorozca i Dzwon, bardziej podobala mi sie ta pierwsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleena Re: IRIS MURDOCH IP: *.opole.dialup.inetia.pl 03.09.01, 17:01 Przeczytałam "Zielonego rycerza" i "Kochanków i mędrców". Obie grubaśne, baaardzo angielskie i ... w zasadzie podobne. Ale czytało mi się bardzo miło i podoba mi sie styl IM: warstwa fabularna wciągajaca, a do tego duża dawka rozmyślań filozoficzno-społeczno-politycznych. Z przyjemnością sięgnę po inne jej powieści.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diana Re: IRIS MURDOCH IP: *.jgora.dialog.net.pl 09.09.01, 02:21 Przeczytałam chyba wszystkie jej książki dostępne w Polsce i od tej pory jest moją ulubioną pisarką brytyjską.Pozdrowienia dla każdego murdochowca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siksa Re: IRIS MURDOCH- do Diany IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.01, 10:56 A która jest Twoim zdaniem najlepsza? Znasz Rosario Ferre o której piszę w innym poscie? Tez by Ci sie podobała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diana Re: IRIS MURDOCH- do Diany IP: *.jgora.dialog.net.pl 11.09.01, 23:00 Mogę ci powiedzieć tylko że najmniej podobał mi się "czas aniołów"(chociaż była to pierwsza książka Murdoch jaką przeczytałam0. Najlepszej nie potrafię wskazać.Szkoda że Iris już odeszła.Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
ada Re: IRIS MURDOCH 28.09.01, 09:11 Gość portalu: Siksa napisał(a): > Czy ktos zna? Jaka waszym zdaniem jest jej najlepsza powieśc? Czy jej > powieści "antykościelne" ( Dzwon, Czas aniołów) znajdują w Polsce miłośników? Moim zdaniem jej najlepsza ksiazka jest 'Dzwon', ma najlepsza konstrukcje, najciekawszych bohaterow, no i chyba jest najkrotsza :-) W nastepnych powiesciach Murdoch czesto sie powtarza, tak ze dosc latwo jest przewidziec rozwoj akcji. Ale bardzo lubie jej ksiazki. Nawiasem mowiac, nie uwazam, zeby 'Dzwon' byl powiescia 'antykoscielna'. Poza 'Dzwonem' czytalam 'Czas aniolow' , 'Morze, morze ...', 'Czarny Ksiaze' , 'Maszyna milosci czystej i wszetecznej', 'Bohaterowie i medrcy' ... i jeszcze cos ... i jeszcze cos ... :-) Chyba prawie wszystko, co zostalo w Polsce wydane. Pozdr :-) ada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mia Re: IRIS MURDOCH IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.01, 16:18 antykościelne... hmm, wiesz, jakoś wcale nie odebrałam tak Czasu Aniołów.. Kościół nie był dla mnie najważniejszy w tej powieści, po prostu chłonęłam to co się działo w duszach bohaterów. Zafascynowała mnie IM, przyznaję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: IRIS MURDOCH IP: 212.87.3.* 22.11.01, 17:48 Na razie przeczytałam: "Jednorożec", "Dzwon", "Mędrcy i kochankowie" (tylko początek, zupełnie mi nie przypadła do gustu) i "Skromna róża". Uważam, że "Dzwon" jest sposród nich najlepszy - swietne portrety psychologiczne bohaterów czyli to, co lubię najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
dummy Re: IRIS MURDOCH 10.12.01, 09:16 Czytalam kilka jej ksiazek, np. "Zielony rycerz", "Dylemat Jacksona", "Rycerze i zakonnice". Bardzo fajnie pisze, ale niestety jej ksiazki sa blizniaczo do siebie podobne (chodzi o styl pisania). Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: IRIS MURDOCH 11.12.01, 14:44 dummy napisał(a): > Czytalam kilka jej ksiazek, np. "Zielony rycerz", "Dylemat Jacksona", "Rycerze > i zakonnice". Bardzo fajnie pisze, ale niestety jej ksiazki sa blizniaczo do > siebie podobne (chodzi o styl pisania). To prawda; i nie tylko o styl chodzi. Fabuly jej ostatnich ksiazek sa irytujaco schematyczne. Moim zdaniem zadna z poznych powiesci nie dorownuje 'Dzwonowi'. Odpowiedz Link Zgłoś