Dodaj do ulubionych

Czy czytacie wstępy i przedmowy?

23.02.05, 09:45
Ja czytam. Z jednej strony mam czasem wrażenie, że taki wstęp z miejsca mnie
jakoś do książki nastawia i narzuca interpretację a jednak z drugiej strony
często zawiera cenne informacje o pisarzu, epoce, w której tworzył, przekroju
jego twórczości co niekiedy ułatwia odbiór. Czytać więc wstępy czy nie
czytać? - oto jest pytanie.
Obserwuj wątek
    • Gość: justyna Re: Czy czytacie wstępy i przedmowy? IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 23.02.05, 10:00
      Ja czytam,jak rowniez poslowia.Zwracaja uwage na detale,przyblizaja sylwetke
      tworcy,pomagaja w interpretacji niektorych spraw-mozna sie z tym potem zgodzic
      albo nie,ale warto wiedziec,ze jakis badacz literatury tak wlasnie sie na to
      zapatrywal
      • ramm.stein Re: Czy czytacie wstępy i przedmowy? 23.02.05, 10:08
        Zawsze czytam, to takie moje małe zboczenie. Studiuję cały "aparat krytyczny",
        bo tak to się ładnie nazywa.
        Zawsze zwracam uwagę, czy w książce historycznej, monografii czy biografii są
        indeksy - osób, nazw geograficznych i innych. Przypisy, posłowia, wstępy - to
        bardzo pomaga w zrozumieniu dzieła i świadczy o klasie książki, a właściwiw
        wydawcy.
        • pampelune poprawność polityczna 23.02.05, 21:09
          nie, to się nie nazywa "aparat krytyczny". aparat krytyczny to kącik w którem
          podaje się info o odrzuconych wersjach utworu, poprawkach redaktora i takich
          tam. przypisy, posłowia i wstępy nazywamy przypisami, posłowiami i wstępami.
    • Gość: asica Re: Czy czytacie wstępy i przedmowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 10:13
      Ja też, choc musiałam do tego dorosnąć- jako osobnik młodociany często omijałam
      wstępy i posłowia. Dziś czytam i cenię sobie, jak przedmówcy, walor poznawczy
      jaki wnoszą.
    • kubissimo Re: Czy czytacie wstępy i przedmowy? 23.02.05, 12:13
      czytam, ale bardzo czesto po przeczytaniu ksiazki, bo co to za przyjemnosc z
      czytania ksiazki, ktora ktos juz we wprowadzeniu strescil, zinterpretowal i
      ocenil :/
    • Gość: Gajowy Re: Czy czytacie wstępy i przedmowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 15:58
      NEVEEER!!!!!!
    • ada08 Re: Czy czytacie wstępy i przedmowy? 23.02.05, 16:43
      Ja czytam, ale niekoniecznie na początku, raczej ''na deser''.
      Jeśli na początku czytam wstęp to na ogół taki, który napisał
      sam autor.
      Ponadto pasjami czytuję wspomniane tu już wyżej przypisy oraz
      indeksy nazwisk i miejscowości, zwłaszcza nazwisk.
      a.
    • lipa55 Re: Czy czytacie wstępy i przedmowy? 23.02.05, 16:47
      Oczywiście.
      Po pierwsze - czasem autor wyznaje w nich, co chciał przez to powiedziec.
      Po drugie - jakiś autorytet lub znawca wyjasnia, naświetla, tłumaczy, rozjaśnia.
      Same zyski.
    • Gość: mila Re: Czy czytacie wstępy i przedmowy? IP: *.icpnet.pl 23.02.05, 16:52
      Czytam, ale zawsze po skończeniu lektury. Miło jest się dowiedzieć co o ksiazce
      myślą inni ludzie i na ile moje przemyślenia pokrywają się z interpretacjami
      autora wstępu czy też posłowia.
    • tygrysio_misio aaaaaaaaaaaaaaaaaa 23.02.05, 16:54
      CHELSEA CHELSEA CHELSEA !!!!!!!!!!
      • staua Re: aaaaaaaaaaaaaaaaaa 23.02.05, 17:03
        Czytam, czesto po lekturze ksiazki, ale lubie tez krytyczne opracowania, biografie, a to w pewien
        sposob takie "rozwiniete" przedmowy i poslowia. Lubie tez wszelkie przypisy, indeksy. Czytam teraz
        "House of Leaves" Marka Danielewskiego - wszystkie te elementy sa integralna czescia tej ksiazki (kto
        czytal, wie, dlaczego)
        • tygrysio_misio Re: aaaaaaaaaaaaaaaaaa 23.02.05, 17:06
          CHELSEA CHELSEA CHELSEA !!!
        • kubissimo Re: aaaaaaaaaaaaaaaaaa 23.02.05, 18:30
          moj kolega sie wlasnie zachwyca House of Leaves
          do tego meczy otoczenie cytatami, co chyba nie do konca ma sens, bo ksiazka
          bardzo specyficzna. zreszta wiesz ;)
          • staua Re: aaaaaaaaaaaaaaaaaa 23.02.05, 18:53
            Bardzo! Jak skoncze, to chyba zaloze o niej watek, bo warta jest tego. Ale niepredko - delektuje sie :-)
            • braineater Re: aaaaaaaaaaaaaaaaaa 23.02.05, 18:56
              poproszę prędko, bo nie wiem czy się zabrać:)
              Pozdrowienia:)
              • staua Re: aaaaaaaaaaaaaaaaaa 23.02.05, 20:09
                Zebys sie zabral, to moge Ci juz powiedziec :-) a potem kto pierwszy skonczy, zacznie watek. Warto
                sprobowac, naprawde!
    • braineater Re: Czy czytacie wstępy i przedmowy? 23.02.05, 17:13
      Wstęp, posłowie, przedmowa, bibliografia i index - to są właściwie te rzeczy,
      które najbardziej przekonują mnie do sięgnięcia po daną książkę - można się w
      miarę szybko, opierając się o księgarski regał, zorientować czy chce się dalej
      czytać - no i nie jest się skaznym na marketingowych specjalistów z tylniej
      strony okładki
      Pozdrowienia:)
      • maniaszewska Re: Czy czytacie wstępy i przedmowy? 24.02.05, 16:41
        o, ja mam podobnie. większość książek oceniam po bibliografii ;) spaczenie z czasów studiów... ale przy literaturze pięknej lepiej wstępy, posłowia (szczególnie nieautorskie wtręty) zostawiać sobie na potem.
    • lipa55 Re: Czy czytacie wstępy i przedmowy? 23.02.05, 21:29
      PS Posłowia też czytam ;-)
      • stella25b Re: Czy czytacie wstępy i przedmowy? 23.02.05, 21:59
        Czytam wszystko od poczatku do konca i czesto przerazenie mnie bierze, ze
        zupelnie inaczej odebralabym te ksiazke gdyby nie wlasnie jakis wstep,
        przedmowa czy inne objasnienia tekstu.
        • kiluka Re: Czy czytacie wstępy i przedmowy? 23.02.05, 22:33
          Próbuję czytać, ale jak autor wstępu zaczyna mi rozbierać autora dzieła i samo
          dzieło na części pierwsze, a jeszcze do tego przynudza, to przechodzę bez żalu
          do treści dzieła. Czytam natomiast wszystkie wstępy i posłowia odautorskie.
          Umberto Eco, na ten przykład, przyznaje się w posłowiu "Imienia róży" do
          celowego marudzenia przez pierwszych sto stron książki, a to dla odsiania
          czytelnika.
          • ihopeyouwilllikeme Re: Czy czytacie wstępy i przedmowy? 24.02.05, 17:16
            Ja przeczytałem nawet " Wielkość Urojoną " Lema :D:D:D:D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka