Gość: jamka IP: *.avamex.krakow.pl / *.avamex.krakow.pl 27.02.05, 21:43 wiersz o Krakowie, pilnie poszukuję do recytacji dla dzieciaka na konkurs. Kto podpowie tytuł, a może i cały wiersz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klymenystra Re: wiersz o Krakowie? 27.02.05, 22:16 moze "Zaczarowana Dorozka"? nic bardziej krakowskiego :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawka Re: wiersz o Krakowie? IP: 212.244.186.* 28.02.05, 11:59 Witam.W jakim wieku jest dziecko ? To bardzo istotne przy doborze repertuaru. Jaki jest temat konkursu i kiedy ten konkurs ma sie odbyć? Napisz,a spróbuję Ci pomóc.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jamka Re:do Kawki IP: *.oswirus.krakow.pl 28.02.05, 18:47 około powłowy marca, potrzebuję wiersza dla 9 latka o Krakowie. Wiem,że była praca zbiorowa "Któż wypowie Twoje piękno" ale nie moge jej zdobyć. Może coś Ci się uda? Moja gg 8378599. Dzięki. Jamka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawka Re:do Kawki IP: 212.244.186.* 01.03.05, 16:31 Witam.Na razie udalo mi sie dotrzeć do następujących wierszy : Cz.Janczarski "Wawel" (ładne !) J.Korczakowska "Na krakowskim Rynku" (chyba zbyt dziecinne) B.Mściwujewska "Jesień w Krakowie " (raczej słabe) T.Śliwiak (ze zbioru "Złota trąbka") "Na krakowskim Rynku" "Stary Kraków" (ze zbioru "Krakowski stragan") " Nocna ballada" (b.ładne) "Jakie to miasto?" "Wawelski smoczek" (bardzo sympatyczne i zabawne ,długie) "Paweł mieszka na Ugorku" (b.nietypowe) "Krakowski hejnał" "Krakowski dorożkarz " "Jesienny wiatr" Barbara Paluchowa "Za co babcia kocha Kraków' (zbiór wierszy,niezbyt wysokich lotów) Jutro może uda zrobić kserokopie tych wierszy i wtedy ewentualnie prześlę Ci je (moze faxem? albo pocztą na e-mail?).Będziesz mogła sobie wybrać najwłaściwszy wiersz dla synka. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jamka Re:do Kawki IP: *.oswirus.krakow.pl 01.03.05, 19:17 Kawka, jesteś nieoceniona. Wielkie dzięki. Może być na fax: 411-54-88. Moja 9 letnia córeczka również jest wdzięczna. Pozdrawiam Jamka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawka Re:do Kawki IP: *.avamex.krakow.pl 01.03.05, 19:41 Witam po raz trzeci. Przepraszam córeczkę za to,że zrobiłam z niej synka ,ale napisałaś "dla dzieciaka" ,a potem "dla dziewięciolatka" -stąd moja pomyłka .Pozdrawiam i życzę powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jamka Re:do Kawki IP: *.oswirus.krakow.pl 01.03.05, 20:08 dzięki, szukałam wskazanych tytułów w necie mając nadzieję,że znajde teksty, ale poniosłam kompletną porażkę.Jeżeli więc mogłabym liczyć na kilka wierszy na fax lub pocztą mailową, będę bardzo wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jamka Droga Kawko IP: *.oswirus.krakow.pl 02.03.05, 21:27 dostałam wiadomość z pracy ,że faxy przyszły. Bardzo bardzo dziękuję. Zaczynamy się uczyć od jutra. Pozwolę sobie zawiadomić Cię jeżeli córka przejdzie eliminacje. Konkrus "Kraków - moje miasto" eliminacje 11.03.- etap szkolny. No, mając wiersze moja pociecha ma szanse. Pozdrawiam. Jamka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawka do JAMKI IP: *.avamex.krakow.pl 02.03.05, 22:04 Witam.Bardzo się cieszę,że faxy doszły szczęśliwie (wiersz o dorozce trzeba bedzie uporządkować wg.stron).Ale mam jeszcze dla Ciebie kilka innych wierszyków,które chciałabym przesłać na e-maila(po uprzednim zeskanowaniu).Wiem,ze co za dużo to niezdrowo,ale dowiedziałam się też,ze te,które Ci przesłałam -są najczęściej spotykane i wybierane przez dzieci (o konkursie już robi się głośno). Jeżeli więc będziesz chciała coś oryginalniejszego,to służę , mam bowiem rarytasiki : "Jaskółka o Krakowie " -wiersz duetu Cz.Janczarski i T.Kubiak, ze zbioru "Ptaki mówią po polsku" (z ilustracjami Szancera,ha! ) "Hejnał Mariacki " Cz.Janczarskiego ze zbioru "W dawnych czasach,w dawnych wiekach" -wiersz długi,do ewentualnego skrócenia No i wiersz T.Śliwiaka o nocnym Krakowie (tekst jest na czarnym tle i marnie wyszedłby na ksero). Ale to juz jutro ,w godzinach wieczornych .Odpisz na mój adres :grajki@gazeta.pl .Pozdrawiam. PS. Zauważyłam,że też korzystasz z usług AVAMEXU ,tak jak ja.Czyzbyśmy były sąsiadkami??? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzoniowa Re: do JAMKI 03.03.16, 17:24 Witam. U córki w szkole również odbywa się konkurs recytatorski o Krakowie. Znalazłam w internecie wiersze Cz. Janczarskiego Hejnał Mariacki i Wawel. Byłabym bardzo wdzięczna gdyby mi również podesłała Pani wiersz Jaskółka o Krakowie- jeśli to nie będzie oczywiście kołopot. jaroszek_1@interia.pl Bardzo dziękuje. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
gph Re: wiersz o Krakowie? 28.02.05, 12:21 Na pagórku stoi zamek otwierany co poranek zaś pod zamkiem jama zieje przypomina stare dzieje W jamie mieszkał smok wawelski który uśmiech miał anielski pozbyli się go mieszczanie brakło dziewic na śniadanie lud oszczędny tutaj żyje sporo tyra, szybko tyje wierzy wprawdy wiekuiste lecz wybiera komunistę żeby rządził Kraka grodem uprawiając zwód za zwodem Nieopodal Nowa Huta gdzie zarobić można z buta ożywiana jest ostatnio by z turystów żyć dostatnio którzy chcą się cofnąć w czasie i roztopić w ludu masie Pół rynku już odnowione można wybrac sobie stronę ślizgać na gołębim łajnie i zachwycać się jak fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jamka Re: wiersz o Krakowie? IP: *.oswirus.krakow.pl 28.02.05, 18:44 brawo gph, prawie jak wieszcz, jednak potrzebuję wiersz dla 9 latka. Przyznasz ,że Twoja twórczość mało się nadaje, ale zachowam na inne okazje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wyobraźnia Re: wiersz o Krakowie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.02.05, 23:58 Jeśli nie lubi się dużo uczyć, to krótko: Jan Izydor Sztaudynger Gołębiami brukowany Kraków -g...no ma z tych ptaków Przepraszam, to żart. Odpowiedz Link Zgłoś