Dodaj do ulubionych

Coelho...-DLACZEGO???

IP: 157.25.152.* 17.04.05, 00:54
Wszystkie książki P. Coelho wychodzą w rok po ukazaniu się ich na rynku w
innych krajach europejskich.
Dlaczego tłumacze nie mogą tłumaczyć razem z innymi kolegami europejskimi?
Dlaczego najnowsza książka jest już we Włoszech a w Polsce zapewno za rok?
Dlaczego muszę czekać tak długo gdy ciekawość mnie zżera?
Dlaczego The Zahir, które już jest na półkach księgarń włoskich nie jest
jeszcze u nas...
DLACZEGO?? Może odpowiedź nie istnieje,ale przykro mi jest że będę musiała
czekać na polską wersję...
Obserwuj wątek
    • Gość: consuela Re: Coelho...-DLACZEGO??? IP: *.chello.pl 17.04.05, 00:57
      ja natomiast szukam odpowiedzi na pytanie: daczego niektórzy ludzie tak sie
      zachwycają tym Coelho

toż to średniak, żeby nie powiedzieć, że grafoman
      • dafni Re: Coelho...-DLACZEGO??? 17.04.05, 01:44
        Nie ma co się powstrzymywać - pewnie, że grafoman.
      • Gość: gość Re: Coelho...-DLACZEGO??? IP: 157.25.152.* 17.04.05, 01:44
        każdy się zachwyca czym chce. jedni piłką nożną, inni bradem pittem.... a
        jeszcze inni chmielewską lub coelho
        i na szczęście każdy ma do tego prawo. i dobrze, uszanujmy to.

ps. możesz napisać dlaczego uważasz go za średniaka i grafomana?
        • Gość: consuela Re: Coelho...-DLACZEGO??? IP: *.chello.pl 17.04.05, 01:56
          takie jest moje subiektywne odczucie. Widać nie poddaję się magii speców od
          promocji, którzy dla niego pracują. I śmieszy mnie to, ze staje się specem od
          wszystkiego - udzielał gdzieś nawet mądrych rad na temat inwestowania na
          giełdzie. Rozumiem, ze brakuje nam autorytetów, ale giełdą niech się zajmą
          spece od giełdy, a nie jakiś intensywnie promowany pisarzyna
          • Gość: pola Re: Coelho...-DLACZEGO??? IP: 157.25.152.* 17.04.05, 02:16
            dzięki za odpowiedz!ja troche inaczej na to patrzę. staram się koncentrować
            uwagę i zainteresowanie na konkretnych książkach a nie na życiu autora. zgadzam
            się że jest to jeden z najbardzij reklamowanych autorów,napisał wiele książek i
            niekoniecznie wszystkie na wysokim poziomie, oraz że przemawia do mas.i nie
            sądzę aby to ostatnie było negatywem. też mnie razi zbytnia komercjalizacja,
            ale może komuś ją potrzebne do szczęścia książeczki z cytatami lub kalendarze z
            myślami przewodnimi autora...mnie osobiście nie...
            aha,jestem ciekawa tej konkretnej książki,nigdy nigdzie nie pisałam że jestem
            zafascynowana coelho lub ze ktoś inny jest...
    • pieprzneciasteczko Re: Coelho...-DLACZEGO??? 17.04.05, 18:23
      Kwestia gustów to temat rzeka - nikt chyba nie napisze nigdy nic zadowalającego
      na ten temat. Coehlo ma potencjał i to prawda, że wykorzystali go spece od
      rekalmy, ale jego książki bronią się same. Jedne bardziej, inne mniej. Nie da
      się jendak zaprzeczyć, że mają w sobie magię, która do nich przyciąga.
      osobiście uważam Coehlo za pisarza z przeciętnym językiem, ale z konceptem, a
      to ważne.
      Jeśli zaś chodzi o kwestie wydawnicze to... to Polska właśnie :-/
    • clevera Re: Coelho...-DLACZEGO??? 17.04.05, 21:09
      O to samo pytam kiedy czekam na literaturę naszych sąsiadów zza wschodniej
      granicy, ale prawda jest taka, że jak wydawcy się nie opłaci to nie wyda:)
      • agata_to_ja Re: Coelho...-DLACZEGO??? 18.04.05, 13:23
        Wydawcty oczywiście musi się opłacić, bo najpierw aby ksiązka się ukazała, to
        trzeba na nia wyłożyć pieniądze. Chciałabym zobaczyć kogoś, kto daje konkretną
        niemałą sumę pieniędzy nie wnikając, czy kiedykolwiek mu się ona zwróci, czy
        nie.
        Musiałam to napisać, bo częstu na tym forum i na innych ludziska piszą, że to
        czy tamto wydawnictwo robi cos "dla kasy". Jednak trzeba pamiętać, że wydanie
        ksiązki to nie jest coś, co się dzieje za darmo. Najpierw kosztuje, a dopiero
        potem się zarabia. każdy wydawca ma z pewnością przynajmniej jedno życzenie -
        nie stracić. I nie uważam tego za coś zdrożnego.
    • Gość: Miód jejku... IP: *.uci.agh.edu.pl 18.04.05, 15:52
      Biedna Pola, chciała się pożalić, zadała proste pytanie, a musiała się zacząć
      tłumaczyć, czy lubi czy też nie bardzo lubi Coelho...
      • hrabalek Cohelo-sprawna inaczej... 18.04.05, 16:03
        ...cały ten szum ,jaki "dział się" przy każdym wydaniu kolejnej książki
        Coelho , szalenie odrzucał mnie od sięgnięcia po nią , a szczególnie opowieści
        o przecudnych wartościach jakie ona niesie( widocznie "miałam cykora",że jestem
        za mało na takie rzeczy uduchowiona),
        teraz czuję jednak niedosyt,że nie znam książek ,o których tutaj mówicie...
        tak źle i tak niedobrze:(
        • Gość: wqrwiony Re: Cohelo-sprawna inaczej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 21:12
          • hrabalek Re: Cohelo-sprawna inaczej... 18.04.05, 22:10
            ...co jest Szanowny Wqrwiony?- tak miało być-"Cohelo"(tak mi go ciągle i
            nieustannie reklamuje Pani bibliotekarka)

:)
          • after_eight Re: Cohelo-sprawna inaczej... 19.04.05, 00:04
            a może "sprawny", bo on płci męskiej jest
        • makusia_p Re: Cohelo-sprawna inaczej...- do Hrabalka 19.04.05, 00:02
          hrabalek napisała:

...cały ten szum ,jaki "dział się" przy każdym wydaniu kolejnej książki
          > Coelho , szalenie odrzucał mnie od sięgnięcia po nią , a szczególnie
          opowieści
          > o przecudnych wartościach jakie ona niesie( widocznie "miałam cykora",że
          jestem
          >
          > za mało na takie rzeczy uduchowiona),
          > teraz czuję jednak niedosyt,że nie znam książek ,o których tutaj mówicie...
          > tak źle i tak niedobrze:(
          >

Hrabalku,
          zapoznaj się na początek, jeżeli poczujesz taką potrzebę, z "Alchemikiem" od
          niego wszystko się zaczęło, cała popularność w Polsce.
          Podkreślam, że nie jestem osobą które adoruje P.Coelho, jest dla mnie
          przeciętnie piszącym, ale cieszę się że dzieki słowom wychodzącym spod jego
          pióra kilka osób - autopsja - potrafiło zapomnieć o smutkach którymi była
          wypełniona ich codzienność, to wydaje mi się krzepiące :)
          Poznałam też człowieka, który miał / ma bardzo ponurą naturę - zachwycały go
          m.in. "Kwiaty zła", szukał motywu śmierci w literaturze, szeroko pojętej
          sztuce. I polecił mi książkę "Weronika postanawia umrzeć", której przed rozmową
          z nim nie czytałam, jako jedną z najlepszych jego zdaniem książek o śmierci.
          Przyznam, że sięgnęłam po ów tytuł po naszej rozmowie. I przeczytałam. I
          odczytałam inaczej. Dla mnie to książką o chęci życia, aż bolesnej...
          Dlatego o gustach trudno dysktować, nie wspominając już o odbiorze, o
          skrajnościach odbioru.
          Na tych tytułach zakończyłam literacką podróż z Pablo Coelho, miałam w planach
          jeszcze "Podręcznik wojownika światła", może dzięki tym słowom po tę książkę
          sięgnę, aby móc ocenić.
          Pozdrawiam serdecznie
          :)
          • chiara76 Makusiu 19.04.05, 00:05
            sorry, że się wcinam w rozmowę, ale sprawdź, proszę pocztę gazetową, coś Ci tam
            wysłałam:) Pozdrawiam.
            • makusia_p Re: Makusiu 19.04.05, 00:06
              dziękuję, już zaglądam,
              pozdrawiam :)
              • wqrwiony Re: Makusiu 19.04.05, 09:32
                albo wypowiedź moja była tak zwiewnie finezyjna, że jej nie zarejestrowała
                pamięć serwera albo jest na nim alkomat połączony z blokadą

Więc powtórzę:

• makusia_p do wqrwiony 19.04.05, 10:03
                  wqrwiony napisał:

> albo wypowiedź moja była tak zwiewnie finezyjna, że jej nie zarejestrowała
                  > pamięć serwera albo jest na nim alkomat połączony z blokadą
                  >
                  > Więc powtórzę:

Co Waść miałeś na myśli?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka