Dodaj do ulubionych

Nike - kto wygra, a kto powinien wygrać

03.08.05, 18:29
Jak myślicie, kto wygra, a kto powinien wygrać (bo to dwie różne sprawy)?
Według mnie wygrac powinien Różycki, albo Stasiuk, któe pieniądze z nagrody
na pewno wyda na coś pożytecznego, a i przyznać trzeba, że w końcu mu się
należy, choćby za "Mury Hebronu", któe przecież teraz być nagrodzone nie
mogą. Ale znając życie i "Gazetę" to wygra Głowacki.
Żeby nie szukać podaję listę niminacji.
1) Anna Bikont "My z Jedwabnego"
2) Janusz Głowacki "Z głowy"
3) Henryk Grynberg "Uchodźcy"
4) Julia Hartwig "Bez pożegnania"
5) Ryszard Kapuściński "Podróże z Herodotem"
6) Hanna Krall "Wyjątkowo długa linia"
7) Ryszard Krynicki "Kamień, szron"
8) Ewa Kuryluk "Goldi"
9) Jerzy Łukosz "Lenora"
10) Michał Paweł Markowski "Czarny nurt. Gombrowicz, świat, literatura"
11) Krystyna Miłobędzka "Po krzyku"
12) Feliks Netz "Dysharmonia caelestis"
13) Jerzy Pilch "Miasto utrapienia"
14) Tadeusz Różewicz "Wyjście"
15) Tomasz Różycki "Dwanaście stacji. Poemat"
16) Jarosław Marek Rymkiewicz "Słowacki. Encyklopedia"
17) Andrzej Stasiuk "Jadąc do Babadag"
18) Dariusz Suska "Cała w piachu".
Obserwuj wątek
    • staua Re: Nike - kto wygra, a kto powinien wygrać 03.08.05, 18:35
      Przyznaje, ze z listy czytalam tylko trzy ksiazki, ale akurat i Stasiuka, i Glowackiego i pomimo, ze obie
      mi sie podobaly, to uwazam, ze ksiazka Stasiuka jest duzo lepsza.
      • Gość: Grrynberg Re: Nike - kto wygra, a kto powinien wygrać IP: *.unregistered.media-com.com.pl 24.08.05, 14:48
        Zdecydowanie Henryk Grynberg Uchodźcy są fenomenalną powieścią.Grynberg
        dokumentalista :))))))
    • kawa_malinowa Re: Nike - kto wygra, a kto powinien wygrać 03.08.05, 18:47

Czytałam: "Z głowy", "Miasto utrapienia", "Jadąc do Babadag" i "Całą w piachu".
      Mój typ - mała ta próbka - to Stasiuk. Wiadomo, ze taka Nike byłaby w pewnym
      sensie nagrodą za wszystko co napisał, ale moim zdaniem - należy się :)
      Głowacki nie jest zły, ale czy to jest Literatura, którą warto aż tak promować?
      hm...
      • gomich Re: Nike - kto wygra, a kto powinien wygrać 03.08.05, 18:55
        mam takie samo zdanie kawo, ale obawiam się, że nagrodzą znowu Głowackiego, bo
        jest taki znany, taki cooltowy, taki rozrywany przez światowe rynki :)
        Nieszczęsny a zasłuzony Stasiuk niestety będzie musiał pewnie poczekać, a jak
        Bochniarz przepadnie w wyborach, a to przecież oczywiste, to i cała Nagroda sie
        zawali w niedługim czasie.
        • braineater Re: Nike - kto wygra, a kto powinien wygrać 03.08.05, 19:09
          Ja bym chciał, żeby Kuryluk, bo od dawna jej sie nalezy uznanie, ale pewnie
          wygra Kapusciński, bo po pierwsze młodzi dostawali ostatnio, po drugie, każdej
          nastepnej edycji może nie doczekać.
          Pozdrowienia:)
        • maro30 Re: Nike - kto wygra, a kto powinien wygrać 05.08.05, 17:20
          A co znaczy "znowu" w przypadku Głowackiego? Mniejsza. Głowacki pisał lepsze
          rceczy, podobnie jak Stasiuk. Im obu należałoby się za całokształt. Różycki
          jest pupilkiem, ale poezji chyba nie dadzą. Wydaje mi się, że Kapuściński. No
          bo chyba nie Wiedemann. Chociaż życzyłbym sobie i Adamowi. To by się działo!
          • Gość: Czarny Re: Nike - kto wygra, a kto powinien wygrać IP: 217.173.202.* 06.08.05, 12:29
            Jeśli chodzi o pupilków, to skoro Bereza jest szefem jury, pupilkiem na pewno
            jest Adaś W., i dobrze wszyscy o tym wiemy, plus ewentualnie, medialnym,
            Głowacki. A że życzyłbyś sobie i Adasiowi nike, to nie watpię, ja bym mu też
            życzył, ale z zupełnie innych powodów.
        • karol.mojzesz Bez obaw 07.08.05, 11:16
          gomich napisał:

> ... a jak Bochniarz przepadnie w wyborach, a to przecież oczywiste, to i cała Nagroda sie
          > zawali w niedługim czasie.

Co by wyszło na dobre rodzimej kulturze...

Otoż p. Bochniarz przepadnie w wyborach, to pewne, ale Nike się utrzyma, to jasne! W końcu, jak nie
          Borowski, to Cimoszewicz to załatwią, a Kaczyńskiemu nikt nie pozwoli "dobrać się" do właściwych
          menadżerów Polski, którzy rządzą m.in. kulturą. Tak więc nie masz powodu do obaw, jeśli idzie o losy
          tej groteskowej imprezki. Inna sprawa, że wśród nominowanych zdarzają się ciekawi pisarze, lecz
          świetność to mają już dawno za sobą. Nowi - to krzyk rozpaczy, ewentualnie - wielka średnica. Taki
          przyzwoity Stasiuk staje się kimś wyjątkowym w tym gronie weteranów, co trochę musi boleć faceta,
          który w życiu przeczytał wagon książek. Z wymienionych dziełek czytałem (a właściwie doczytałem)
          m.in. Głowackiego. Lekkie, przyjemne i nic ponadto. Innych nie czytałem, nie czytam i czytać nie będę.
          Nie polecam, szczególnie po lekturze wybranych fragmentów jednego z poetów, laureata Nike,
          Rymkiewicza.
      • Gość: jewgienij Re: Nike - kto wygra, a kto powinien wygrać IP: *.earth.pl / 81.219.245.* 06.08.05, 00:08
        Właściwie to jest pierwsza książka Stasiuka, która mi się bez zastrzeżeń
        podobała. Chyba dojrzał i intelektualnie, i stylistycznie. Głowacki to lektura
        całkowicie odmienna. Lekka i bardzo śmieszna. A więc co jest lepsze: refleksja
        czy humor, lekkość czy ciężar? Jak w ogóle można to rozstrzygnąć?
    • Gość: konstantinou Re: Nike - kto wygra, a kto powinien wygrać IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 05.08.05, 15:17
      Chciałbym by wygrał Stasiuk, Miłobędzka albo Kapuściński
      • independent-girl Re: Nike - kto wygra, a kto powinien wygrać 05.08.05, 16:37
        Mimo całego szacunku i uwielbienia jakim darzę Kapuścińskiego i Pilcha,
        wolałabym żeby w tym roku ta nagroda trafiła do rąk Stasiuka :)
        • Gość: jo-asiunka Re: Nike - kto wygra, a kto powinien wygrać IP: *.stacje.agora.pl 05.08.05, 16:45
          Ja czytałam Kapuuscińskiego, Rózewicza, Stasiuka, Suskę i Głowackiego. Bardzo
          chcialabym, żeby dostał Stasiuk, chociaż Kapuściński tez mnie zachwycił. A że
          jest pupilkiem "Gazety"...
          • Gość: nov/ilovefashiontv Re: Nike - kto wygra, a kto powinien wygrać IP: *.pasztet / *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 20:06
            Jako poniekąd ekspert w dziedzinie( hyhyhy ;>) stawiałabym na Kapuścińskiego.
            Jako ja ja ja stawiałabym na Adama. Albo Miłobędzką. Może nawet bardziej na nią.
            Żeby pokazać, że są poetki inne niż SzymborskaLipska& co, i że stoją o klasę,
            może nawet więcej, wyżej.

czo!
            • annabellee1 Re: Nike - kto wygra, a kto powinien wygrać 05.08.05, 21:53
              Kapuscinski..
    • bdx65 Re: Nike - kto wygra, a kto powinien wygrać 05.08.05, 22:41
      Grynberg, Kapuściński, Rymkiewicz
      • annabellee1 Re: Nike - kto wygra, a kto powinien wygrać 05.08.05, 22:59
        Rymkiewicz drugi raz?EE...
        A Grynberg za caloksztalt ..
        • Gość: bmw Re: Nike - kto wygra, a kto powinien wygrać IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.05, 23:23
          Teraz, nie za poezję. (Rymkiewicz) - ciężką pracę wykonał, jak przy Mickiewiczu.
          • kotmaurycy Re: Nike - kto wygra, a kto powinien wygrać 06.08.05, 08:48
            Za ciężką pracę są honoraria.
    • kotmaurycy Re: Nike - kto wygra, a kto powinien wygrać 06.08.05, 08:47
      Czytałem z tej listy: Bikont, Głowackiego, Grynberga, Kapuścińskiego, Krall,
      Kuryluk, Pilcha i Stasiuka. Z zastrzeżeniem, że nie znam wszystkich tekstów -
      dałbym nagrodę Krall za "Wyjątkowo długą linię". Dla mnie to najlepsza z jej
      książek. Przeszła prawie zupełnie niezauważona, bo akurat sezon na Krall się
      skończył parę lat temu. A kto dostanie? Pewnie Kapuściński. Najłatwiej go łykną
      jurorzy, to będzie ich punkt kompromisu. Podróże są w porządku. Skandalu nie
      będzie. Każda nagroda tego rodzaju to loteria i tak ją należy traktować. Szkoda
      tylko, że nikt nie czyta Goldiego, książki niesłychanie ciekawej jako
      świadectwo. Próbowałem nawet podyskutować o Goldim na tym forum. Ale się nie
      dało, wątek mi zdechł.
      • Gość: Annabellee Re: Nike - kto wygra, a kto powinien wygrać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 18:45
        A kto to Goldi?
        Krall tez nalezy sie..
        I moze moze ale obstawiam Kapustke..
        • kotmaurycy Re: Nike - kto wygra, a kto powinien wygrać 07.08.05, 16:50
          Goldi to chomik. Ale nie ze względu na chomika warto przeczytać Kuryluk.
          • Gość: foxie Re: Nike - kto wygra, a kto powinien wygrać IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 07.08.05, 16:58
    • Gość: praktyk Re: Nike - kto wygra, a kto powinien wygrać IP: *.acn.waw.pl 07.08.05, 11:20
      Mierny ale wierny.
      • Gość: beton Re: Nike - kto wygra, a kto powinien wygrać IP: 217.173.202.* 10.08.05, 12:18
        ja uważam, że wygra Głowacki, Kapuściński albo Krynicki, reszta nie ma szans

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka