Dodaj do ulubionych

Czy ktoś słyszał o Michale Choromańskim ?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.02, 23:51
Proza M. Choromańskiego to jedno z moich większych "odkryć". Mam za sobą
lekturę jego 5 powieści i cieszę się, że tyle nieprzeczytanych jeszcze przede
mną. Urzeka mnie w jego prozie klimat okresu międzywojennego i specyficzne
poczucie humoru. Żal, że Choromański czuł się niedoceniany, a jeszcze
bardziej, że tak często było.
Obserwuj wątek
    • Gość: Sasza Re: Czy ktoś słyszał o Michale Choromańskim ? IP: *.widzew.net / 10.22.1.* 20.08.02, 02:40
      W którymś numerze Anteny Krzyku znajdziesz artykuł na jego temat. Szukaj na
      terra.art.pl
      pzdr.
    • ada08 Re: Czy ktoś słyszał o Michale Choromańskim ? 20.08.02, 07:14
      Kilka miesięcy temu był na tym Forum wątek poświęcony
      Choromańskiemu. Wynikało z niego, że sporo ludzi ''słyszało''
      o nim :-)
      Ja czytałam prawie wszystkie jego powieści. I ''Memuary''.
      Pozdrawiam :-)
      a.

głęboko spadł :-)
      a.
      • ada08 Re: Czy ktoś słyszał o Michale Choromańskim ? 20.08.02, 07:17
        ada08 napisała:

>
        > głęboko spadł :-)
        > a.

A to mi sie wkleiło z innego posta. Pan Michał by się uśmiechnął.
        :-)
        a.
    • hania_76 Re: Czy ktoś słyszał o Michale Choromańskim ? 20.08.02, 10:57
      Gość portalu: Ilka napisał(a):

> Proza M. Choromańskiego to jedno z moich większych "odkryć". Mam za sobą
      > lekturę jego 5 powieści i cieszę się, że tyle nieprzeczytanych jeszcze przede
      > mną. Urzeka mnie w jego prozie klimat okresu międzywojennego i specyficzne
      > poczucie humoru. Żal, że Choromański czuł się niedoceniany, a jeszcze
      > bardziej, że tak często było.

Czytałam tylko "Zazdrość i medycynę" ale z mieszanymi uczuciami. Ciekawe, ale
      jakoś nie chwyciło mocno za serce. A co w ogóle polecasz?
      • Gość: Ilka Re: Czy ktoś słyszał o Michale Choromańskim ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.02, 13:14
        hania_76 napisała:
        > Czytałam tylko "Zazdrość i medycynę" ale z mieszanymi uczuciami. Ciekawe, ale
        > jakoś nie chwyciło mocno za serce. A co w ogóle polecasz?

------------
        Pierwszą książką, którą przeczytałam było "Schodami w górę, schodami w dół" -
        świetna zabawa i aż żal było mi kończyć. Poza tym, z książek mi już znanych,
        podobały mi się także "Kotły beethovenowskie" i "emigracyjne" "Dygresje na
        temat kaloszy".
        Dzisiaj właśnie idę na łowy do antykwariatu, gdzie jest multum książek
        Choromańskiego.
        • hania_76 Re: Czy ktoś słyszał o Michale Choromańskim ? 20.08.02, 13:51

> hania_76 napisała:
          > > Czytałam tylko "Zazdrość i medycynę" ale z mieszanymi uczuciami. Ciekawe,
          > ale
          > > jakoś nie chwyciło mocno za serce. A co w ogóle polecasz?
          >
          > ------------
          > Pierwszą książką, którą przeczytałam było "Schodami w górę, schodami w dół" -
          > świetna zabawa i aż żal było mi kończyć. Poza tym, z książek mi już znanych,
          > podobały mi się także "Kotły beethovenowskie" i "emigracyjne" "Dygresje na
          > temat kaloszy".
          > Dzisiaj właśnie idę na łowy do antykwariatu, gdzie jest multum książek
          > Choromańskiego.

Widzę, że piszezs z Warszawy - może zdradzisz adres tego antykwiariatu? ;)
          • Gość: Ilka Re: Czy ktoś słyszał o Michale Choromańskim ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.02, 13:54
            > Widzę, że piszezs z Warszawy - może zdradzisz adres tego antykwiariatu? ;)

-------
            A pewnie, że zdradzę, ale jak już wrócę z niego ...
            • hania_76 Re: Czy ktoś słyszał o Michale Choromańskim ? 20.08.02, 14:44

> > Widzę, że piszezs z Warszawy - może zdradzisz adres tego antykwiariatu? ;)
              >
              > -------
              > A pewnie, że zdradzę, ale jak już wrócę z niego ...

Trzymam Cię za słowo i czekam!
              • Gość: Ilka Re: Czy ktoś słyszał o Michale Choromańskim ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.02, 18:44
                hania_76 napisała:
                Widzę, że piszezs z Warszawy - może zdradzisz adres tego antykwiariat
                > u? ;)
                > >
                > > -------
                > > A pewnie, że zdradzę, ale jak już wrócę z niego ...
                >
                > Trzymam Cię za słowo i czekam!
                ----------
                Już wróciłam, witam.
                Mój księgozbiór znacznie się powiększył, wyczyściłam niemal do cna półki
                antykwariatu (zostały 2 przedwojenne wydawnictwa, z których jedno to "Biali
                bracia", a ponadto "Cztery sztuki bez znaczenia", "Słowacki ..." oraz "Schodami
                w górę ...").
                A teraz będę się chwalić, zakupiłam: "W rzecz
                wstąpić", "Prolegomenę ...", "Głownictwo ...", "Białych braci", "Polowanie na
                Freuda", oraz "Miłosny atlas anatomiczny".
                Antykwariat mieści się na Żelaznej 91 (przy Al. Solidarności), spustoszenie
                przeze mnie poczynione będzie raczej krótkotrwałe. Dodam, że na bazarku przy
                Hali Banacha jest taki pan, który podejmuje się szukania książek na życzenie,
                wystarczy podrzucić mu listę.

• hania_76 Re: Czy ktoś słyszał o Michale Choromańskim ? 20.08.02, 19:17

> hania_76 napisała:
                  > Widzę, że piszezs z Warszawy - może zdradzisz adres tego antykwiariat
                  > > u? ;)
                  > > >
                  > > > -------
                  > > > A pewnie, że zdradzę, ale jak już wrócę z niego ...
                  > >
                  > > Trzymam Cię za słowo i czekam!
                  > ----------
                  > Już wróciłam, witam.
                  > Mój księgozbiór znacznie się powiększył, wyczyściłam niemal do cna półki
                  > antykwariatu (zostały 2 przedwojenne wydawnictwa, z których jedno to "Biali
                  > bracia", a ponadto "Cztery sztuki bez znaczenia", "Słowacki ..."
                  oraz "Schodami
                  >
                  > w górę ...").
                  > A teraz będę się chwalić, zakupiłam: "W rzecz
                  > wstąpić", "Prolegomenę ...", "Głownictwo ...", "Białych braci", "Polowanie na
                  > Freuda", oraz "Miłosny atlas anatomiczny".
                  > Antykwariat mieści się na Żelaznej 91 (przy Al. Solidarności), spustoszenie
                  > przeze mnie poczynione będzie raczej krótkotrwałe. Dodam, że na bazarku przy
                  > Hali Banacha jest taki pan, który podejmuje się szukania książek na życzenie,
                  > wystarczy podrzucić mu listę.
                  >

Znam antykwariat na Żelaznej. Nazywa się bodajże "Tom", prawda? Dawno tam nie
                  byłam, ale widzę, że muszę się wybrać. Nie wiesz, czy jest czynny w sobotę?
                  Dzięki za namiary!
                  • Gość: Ilka Re: Czy ktoś słyszał o Michale Choromańskim ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.02, 19:24
                    > Znam antykwariat na Żelaznej. Nazywa się bodajże "Tom", prawda? Dawno tam nie
                    > byłam, ale widzę, że muszę się wybrać. Nie wiesz, czy jest czynny w sobotę?
                    > Dzięki za namiary!
                    ---------------------
                    Dokładnie tak się nazywa, ale niestety nie zwróciłam uwagi czy pracują w
                    soboty. Jeżeli znajdę jeszcze jakieś równie ciekawe miejsce to odezwę się. A
                    byłaś może w antykwariacie na Żurawiej (takie połączenie antykwariatu z
                    kawiarenką) ?
                    • Gość: ryża małpa Re: Czy ktoś słyszał o Michale Choromańskim ? IP: 80.48.19.* 21.08.02, 10:10
                      Luuuuuuuuudzieeeeeeee...przestańcie mnie dręczyć psychicznie!!!!!! W moim dość
                      dużym mieście są 2 antykwariaty ( słownie: dwa!) w których nic nie ma!!!!!Tzn.
                      stoją ze 3 Choromańskie ale takie juz mam. Przyznam sie , że za każdym razem
                      jak jestem w większym mieście to połowę czasu spedzam na szukaniu po kątach
                      Pana Michała.
                      A o Freudzie nie słyszałam , co to ?

Jeszcze jak mi tu piszecie o przedwojennych wydaniach to nóż mi się w kieszeni
                      otwiera z zazdości!!!!!! :-PPPPPPPPPP :-(((((((((((((((
                    • hania_76 Re: Czy ktoś słyszał o Michale Choromańskim ? 21.08.02, 10:35

> > Znam antykwariat na Żelaznej. Nazywa się bodajże "Tom", prawda? Dawno tam
                      > nie
                      > > byłam, ale widzę, że muszę się wybrać. Nie wiesz, czy jest czynny w sobotę
                      > ?
                      > > Dzięki za namiary!
                      > ---------------------
                      > Dokładnie tak się nazywa, ale niestety nie zwróciłam uwagi czy pracują w
                      > soboty. Jeżeli znajdę jeszcze jakieś równie ciekawe miejsce to odezwę się. A
                      > byłaś może w antykwariacie na Żurawiej (takie połączenie antykwariatu z
                      > kawiarenką) ?

Tak - najczęściej umawiam się tam na babskie pogaduchy z moimi przyjaciółkami.
                      Podają pyszny sernik, herbatę i kawę no i krwawą mary, kiedy potrzeba jakiś
                      problem głębiej rozgryźć ;)
                      Polecam również anytkwariat na ul. Hożej (bliżej Marszałkowskiej, po prawej
                      stronie idąc w stronę Kruczej).
                      Pozdrawiam.
    • Gość: ryża małpa Re: Czy ktoś słyszał o Michale Choromańskim ? IP: *.lublin.mm.pl 20.08.02, 12:27
      Ach..." Zazdrość i medycyna " jest dla mnie nieustająca inspirACJĄ, " Schodami
      w góre ..." - bosko śmieszne...To dwie ulubione. Musze powiedzieć, że
      powieści " emigracyjne " jakos mi nie wchodzą za bardzo ( oprócz " Makumby "
      i " Moglitwy, głownictwa...").
      Poszukuje memuarów. Może ktos mi sprzeda??????????????????????
      • ada08 Re: Czy ktoś słyszał o Michale Choromańskim ? 20.08.02, 13:30
        Gość portalu: ryża małpa napisał(a):

> Ach..." Zazdrość i medycyna " jest dla mnie nieustająca inspirACJĄ, "
        Schodami
        >
        > w góre ..." - bosko śmieszne...To dwie ulubione. Musze powiedzieć, że
        > powieści " emigracyjne " jakos mi nie wchodzą za bardzo ( oprócz " Makumby "
        > i " Moglitwy, głownictwa...").

Ja tez wole jego ''krajowe'' powiesci od emigracyjnych. Oprocz
        wymienionych krajowych:'' W rzecz wstąpić'' i ''Słowacki wysp tropikalnych'' .

> Poszukuje memuarów. Może ktos mi sprzeda??????????????????????

Nie sprzedam. Za nic na świecie :-)))
        a.
      • asdew Re: Czy ktoś słyszał o Michale Choromańskim ? 16.10.02, 07:08
        Mam do sprzedania jego jedną książkę "Anatomiczny atlas.." -tanio, zapraszam :)
    • mwecko Re: Czy ktoś słyszał o Michale Choromańskim ? 23.08.02, 11:38

> Proza M. Choromańskiego to jedno z moich większych "odkryć". Mam za sobą
      > lekturę jego 5 powieści i cieszę się, że tyle nieprzeczytanych jeszcze przede
      > mną. Urzeka mnie w jego prozie klimat okresu międzywojennego i specyficzne
      > poczucie humoru. Żal, że Choromański czuł się niedoceniany, a jeszcze
      > bardziej, że tak często było.
      Hej!
      Wiem, że Choromański był młodym kochankiem Marii Kasprowiczowej!
      Pozdrawiam
      Gośka
      • Gość: ryża małpa Re: Czy ktoś słyszał o Michale Choromańskim ? IP: 80.48.19.* 23.08.02, 11:45
        To sie nadaje na SKANDAL!!!
        • Gość: Wladek Re: Czy ktoś słyszał o Michale Choromańskim ? IP: *.sll.se 23.08.02, 23:36
          Grob Choromanskiego jest na Wojskowych Powazkach przy
          jednej z glownych alejek (tam gdzie po lewej stronie sa
          groby powstancow styczniowych). Jego mogila z ladna plyta
          z czarnego marmuru ma skromny napis, ze wystawiona
          zostala przez Irene (jesli nie pomylilem) Sorell. Zwracam
          zawsze na ten grob uwage, bo niedaleko jest grob mojej
          matki, ktora byla zafascynowana jego tworczoscia i do
          konca zycia wspominala spotkanie z pisarzem, gdy
          przebywali w tym samym szpitalu. Nie wglebialem sie w
          jego biografie wiec moze ktos mi podpowie kto to byla
          pani Sorel. Wl.
          • Gość: ryża małpa Re: Czy ktoś słyszał o Michale Choromańskim ? IP: 80.48.19.* 26.08.02, 17:46
            Irena Sorel była żoną Choromańskiego, chyba była tancerką ?
          • ada08 Ruth Sorel żona Michała Choromańskiego 27.08.02, 07:49
            Gość portalu: Wladek napisał(a):

> Grob Choromanskiego jest na Wojskowych Powazkach przy
            > jednej z glownych alejek (tam gdzie po lewej stronie sa
            > groby powstancow styczniowych). Jego mogila z ladna plyta
            > z czarnego marmuru ma skromny napis, ze wystawiona
            > zostala przez Irene (jesli nie pomylilem) Sorell. Zwracam
            > zawsze na ten grob uwage, bo niedaleko jest grob mojej
            > matki, ktora byla zafascynowana jego tworczoscia i do
            > konca zycia wspominala spotkanie z pisarzem, gdy
            > przebywali w tym samym szpitalu. Nie wglebialem sie w
            > jego biografie wiec moze ktos mi podpowie kto to byla
            > pani Sorel. Wl.
            • ada08 Ruth Sorel żona Michała Choromańskiego 27.08.02, 07:50
              byla znaną tancerką. Tańczyła w teatrach niemieckich, nie jestem pewna, ale
              chyba była uczennicą Isadory Duncan, w kazdym razie uprawiala modny
              wowczas ''taniec wyzwolony'' , ktorego Duncan byla tworczynia. . Jako Żydówka ,
              po dojsciu do wladzy faszystow, musiala opuscic Niemcy i osiedlila sie w
              Polsce. Przewija sie w tworczosci Choromanskiego. Najpelniej, jako pianistka
              Dora Szetycka w powiesci ''Moglitwa, głownictwo i praktykarze''.
              • ada08 Jeszcze o Ruth Sorel 27.08.02, 08:07
                przypomnialo mi sie , ze byla nie tylko tancerka, ale rowniez nauczycielka
                tanca. Gdy Choromanscy , po wybuchu II Wojny Św. wyemigrowali, w kolejnych
                miejscach ich pobytu Ruth zakladala szkoly tanca i bylo to, jak sie zdaje,
                glowne zrodlo ich utrzymania na emigracji.

Duzo szczegolow o zyciu Ruth i Michala mozna sie dowiedziec z ksiazki Marka
                Sołtysika ''Świadomość to kamień''.
                • ada08 Jeszcze o Michale, mężu Ruth :-) 28.08.02, 07:38
                  ''Mieszkalismy z Ruth we francuskim Montrealu: bo istnieje niewielka część
                  tego miasta, która zwie sie Westmount i jest angielska. (...) Więc w tym czasie
                  Ruth się już nosiła z zamiarem stworzenia w Kanadzie własnej grupy tanecznej, a
                  potem baletu. Wprzęgła mnie do tego, i wnet otworzył sie przede mną świat
                  przedziwnych emocji.
                  Funkcje moje były na pozór nader skromne, organizacyjne.Po prostu
                  pośredniczyłem międzi malarzem a krawcową, między grafikiem a drukarnią,
                  światłem a muzyką, baletkami a afiszem, bileterem a niezadowolonym tancerzem
                  (...)''

Michał Choromański ''Memuary''

Dodam jeszcze, że Ruth Sorel była czymś więcej niż tylko znaną tancerką, jak
                  wcześniej napisałam. Głośny krytyk amerykański , John Martin, pisał o niej jako
                  o największej tancerce teatralnej Europy. A szkoła baletowa , którą otworzyła w
                  Kanadzie miała dużą renomę.

Ale małżeństwo państwa Ch. to był trudny związek :-)

a.
    • Gość: tomek Re: Czy ktoś słyszał o Michale Choromańskim ? IP: *.pool.mediaWays.net 26.08.02, 16:42
      ja slzsyalem i nawet mam kilka ksiayek. jak podasz adres to ci chetnie
      podaruje, bo to nie moje klimaty
      • Gość: Ilka Re: Do Tomka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.02, 19:29
        Czy to poważna propozycja ? I czy nadal jest aktualna ? Jeżeli tak, tp
        moglibyśmy się jakoś w tej sprawie porozumieć. Mój email: imiriam@o2.pl
        • Gość: tomek Re: Do Tomka IP: *.pool.mediaWays.net 02.09.02, 19:50
          jak najbardziej! ale poczekaj, siedze teraz w internet cafe, wracam do domu za kilka dni. wtedy
          ci powiem dokladnie co mam a ty mi powiesz, co z tego chcesz. do potem, czesc, t.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka