Dodaj do ulubionych

Ranking wydawnictw

• polkala Re: Ranking wydawnictw 11.08.05, 09:34
      W.A.B za proze, Huellebequa
      GWP za tłumaczenie amerykańskich psychologów
      Rebis
      Znak
      Swiat Ksiażki
      Alfa czy jakoś tak - proza amerykanska
      Nasza Ksiegarnia - dzieciństwo
      Wydawnictwo Literackie
      Fundacja Nasza Przyszłość
      Riders Digest (ksiazki, nie czasopismo)

• podpuszczka Re: Ranking wydawnictw 11.08.05, 12:09
      Bardzo ciekawy wątek - to tak na początek. Coraz mniej ludzi zwraca uwagę na
      wydawcę książki... A moje typy to:

Czytelnik - za serię Nowy sympozjon (z kółkiem), gdzie wyszły m.in. Junga
      Archetypy i symbole, Nowa proza amerykanska, bettelheima Rany symboliczne, Eco
      Semiologia życia codziennego, Cassirer Esej o człowieku i kilka innych. Również
      za wydawanie w latach 60. powieści Calvino

PIW - za ryzyko i wydanie książek Calvino (Italo sie nie sprzedawal zbyt dobrze
      - zreszta szybko wylądował w Taniej Książce) tez za kilka innych pozycji, jak
      np. Historię szaleństwa M. Foucault, rowniez za nierowna co prawda, ale
      miejscami dobra serię biblioteka mysli współczesnej

Amber - który pociągnął inicjatywę PIWu i wydał w tym roku Wszystkie opowieści
      kosmikomiczne Calvino

tu kończę z chwaleniem za wydawanie mojego ulubionego pisarza...

Universitas - za serię Horyzonty Nowoczesności

Rebis - za salamandrę i Mistrzów Literatury - szczególnie Podziemia DeLillo

Literaturę na Świecie (BN) - za całokształt i wydanie Życie instrukcja obsługi
      Pereca

Muzę - za Singera, Historię piękna - dobre i estetyczne wydania

WAB - za Gretkowską, Pielewina i serię Archipelagi

Zysk i s-ka - za całego Douglasa Adamsa

Noir sur Blanc - za całokształt - szczególnie Austera (rowniez za Myslalem, ze
      moj ojciec jest bogiem) nowe wydania Eco, Beigbedera, Millera

Znak - za rewelacyjne wydania książek Janoscha i za Słownik symboli Cirlota

Iskry - trochę z sentymentu, ale też za nowe książki - za przykladanie wagi do
      estetycznego wydania, dobrą redakcję - choć to się niestety przekłada na dość
      wysokie ceny ich książek. Szczególnie za świetne wydania Themersonów, sagi
      rodzinne, Wywiady wszech czasów i Barbarzyńską Europę Modzelewskiego

slowo / obraz terytoria - również za piękną szatę graficzną, a ostatnio za
      Pierwszą pomoc w typografii

Ojej, dużo mi tego wyszło, a listy fajnych wydawnictw chyba nie zamknęłam. Teraz
      powiem, które wydawnictwa mnie denerwują. Prószyński - plus za Couplanda, ale
      ogromny minus za beznadziejne okładki, choć ostatnio coraz lepiej im idzie (np.
      książka o Osieckiej). To samo tyczy się Akapit press z książkami musierowicz -
      ale o tym juź była mowa na forum.

Jeszcze jedno - instytucja Taniej Książki - związane z branżą - nie wiem czy
      opłacalne dla wydawców, ale dla czytelników bardzo. No i przynajmniej książki
      nie idą na przemiał.

Ok, kończę, żeby nie przynudzać. Pozdrowienia dla wszytskich, szczególne dla
      braineatera za rozpoczęcie wątku.
    • silmarilia Re: Ranking wydawnictw 11.08.05, 12:54
      Prószyński - za absolutnie cudowne ksiazki Pratchetta

Trio - za Marka Kochana i jego "Slogany" - wyjatkowo aktualne w swietle
      rozgrywanej teraz kampanii prezydenckiej i parlamentarnej; oraz za serie
      japonska. Pierwsze romanse z tym wydawnictwem okazaly sie trafione; zobaczymy,
      co bedzie dalej :-)))

a takze:
      Bellona - za fachowe ksiazki o broniach,duza ilosc zdjec i ilustracji,
      szczegolnie tę mieczach samurajow

Albatros ma fajne okladki, ale nie wiem czy zawartosc odpowiada opakowaniu.
      Ktos zechce mnie oswiecic? Na razie nie ryzykuje kasy.
    • francesca12 Re: Ranking wydawnictw 11.08.05, 19:21
      Do listy wymienionych wydawnictw dopisuję:

NOIR SUR BLANC za Henry'ego Miller'a: "Zwrotniki", "Plexusa" i
      oczywiście "Czarną wiosnę" :)
    • Gość: Mokeko Re: Ranking wydawnictw IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 11.08.05, 19:24
      1. "Zysk i S-ka" (przez niektórych nazywany 'Wyzysk i s-ka') - za to, że
      wydał "Flaki z nietoperza".
      To był szczyt odwagi i odrobina magii.
      • kol.3 Re: Ranking wydawnictw 11.08.05, 21:44
        Dziwię się że WAB. Wydawnictwo specjalizuje się w literaturze kategorii B.
        • francesca12 Re: Ranking wydawnictw 11.08.05, 22:27
          WAB - literatura kategorii B - przepraszam, a kto to ustala??

Lecę po książkach:
          Tamara Zwierzyńska-Matzke Sven Matzke "Czasami wołam w niebo"
          Imre Kertesz "Los utracony"
          Imre Kertesz "Kadysz za nienarodzonego dziecko"
          oj i teraz to mi sie dostanie:
          Sławomir Shuty "Zwał"
          Elfriede Jelinek "Pianistka"
          ...
    • beatanu Re: Ranking wydawnictw 13.08.05, 00:39
      Nie będę oryginalna...
      Czarne przede wszystkim! Ostatnio za Hertę Müller, a tak w ogóle to za
      konsekwencję i upór w przybliżaniu nam, mieszkańcom Europy środkowej literatury
      właśnie z Europy środkowo-wschodniej.
      W.A.B. - za serię "archipelagi", "Don Kichot i Sancho Pansa" i "Z miotłą"
      PIW - za nową serię "Spojrzenia"
      Zysk i Spółka za serię "Kameleon"
      Rebis za serię "Salamandra". Minus - myślałam, że czas rozłażących się,
      partacko sklejonych książek już minął bezpowrotnie...
      Słowo/obraz/terytoria i Santorski - za serie lit. skandynawskiej
      Znak za "Janoscha" i za całokształt.
      Przez sentyment wielki - Czytelnik, chociaż ostatnio stamtąd nic nie
      kupiłam/czytałam

Pozdrawiam :)
    • staua Re: Ranking wydawnictw 13.08.05, 02:34
      Mam podobnie do Braineatera w wydawnictwach polskich. Jeszcz Znak sie pojawia i Pogranicze Sejny,
      ale poza tym - identycznie.
      • staua Re: Ranking wydawnictw 13.08.05, 02:38
        Slowo obraz terytoria ma rzeczywiscie najpiekniejsze wydania - zbieram serie "Pasaze" i okazjonalnie
        kupuje inne ich rzeczy, sa piekne.
    • preacher Re: Ranking wydawnictw 13.08.05, 03:47
      Wiadomo, ze jak wschodnie nazwisko to pewnie u Stasiuka:)
    • vilya1 Re: Ranking wydawnictw 13.08.05, 12:28
      1. Bezkonkurencyjnie ulubione, zarówno pod względem treści wydawanych książek,
      jak i ich szaty graficznej, słowo/ obraz terytoria. W ich ofercie są jedynie
      pojedyncze pozycje, obok których mogłabym przejść obojętnie. Reszta wzbudza
      fanatyczne reakcje, bez względu na to, czy to literatura naukowa, czy
      beletrystyka.

2. Aletheia/ KR - wielki plus za jakość wydawanych książek, pod każdym
      względem. Oraz za wznownienia klasyki humanistyki, często zupełnie
      nieosiągalnej. Tylko czemu one są takie drogie? :o Po cichu marzę o tym, żeby
      zdecydowali się na wydanie "Historii szaleństwa w dobie klasycyzmu"...

3. Homini - coraz częściej zwracam uwagę na to, co wydają, oferują interesujące
      rzeczy, chociaż dość specjalistyczne, co bez wątpienia zmniejsza ich
      oddziaływanie.

Pozostałe to już nie tyle za całokształt, co za pojedyncze serie. I tak
      wymienić należy tu na pewno "Horyzonty nowoczesności" Universitasu, serię Z
      Wagą WABu, humanistyczne pozycje z oferty Wydawnictwa Sic! Wydawnictwo
      Dolnośląskiemu wdzięczna jestem za kieszonkowe, niedrogie wznowienia klasyki,
      tylko dlaczego na takim papierze? :/
      • vilya1 Re: Ranking wydawnictw 13.08.05, 12:29
        Aha... Zapomniałam. Jeszcze Pogranicze i to, w jaki sposób promują literaturę z
        Europy środkowo-wschodniej. Także niektóre pozycje Czarnego, wydawane z
        podobnym nastawieniem.
        • piterek_82 Re: Ranking wydawnictw 13.08.05, 16:52
          Witam!!!Do wymienianych wydawdnict warto myślę dodać gdańskiego Uraeusa,
          szczególnie polecam serię "Biblioteka historii tradycji i obyczajowości",
          wydają też książki traktujące o kulturze, obyczajach Żydów; o judaizmie.
          Ponadto w serii "Biblioteka Club Voltaire" proponuja sporo tytułów, które trącą
          herezją, a może są kolejnym cennym elementem w zrozumieniu Biblii i religii
          chrześcijańskiej. Oto link dla zainteresowanych:
          www.uraeus.home.pl/
          Cenię też Universitas za serię "Klasyka Mniej Znana", może w niej znaleźć
          mnóstwo rzadkich, acz ważnych utworów, które na trwałe weszły do kanonu
          literatury polskiej, oto szczegóły:www.universitas.com.pl/index.php?
          PST=szukanie&KAT=65; pozdro!
          • Gość: olahabe Re: Ranking wydawnictw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 18:10
            A ja lubię Czarne. Bo się przebiło.Bo lubię Beskid Niski i Stasiuka. I Lampę i
            Iskrę Bożą za to, że tak ładnie wydali nową Masłowską. Wogóle są fajni-
            warsiawkowe inteligenty.
    • Gość: The Silent Man Re: Ranking wydawnictw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 23:44
      Leksem
      • scarlet22 Re: Ranking wydawnictw 28.08.13, 13:18
        Zdecydowanie Czarne, WAB, czasem też sięgam po Znak...
        No i NK - literatura dziecięca :-) Z dziecięcych to lubię Dwie Siostry :-)
    • 8n Re: Ranking wydawnictw 24.07.13, 11:43
      jeśli wybieram się na poszukiwania nowego do ksiegarni, zawsze najpierw losuję ksiązki z logo czarnego na grzbiecie. Jestem oddaną klientką.
    • Gość: side effects of xa jrhdptlq@hxcnjdix.com IP: 123.124.236.* 24.08.13, 10:51
      central appears re months used tell may, <a href=" taedrfok.wikidot.com/local--files/start/dot28.html">xanax 5</a>, jtxuf, <a href=" taedrfok.wikidot.com/local--files/start/dot29.html">xanax and pregnancy</a>, =-]]], <a href=" taedrfok.wikidot.com/local--files/start/dot37.html">xanax bars wikipedia</a>, 085037, <a href=" taedrfok.wikidot.com/local--files/start/dot15.html">green xanax football</a>, :-D, <a href=" taedrfok.wikidot.com/local--files/start/dot61.html">xanax bars mg</a>, kubm, <a href=" taedrfok.wikidot.com/local--files/start/dot1.html">xanax 1mg dosage</a>, 16105, <a href=" taedrfok.wikidot.com/local--files/start/dot47.html">xanax online generic</a>, >:-((, <a href=" taedrfok.wikidot.com/local--files/start/dot25.html">what is xanax like</a>, 071579, <a href=" taedrfok.wikidot.com/local--files/start/dot14.html">buy generic xanax no prescription</a>, jjuee, <a href=" taedrfok.wikidot.com/local--files/start/dot30.html">xanax abuse effects</a>, doxfn,
    • Gość: arqhsaeuwfhqufv klqdjphh@wlkxggag.com IP: 123.124.236.* 27.08.13, 13:29
      very deep sleep, and they wake up suddenly and can be disoriented when they do dizziness is a common occurrence. They have very vivid dreams, which they often , digilander.libero.it/avieck/add34.html cuauvykzhpcw, zdv, digilander.libero.it/avieck/add12.html uqrechmf, :-)), digilander.libero.it/avieck/add33.html qrryswgb, ptp, digilander.libero.it/avieck/add23.html qesrm, xrugos, digilander.libero.it/avieck/add47.html qdfyyxft, kjjw, digilander.libero.it/avieck/add14.html phxdrrwzaqedz, gemkkt, digilander.libero.it/avieck/add30.html vdtzezbburcas, >:))), digilander.libero.it/avieck/add56.html wamxhe, 068679, digilander.libero.it/avieck/add28.html denwtpqn, uahtg, digilander.libero.it/avieck/add29.html mkystgthdubmut, 56442, digilander.libero.it/avieck/add16.html azymcaks, 471962, digilander.libero.it/avieck/add21.html saavfnmwapkz, vtlcd, digilander.libero.it/avieck/add50.html ayakmkqpxfdpxcr, :-OOO, digilander.libero.it/avieck/add20.html gxbkfrup, wterh, digilander.libero.it/avieck/add6.html wqbkextgxp, :-OO,
    • Gość: buy adderall no pr rxizsrac@kudhnqyf.com IP: 123.124.236.* 28.08.13, 10:13
      decrease in growth rate that does not affect final adult height. Stimulant medications also decrease appetite in some people, leading to weight loss, and this , download.analog.com/27516/user/1/0/8/10866/a54d.html prices on adderall, =-)), download.analog.com/27516/user/1/0/8/10839/a27d.html adderall prescription drug test, 770, download.analog.com/27516/user/1/0/8/10830/a18d.html adderall highest mg, 414, download.analog.com/27516/user/1/0/8/10861/a49d.html buy adderall online, 67292, download.analog.com/27516/user/1/0/8/10855/a43d.html amphetamine drugs list, 289, download.analog.com/27516/user/1/0/8/10836/a24d.html adderall generic brand names, 496, download.analog.com/27516/user/1/0/8/10838/a26d.html adderall overdose side effects, pisygb, download.analog.com/27516/user/1/0/8/10819/a7d.html adderall and alcohol side effects, fzbqt, download.analog.com/27516/user/1/0/8/10852/a40d.html adderall jokes, zxuovz, download.analog.com/27516/user/1/0/8/10870/a58d.html adderall erection, nwnfo, download.analog.com/27516/user/1/0/8/10822/a10d.html adderall dosage high, 0156, download.analog.com/27516/user/1/0/8/10854/a42d.html amphetamine and dextroamphetamine dosage, 261213, download.analog.com/27516/user/1/0/8/10828/a16d.html adderall for anxiety treatment, 756829, download.analog.com/27516/user/1/0/8/10827/a15d.html adderall joint pain, ihtho, download.analog.com/27516/user/1/0/8/10872/a60d.html snorting adderall, stkrb, download.analog.com/27516/user/1/0/8/10818/a6d.html adderall addiction blog, :-),

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka