Dodaj do ulubionych

Maria Komornicka

22.08.05, 12:58
Czy czytacie poezję tej poetki, zdaję się ,że trochę zapomnianej i
niedocenianej. Podobny los spotkał też inne młodopolskie pisarki: Marylę
Wolską, Bronisławę Ostrowską, czy Kazimierę Zawistowską. A szkoda wielka,że
tak się stało...Co polecacie Komornickiej oprócz "Biesów" i jej poezji? Co
jeszcze wyszło spod jej pióra? Czy ktoś czytał dramat Izabeli
Filipiak "Księga Em", opartry na życiu Komornickiej vel Piotr Wlast?
Obserwuj wątek
    • sol_bianca Re: Maria Komornicka 22.08.05, 13:01
      O Komornickiej ciekawie pisze Maria Janion w książce "Kobiety i duch inności".
      • piterek_82 Re: Maria Komornicka 22.08.05, 17:27
        Polecam tekst Marii Janion "Gdzie jest Lemańska?!" oraz Piotra
        Matywieckiego "Pokój rezydenta", zamieszczone zostały te artykuły w
        tomie "Odmieńcy" z serii "Transgresje". Seria ta była zapisem, rezultatem
        konwesatoriów prowadzonych przez prof. Janion na Uniwersytecie Gdańskim pod
        koniec lat 70. Rzecz naprawdę cenna i dobra!!!Niestety nie wszystkie tomy są
        dostępne (przynajmniej w moim mieście).
        • piterek_82 Re: Maria Komornicka 22.08.05, 17:29
          Znajdziecie tu też sporo wierszy Piotra Odmieńca Własta (Komornicka).
          • Gość: Zdanka Re: Maria Komornicka IP: *.4web.pl 22.08.05, 17:31
            Ehm...Pamiętam, że jak kiedyś się z kimś poklóciłam to wysmarowałam 16
            stronicowe "wyszczególnienie" na temat Odmieńca Własta:))))))Od tego czasu
            pewni ludzie nazywają każdy list z zastrzezeniami "Wyszczególnienie1":))) No i
            jak myslisz- choroba psychiczna czy transeksualizm? A może po prostu poczucie
            uwięzienia w epoce?
            • piterek_82 Re: Maria Komornicka 22.08.05, 17:38
              Hmmm, nie wim , być może każdy z tych czynników(epoka, seksualność,
              nadwrażliwość) po trosze przyczynił się do tego ,że Maria "przeistoczyła" się w
              Piotra. Zdaje się,że to na studiach w Cambridge ścięła włosy i przestała
              reagować na imię Maria. Podobnie rzecz się ma z bohaterką "Białego małżeństwa"
              T. Różewicza- Bianką, która w finale wyznaję,że jest bratem Pauliny.
              • Gość: Zdanka Re: Maria Komornicka IP: *.4web.pl 22.08.05, 17:46
                Bo ponoć Rożewicz pisząc "Białe małżeństwo" miał na mysli nie kogo innego, jak
                Komornicką właśnie:) "Lubię" jej "Biesy" - jest w nich coś z brzmienia
                Rimbauda, natomiast to, co pozostało z "Xiegi poezji idyllicznej" kompletnie
                rozmija się z tym , co nazwałabym "poezją w moim guście"...I chyba zestawienie
                Komornickiej z Ostrowską i pomniejszymi poetkami młodopolskimi świadczy o
                pomniejszaniu roli Komornickiej i srowadzeniu jej do "poetki w młodopolskiej,
                salonowej manierze"- ona była o niebo lepszą i bardziej samoświadomą poetką niz
                Ostrowska. W ogóle nie wiem, czemu to tak sie kończyło, ze dwie kobiety z
                ogromnym potencjałem - mam na mysli Komornicką i Przybyszewską - skończyły w
                tak opłakany sposób...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka