Dodaj do ulubionych

Neobrutaliści: Sarah Kane, Mark Ravenhill

28.08.05, 17:11
Czy czytacie współczesne dramaty? Czy oprócz "Zbombardowanych", "Miłości
Fedry" i "4.48 Psychosis" (zamieszczone zostały w "Dialogu") Sarah Kane
zostało coś jeszcze wydane po polsku? Co myślicie o tego typu dramatych? Zbyt
brutalne? Czy w XXI wieku szokują, bulwersują swą dosłownością, dosadnością,
poruszaną tematyką?
Obserwuj wątek
    • Gość: red Re: Neobrutaliści: Sarah Kane, Mark Ravenhill IP: *.acn.waw.pl 28.08.05, 17:28
      Sarah Kane to zjawisko z pogranicza teatru i kliniki psychiatrycznej. Ani mnie
      ziębi ani grzeje. Uważam jednak, że "Fedrę" warto obejrzeć (warto wcześniej
      zapoznać się z antycznym mitem).
      Mark Ravenhill - przyzwoita publicystyka społeczno-obyczajowa. Geje, choroby
      weneryczne, znudzenie miałkim światem konsumpcji. Czyli klasyczne przyjemne
      drażnienie burżuja. Na taki produkt zapotrzebowanie zawsze było i będzie,
      szczególnie w bogatych społeczeństwach;)
      • piterek_82 Re: Neobrutaliści: Sarah Kane, Mark Ravenhill 28.08.05, 18:17
        Zgadzam się, że zapotrzebowanie na taką twórczość zawsze pewnie będzie. Jeśli
        chodzi o mit Fedry, to Kane bardzo go uwspółcześniła, ale czy sprofanowała....?!
        Warto tez zapoznać się z wersją Racine'a (francuski klasycyzm).
        pozdrawiam!
    • tad9 Re: Neobrutaliści: Sarah Kane, Mark Ravenhill 29.08.05, 18:48
      piterek_82 napisał:

> Czy czytacie współczesne dramaty? Czy oprócz "Zbombardowanych", "Miłości
      > Fedry" i "4.48 Psychosis" (zamieszczone zostały w "Dialogu") Sarah Kane

Ktoś jeszcze o niej pamięta?
    • wampuka Re: Neobrutaliści: Sarah Kane, Mark Ravenhill 28.12.05, 16:01
      Ja pamiętam o Kane i jestem z Nią bardzo związany. Szukała Prawdy tak, jak
      potrafiła. Czasem trzeba przez to, co boli i kaleczy, zeby dojśc do tego, co
      daje ukojenie. Podczepię się pod kogoś, kto jest dla mnie autorytetem i
      zacytuję: "Kane i Koltes to najwięksi dramatopisarze przełomu wieków". Mam
      argumenty na poparcie :P
      • piterek_82 Re: Neobrutaliści: Sarah Kane, Mark Ravenhill 28.12.05, 16:47
        Wampuka!Czy możesz napisać więcej o Koltesie, udało mi się znaleźć jedynie info
        o jego ostatniej sztuce "Roberto Zucco",no i o tym,że zmarł na AIDS. Co jeszcze
        tworzył? Czy są to dramaty podobne do tego, jakie pozostawiła po sobie Kane?
        Pozdro!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka