Gość: 4Tore IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.05, 18:09 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sto100 Re: Ktos tu czyta Remarque'a? 11.09.05, 19:22 czyta i zaraża innych, a wszystko zaczęło się od Trzech towarzyszy. Czy w obliczu tak wiernej przyjaźni można niesięgać po następne? Odpowiedz Link Zgłoś
octavius2 Re: Ktos tu czyta Remarque'a? 12.09.05, 01:03 Ja czytałem niedawno "Łuk Triumfalny" i byłem zachwycony. Następne powieści czekają :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Ktos tu czyta Remarque'a? IP: *.sulechow.sdi.tpnet.pl 13.09.05, 11:46 Tez czytałam "Łuk Triumfalny". Od tego sie zaczęła moja przygoda z remarquem. Ale niektóre ksiązki już mnie tak nie porwały: pewne motywy po prostu sie powtarzały. Ale polecam!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
octavius2 Re: Ktos tu czyta Remarque'a? 14.09.05, 02:15 A znasz "Cienie w raju" i "Dom marzeń"? Pierwszą właśnie zaczynam - zapowiada się nieźle, druga czeka. O "Domu marzeń" słyszałem raczej niepochlebne rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
pituszek Re: Ktos tu czyta Remarque'a? 01.10.05, 21:28 Moja przygoda z Remarque'm zaczela sie przed przeczytaniem 'Na zachodzie bez zmian' i zakonczyla tuz po :) Ksiazka bynajmniej nieporywajaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmicic Re: Ktos tu czyta Remarque'a? IP: *.autocom.pl 12.09.05, 09:31 Na mnie też właśnie czeka pożyczony z biblioteki "Łuk triumfalny". Zaraz po skończeniu "Odzdziału chorych..." Sołżenicyna zabieram się za Remarqua. Palce lizać :) Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Re: Ktos tu czyta Remarque'a? 12.09.05, 13:56 Czyta i wszystkim poleca:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annuszka Re: Ktos tu czyta Remarque'a? IP: 217.98.93.* 12.09.05, 16:17 1).Łuk trumfalny 2).Czarny obelisk 3).Czas życia, czas śmierci Nie przepadam za niemieckim ale gdybym miała się kiedyś uczyć tego języka to dla niego ( i dla Manna oczywiście) Lubię, to nie nie jest dobre słowo. Raczej doceniam wielkość i bywam pod jejwpływem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buka Re: Ktos tu czyta Remarque'a? IP: *.77.classcom.pl 13.09.05, 10:28 klasyka Remarquea tak, ale ostatnio trafilam na dziwadlo pt "Gam"... przebrnelam przez wszystkie biografie w necie zeby zrozumiec skad mu sie to przytrafilo, no i ta biografia, dziwna, kogos, dla kogo swiatowe zycie zycie, kobiety (duzo kobiet) i pieniadze ( ktore byly kluczem do tego wszystkiego) bywaly najwazniejsze. Czasem wydaje sie, ze pisanie bylo po prostu dla niego latwym srodkiem zeby to wszystko miec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annuszka Re: Ktos tu czyta Remarque'a? IP: 217.98.93.* 20.09.05, 16:19 możesz podać jakieś szczegóły? kto wydał i gdzie w necie, bo chętnie bym poczytała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4Tore Re: Ktos tu czyta Remarque'a? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.09.05, 16:48 To najlepiej uczyc sie na Remarque'u. W szwablandii tak bylo nudno, ze zaczelam pozyczac ksiazki z biblioteki i czytac po niemiecku, dopiero niedawno udalo mi sie kupic Arc de Triomphe po polsku i przeczytac. Musze przyznac, ze po niemiecku tez na mnie zrobil wrazenie, chociay odbior kisazki w oryginale jest zawsze inny. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: Ktos tu czyta Remarque'a? 13.09.05, 14:28 Czytał i przyzna , że bez rewelacji , ale ujdzie . No może "Na zachodzie .. " , jest b. dobre , reszta do strawienia. Czasem i Homer się zdrzemnie . Odpowiedz Link Zgłoś
ojasia Re: Ktos tu czyta Remarque'a? 13.09.05, 18:20 Ktoś czyta. "Na zachodzie bez zmian"- rewelka; "Czas życia, czas śmierci"- bardzo dobre. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shanti Re: Ktos tu czyta Remarque'a? IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 13.09.05, 20:45 Ja tez standardowo, "Czas zycia i czas smierci" i "na zachodzie bez zmian". Dawno juz to czytalam, ale podobalo mi sie. Na pewno wroce jeszcze kiedys.. o czym jest "Łuk triumfalny"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. Re: Ktos tu czyta Remarque'a? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 23:37 Głównie o tym : " Miłość! Ileż to słowo oznacza. Od najlżejszej pieszczoty naskórka do największego podniecenia wewnętrznego, od tęsknoty za rodziną do śmiertelnego spazmu, od nienasyconej żądzy do walki Jakuba z aniołem. Oto idę - myślał - człowiek po czterdziestce, który przeszedł niejedną szkołę, nabył wiedzy i doświadczenia, padał i znów się podnosił, przepuszczony przez filtr czasu, zimny, krytyczny. Nie chciałem miłości, nie wierzyłem w nią, nie przypuszczałem, że ją jeszcze napotkam, a oto przyszła i całe moje doświadczenie i wiedza na nic, miłość pali mnie tylko mocniej. A cóż płonie lepiej w ogniu uczucia niż suchy cynizm i nagromadzone drzewo krytycznych lat? " Pozdrawiam i polecam. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terry Re: Ktos tu czyta Remarque'a? IP: *.aster.pl 14.09.05, 00:32 Po braku zmian na zachodzie zwątpiłem w lekkość pióra pana R. Książka mnie znudziła, spodziewałem się brutalnej lecz szlachetnej żołnierskiej epopei, a dostałem w ręcę cienką książczynę - jakieś niecałe 200 stron - pisaną urywkami, skaczącą od wydarzenia do wydarzenia, niby straszną a nudną w istocie. Zawiodłem się. Tym bardziej że mam za sobą okrutne mnóstwo książek tzw. wojennych - i większość z nich była lepsza. Erykowi Marii daję jeszcze jedną, ostatnią szansę - zobaczę kto zamieszkuje karty "Łuku Tryumfalnego". Ale jeśli ta powieść też okaże się porażką, zapomnę Remarque'a. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: Ktos tu czyta Remarque'a? 16.09.05, 13:04 Ciekawe kto Ci naopowiadał , że "Na Zachdzie .... " jest książką wojenną ? Poczytaj sobie "czterech pancernych..." jakiegoś Kirsta , "Chleb" Tołstoja ( Aleksego ) i nie mieszaj gatunków bo od tego głowa boli . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terry do ben-oni IP: *.aster.pl 16.09.05, 19:35 ben-oni napisał: >>> Ciekawe kto Ci naopowiadał , że "Na Zachdzie .... " jest książką wojenną ? Nikt mi nie opowiadał, wyobraź sobie że sam czytałem. A niby o czym jest ta książka, co? Ciekaw jestem, bo może umknął mi jakiś wątek. 90% akcji rozgrywa się w okopach, ale nieee.. skądże! To nie jest książka o wojnie. To książka o systemie architektonicznym okopów zapewne. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: do ben-oni 19.09.05, 10:10 "Folwark zwierzęcy" jest podręcznikiem z weterynarii , "Ulisses" przewodnikiem po dublińskich knajpach a "Mistrz i Małgorzata" poradnikiem dla początkujących iluzjonistów . "Niestety czytanie jest również czynnością intelektualną" . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terry Re: do ben-oni IP: 212.76.37.* 19.09.05, 19:52 Bełkot. Proszę może o jakieś ustosunkowanie się do meritum. Czytanie jest czynnością intelektualną, z która jak widzę masz poważne problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: do ben-oni 20.09.05, 13:46 Zastanów się dlaczego taki a nie inny tytuł. Kluczowe są fragmenty nie frontowe tylko te z opisem spokojnego kraju w którym starsi panowie przy kawiarnianych stolikach rozmawiają o doniesieniach z frontu i o wielkiej polityce . Gdy pod Verdun ginie całe pokolenie narodu gazety piszą "Na zachodzie bez zmian" . Koledze urwało głowę lub wypłukało trzewia ale "Na Zachodzie bez zmian" . Książki wojenne to te w których działania na froncie są jedyny pretekstem do ich opisania . Ta książka jest książką antywojenną ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terry Re: do ben-oni IP: 212.76.37.* 20.09.05, 19:35 Rozumiem swoistą ironię w tytułowej depeszy. Też uderzył mnie opis zafrontowej sielskości w zderzeniu z hekatombą w opokach, ale to w niczym nie zmienia faktu iż to jest książka wojenna! Wojenna - o tematyce wojennej. To, że pokazuje bezsens wojny, to inna sprawa. Co z tego że antywopjenna? Ale osiąga to właśnie poprzez długie opisy walk - dlatego wojenna. A Ty chyba utożsamiłaś (-łeś?) określenie "wojenna" z "prowojenna" - a to wniosek nieuprawniony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terry Re: do Shanti IP: *.aster.pl 14.09.05, 11:31 Czy Twój nick ma związek z Olivierem i jego muzyką? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shanti Re: do Shanti IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 14.09.05, 13:18 Chodzi Ci o Oliviera Messiaen? Zdaje mi sie, ze on czerpal troche z muzyki hinduskiej i to moze byc to skojarzenie. Ja w zasadzie nie znam jego utworow. A 'shanti' to w jezyku hindi - pokoj (peace, nie room ;)) i taki jest moj osobisty zrodloslow tego nicka. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terry Re: do Shanti IP: *.aster.pl 14.09.05, 14:10 Chodziło mi o Olivera Shantiego alias Olivera Serano-Alve, człowieka który nagrywał (byc może nadal to robi?) wspaniałą muzykę, między innymi hinduską. Shanti w sanskrycie znaczy "pokój" - to wiem, prakash znaczy "światło" itd. Zobacz link www.shantirecords.com/en/territories/relax.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shanti Re: do Shanti IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 14.09.05, 20:10 Acha :). Pierwszy raz o nim slysze, ale zerkne sobie na te stronke, dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Najlepsza - "Kochaj bliźniego" IP: 5.6.2D* / 194.205.246.* 14.09.05, 13:05 Potem "Łuk triumfalny" i "Noc w Lizbonie". Po takim odbiorze świata i wrażliwości trudno uwierzyć, że Hesse czy Hegel to też autorzy niemieccy. Odpowiedz Link Zgłoś
meteorah Re: Ktos tu czyta Remarque'a? 16.09.05, 00:06 Czytam, poleciła mi kumpela daaaawno temu, do dziś jestem jej wdzięczna. "Łuk triumfalny" i "na zachodzie bez zmian" - wg mnie najlepsze jego książki. W łuku miłośc jest piękna, nieszczęśliwa, romantyczna, dosłowna, niesamowicie opisana Joanna - tak chciałaby się czuć opisywana każda kobieta! pozdrawiam moli!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała_ja Re: Ktos tu czyta Remarque'a? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 22:26 Oj, też mi się "Na Zachodzie bez zmian" podobało. Zdaję sobie sprawę, ża dałam się zmanipulować autorowi, ale zakończenie tak przeraźliwie mnie zasmuciło... Naprawdę dobra książka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Ktos tu czyta Remarque'a? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.05, 11:37 szkoda, że ta mało osób zna "Czarny obelisk" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmicic A ten calvados to dobry on jest? IP: *.autocom.pl 18.09.05, 12:39 Właśnie zacząłem "Łuk triumfalny". Czyta się świetnie. Tylko troche dziwi mnie skąd się nagle wzięła zagadkowa Joanna. Po trzech słowach poszła z obcym facetem (Ravikiem) do hotelu. Nie podoba mi się jej zachowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
octavius2 Re: A ten calvados to dobry on jest? 21.09.05, 01:25 Calvados jest całkiem smaczny, piłem:) Ale trzeba lubić brandy, bo jest podobny. Co do Joanny, nie będę niczego zdradzał :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmicic Re: A ten calvados to dobry on jest? IP: *.autocom.pl 21.09.05, 08:34 Muszę go spróbować. Brandy chyba nie piłem nigdy. Jakoś nie pamiętam. Ale jeśli calvados ma posmak i zapach jabłokowy, to może mi smakować :) Odpowiedz Link Zgłoś
octavius2 Re: A ten calvados to dobry on jest? 21.09.05, 21:12 To może chociaż piłeś koniak? Jest podobny w smaku. Calvados faktycznie smakuje i pachnie jabłkami. Tylko lepiej niech będzie kilkuletni - młody calvados zajeżdża jakimiś drożdżami albo czymś takim :) Odpowiedz Link Zgłoś
amarandyna Re: Ktos tu czyta Remarque'a? 18.09.05, 21:35 Kocham Remarque'a miłością pierwszą. Zauważyliście, że bohaterowie głównie piją tam calvadosa? Moja ulubiona książka, do której kilka razy wracałam to właśnie "Czarny obelisk", chyba bardzo niedoceniany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: Ktos tu czyta Remarque'a? IP: *.eltronik.net.pl 18.09.05, 22:54 o nie, nie tylko calvados, każda książka to właściwie inny trunek, tak też rozróżnia swoich bohaterów, w kazdej trunek ma swoje poczesne miejsce. Kto czyta a kto pije Remargue'a ? Może teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annuszka Re: Ktos tu czyta Remarque'a? IP: 217.98.93.* 20.09.05, 16:22 Bardzo lubie jak w książkach coś piją albo jedzą. Calvados- byłam bardzo rozczarowana jak go spróbowałam, okazał się przypominać sliwowice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akiko Re: Ktos tu czyta Remarque'a? IP: *.sip.asm.bellsouth.net 20.09.05, 20:32 Calvados to polska Zlota Jesien...mocny sloneczny trunek... Odpowiedz Link Zgłoś
bumbecki Re: Ktos tu czyta Remarque'a? 21.09.05, 10:17 czyta :) "Cienie w raju" i "Czarny obelisk" - to jest to! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nabab Re: Ktos tu czyta Remarque'a? IP: *.internet.v.pl 21.09.05, 14:57 Ja bym powiedziała że Trzech towarzyszy i Czarny obelisk - to jest to! Ale pewnie dlatego,że Cieni w raju nie czytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xie xie Re: Ktos tu czyta Remarque'a? IP: 195.136.194.* 21.09.05, 14:51 A ja właśnie czytam teraz:) "Czarny Obelisk" przeczytałam jeszcze w podstawówce a to było daaawno temu. Bardzo zabawna była to książka, ale jak odebrałabym ją jako dorosła osoba...? Teraz czytam "Shadows in Paradise", bardzo dobra książka. Myślę, że po niej sięgnę po następne... Odpowiedz Link Zgłoś
mala20033 Re: Ktos tu czyta Remarque'a? 21.09.05, 16:06 Dla mnie "Luk..." byl,jest,bedzie.Czytalam go zaraz po studiach.Wtedy nie wiedzialam,ze tez bede emigrantka,ze bedzie mnie nosic po swiecie.Od czasu do czasu wracam do tej ksiazki wysluzonej z pozolklymi kartkami.Jest jak biblia. Odpowiedz Link Zgłoś
kolczatka Re: Ktos tu czyta Remarque'a? 22.09.05, 10:52 Ktoś, czyli ja, przeczytał całego Remarque'a. Niektóre mi się podobały, niektóre niekoniecznie. Jedne są świeże i oryginalne, inne wtórne. Kiedyś to był mój ulubiony autor, teraz już chyba z niego wyrosłam. Odpowiedz Link Zgłoś
lkish21 Re: Ktos tu czyta Remarque'a? 28.12.05, 23:01 'zeit zu leben, zeit zu sterben'- rewelka,polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patrycja H. Re: Ktos tu czyta Remarque'a? IP: 80.50.250.* 29.12.05, 00:12 nie wiem, który raz już czytam Trzech T. właśnie jestem w momencie jak idą z Patrycją do teatru. :)) czytałam wszystko i uwielbiam każde słowo. nie podobało mi się tylko Gam. Wnerwiam się, bo w bibliotece od pół roku ktoś ma wypożyczone listy Remarque'a do Marleny D. i jeszcze ich nie czytałam. wolę te starsze tłumaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Się zgłaszam! 29.12.05, 12:51 Łuk triumfalny i Noc w Lizbonie, co jakiś czas systematycznie powracam. I tak już wojennie: Na zachodzie bez zmian i Czarny obelisk... Odpowiedz Link Zgłoś