Dodaj do ulubionych

Barbara Wood

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 12:51
Mam pytanie: czy ktoś czytał książki pani Wood? Chodzi mi w szczególności o 2
tytuły: "ulica rajskich dziewic" i "Szamanka z nawiedzonego kanionu".
Słyszałam, ze autorka ta jest w WLK Brytanii bardzo znana, a u nas coś o niej
cicho. Napiszcie, czy warto przeczytac i czy jej ksiązki maja watki magiczne.
Aha, i jeszcze jedno pytanko, troche z innej beczki. W tej samej serii
co "Szamanka..." ukazała się także " Biała gardenia". Moze to ktoś czytał i
moze zachęcic bądź zniechęcić? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • stella25b Re: Barbara Wood 19.09.05, 17:45
      Czytalam sporo jej ksiazek gdyz w Niemczech jest tez bardzo znana. Mnie
      draznia . Sa tak kiczowate, np. Szamanka czy Domina. A obie ksiazki naprawde
      dobrze sie czyta i sa interesujace. Tematem jej ksiazek sa losy kobiet,
      ciekawie przedstawione w na tle historii kraju czy regionu w ktorym akcja sie
      dzieje, np. w 'Szamance' jest pokazana historia Californii, Australia
      w 'Krainie snow' czy Kenia w 'Miescie skapanym w sloncu' (ta najbardziej mi
      sie podobala). W tych 3 ksiazkach ktore wymienilam, Wood przedstawia tradycje i
      obyczaje mieszkancow tych regionow. To nie tylko takie sobie czytadla ale
      ksiazki z ktorych sie cos wyniesie w zakresie historii, antropologii i
      kulturoznawstwa.
      Podobala mi sie tez jej ksiazka o 3 mlodych studenkach medycyny lat 60- tych w
      USA.
      Najmniejsze wrazenie zrobila na mnie "Kochanek zza swiatow"- znow taki
      beznadziejny tytul po polsku! Ale rzeczywiscie jest o duchu.
      Ja zachecam:)
      • stella25b Re: Barbara Wood 19.09.05, 17:47
        Oj cos wcielo moj kawalek tekstu.Mialo byc: Mnie draznia ich tytuly po polsku,
        sa takie kiczowatenp. Domina czy Szamanka....
        • venus22 Re: Barbara Wood 19.09.05, 22:11
          Domina to tytul oryginalny, bynajmniej nie brzmi tu kiczowato.
          byla to pierwsza ksiazka jaka przeczytalam po angielsku.
          Podobala mi sie. Ale czy w gruncie rzeczy nie sa to romanse?

Venus
          • stella25b Re: Barbara Wood 19.09.05, 22:42
            A to mnie z ta Domina zaskoczylas. Ja znam ja pod niemieckim tytulem Sturmjahre-
            ktory bardziej do mnie przemawia.
            Romans? Nie, w jej ksiazkach nie ma intrygi milosnej charakterystycznej dla
            romansu. Dla mnie to poprostu powiesci o kobietach.
            • venus22 Re: Barbara Wood 20.09.05, 08:29
              W Domina na pewno byl watek milosny, od poczatku do konca. Nie jest to typowy
              Arlekin oczywiscie.
              jesli chodzi o tytul- dlaczego wydaje ci sie kiczowaty? mi z kolei wydaje sie
              jak najbardziej trafny.

Czytalam takze Vital Signs ale nie wiem jaki tytul by byl po polsku- Zznaki
              Zycia?
              akcja dzieje sie m.in. a Afryce, bohaterzy lekarze. Wiecej nie pamietam. tez
              watki milosne a nawet kilka przewala sie tam kilka watkow na raz. tyle
              pamietam..tez lubialam..

A w ogole nie wiem czy to sie nadal praktykuje ale moze nie zwrocilas uwagi ze
              zwykle tytuly oryginalow podaje sie na wewnetrzej stronie okladki lub
              pierwszych stron...?

Venus

• stella25b Re: Barbara Wood 20.09.05, 09:18
                W tych ksiazkach, ktore czytalam byl zawsze watek milosny i on tez decydowal
                czesto o losach bohaterek. Jednak typowy Romans to nie tylko watek milosny to
                intryga wraz z jakimis niesamowitymi przygodami bohaterow. A w jej ksiazkach
                tego nie znalazlam.

Domina, kojarzy mi sie jakos tak wyjatkowo sexiasto co akurat do tej glownej
                bohaterki wyjatkowo nie pasuje.

Vital Signs to ksiazka o tych 3 studentkach medycyny, ja wlasnie wspomnialam.
                Tez mi sie podobala. Zreszta wszystkie mi sie podobaly. Nie jest to najwyzszych
                lotow literatura ale przyjemnie sie to czyta.

Ja poprostu nie zwrocilam uwagi na orginalne tytuly, a to blad bo w niemieckich
                tlumaczeniach sa one najczesciej zmieniane.

• venus22 Re: Barbara Wood 20.09.05, 10:48
                  >>Domina, kojarzy mi sie jakos tak wyjatkowo sexiasto co akurat do tej glownej
                  bohaterki wyjatkowo nie pasuje. <<

to ja teraz nie rozumiem :/

przeciez wlasnie o to chodzi ze to byla pierwsza Domina w historii medycyny.
                  do tej pory byli tylko Dominus-y....

Venus
                  • stella25b Re: Barbara Wood 20.09.05, 11:02
                    Tak, tak byla jedna z pierwszych ambitna itp. to wszystko jest ok- to pasuje.
                    Tylko mnie osobiscie slowo "Domina" z sexem sie kojarzy wiec stad ta kwestia.

Czytalas jeszcze cos autorstwa?
                    • venus22 Re: Barbara Wood 20.09.05, 20:47
                      :) pewnie chodzi ci o Dominatrix :) ciekawe kobiety :)

Nie, tylko te dwie.
                      Dawno, dawno temu kupilam The Prophetess i ciagle nie moge sie za to zabrac.
                      Nie wiem jak po polsku- moze wlasnie Szamanka??
                      Pani Archeolog w Sinai Pustynia wykopuje szesc starozytnych scrolli ..

Venus
                      • stella25b Re: Barbara Wood 20.09.05, 22:19
                        Szamanka w orginale "Sacred Ground"- wlasnie znalazlam w Amazonie orginalne
                        tytuly ksiazek Wood. Ja akurat czytalam jej ksiazki po niemiecku i teraz widze,
                        ze rozne wydania maja rozne tytuly, np. Szamanka tlumaczona jest na niemiecki
                        jako "Niebianski ogien" lub "Prorokini"- opowiesc o pani archeolog ktora
                        odkrywa w Californii jaskinie z indianskimi szczatkami z roznych epok.

Natomiast orginalna "The Prophetess" jest w niem. tlumaczona jako "Klatwa tory"

Ja tez czytalam Wood dosc dawno. Przebywalam w szpitalu 4 tygodnie i szpitalna
                        pani bibliotekarka, raz w tygodniu objezdzala ze swoim wozkiem z ksiazkami
                        wszystkie pokoje. Wybor byl nie duzy, tylko to co na wozku. Mnie akurat dostala
                        sie Wood i w ten sposob zaczelam czytac jej ksiazki.
                        • andaba Re: Barbara Wood 21.09.05, 17:47
                          Czytałam "Dominę" i coś tam jeszcze, między innymi o jakimś nawiedzonym domu.
                          Jak na romanse nienajgorsze, a "Domina" nawet całkiem dobra.
                          • venus22 Re: Barbara Wood 21.09.05, 21:21
                            A ja po przyjezdzie do Kanady ponad 20 lat temu strasznie tesknilam za
                            czytaniem. Strasznie chcialam wiedziec o czym sa te gory ksiazek w tutejszych
                            ksiegarniach. Jak juz poznalam jezyk jako tako to postanowilam cos kupic,
                            nie pamietam czemu wybralam wlasnie Domina ale chyba ze wzgledu ze na okladce
                            byla ladna kobieta w fartuszku i krotkie objasnienie z tylu ze jest to pierwsza
                            w historii kobieta- lekarz.

Po przeczytaniu pierwszego rozdzialu stwierdzilam ze nawet dobrze sie czyta.. i
                            kupilam :)

Acha, dziekuje - czyli Prophetess to Prorokini. No tak :)

Venus

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka