Dodaj do ulubionych

Paul Auster

24.09.05, 10:50
Skończyłam niedawno "Trylogię nowojorską" tego autora i zastanawiam się,
które z jego książek są w równym stopniu godne uwagi (czy nawet może lepsze).
Czytałam tu na forum swego czasu różne opinie o tym autorze - jedni pisali,
że wszystko co napisał jest super, inni, że jedynie trylogia - ale w sumie
zero konkretów. Nakładem wydawnictwa Noir sur Blanc ukazało się całe mnóstwo
jego dzieł i nie mam zielonego pojęcia co ewentualnie wybrać.
Wasze opinie będą dla mnie bardzo cenne :)
Obserwuj wątek
    • tomekpk Re: Paul Auster 24.09.05, 11:50
      Proponowałbym jego dwie autobiograficzne książki Czerwony notatnik i Wynaleźć
      samotność. Można znaleźć w nich wiele odniesień do Trylogii nowojorskiej i jaki
      był mechanizm powstawania tej oryginalnej powieści. Trylogia nowojorska to
      chyba szczytowe osiągniecie autora ale bardzo podobały mi się Księżycowy pałac
      i Lewiatan.
    • hetacus Re: Paul Auster 03.11.05, 10:26
      "Księżycowy pałac" i "Księga złudzeń" są najlepsze
      • hetacus Re: Paul Auster 03.11.05, 10:26
        zapomniałem o nr 1 dla mnie: czyli Mr Vertigo :-)
    • Gość: karolinamarta Re: Paul Auster IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.11.05, 12:24
      Spośród książek Paula Austera, oprócz "Trylogii nowojorskiej", czytałam jeszcze "Księżycowy pałac" i "Księgę złudzeń". Z pewnością najciekawsza jest trylogia, ale pozostałe dwie pozycje również są godne polecenia. Mi bardziej podobała się "Księga złudzeń" - głównie za atmosferę, jaką potrafi zbudować Auster, ale i za wyjście poza ramy powieści. Treść tej książki to historia dziejąca się jakby na kilku płaszczyznach - oprócz warstwy fabularnej jest tu kilka ciekawych odniesień do istoty filmu, sposobu, w jaki funkcjonuje obraz. Nie będę się tu zbytnio rozpisywać, bo nie chcę zdradzać tego, co okazuje się kluczowe w tej powieści - ale polecam, jeśli podobała Ci się trylogia, to i "Księga złudzeń" Cię nie rozczaruje.

I jeszcze drobna dygresja - Paul Auster to z pewnością ciekawy pisarz, ale jest też kilka rzeczy w jego książkach, które mogą irytować. Auster buduje fabułę swoich powieści posługując się tymi samymi lub podobnymi motywami - zazwyczaj jest to motyw tajemniczego zniknięcia. Pocieszeniem jest fakt, że historia zwykle dość ciekawie zatacza koło - coś jak wąż zjadający własny ogon - i w efekcie czytelnik się nie nudzi :) Ja jednak wolę przeplatać książki Austera pozycjami innych autorów. Lubię klimat Austera, ale co za dużo, to nie zdrowo :)
      pozdrawiam,
      karolinamarta
    • staua Re: Paul Auster 03.11.05, 16:16
      Sama czytalam tylko "Trylogie" i uwazam, ze jest wspaniala (choc czytalam kiedys na tym forum opinie,
      ze Auster to pisaz drugiej kategorii, te sama opinie ktos wtedy wyrazil o Kunderze, ale postanowilam
      sie nie przejmowac - dla mnie obaj sa swietni), ale moja Mama czytala "Timbuktu", chyba zupelnie inna
      od reszty ksiazek Austera, i bardzo jej sie podobala. Moze sprobuj?
    • nienietoperz Re: Paul Auster 03.11.05, 16:41
      Oprocz 'Trylogii' czytalem jeszcze 'Ksiezycowy Palac', 'Noc Wyroczni' (kiepsko
      skadinad przetlumaczona na polski) i 'Miasto rzeczy ostatnich'. Goraco polecam
      to ostatnie, pod warunkiem, ze nie masz nic przeciwko powiesciom depresyjnym,
      dolujacym skutecznie i trwale. Zadna z pozostalych mnie nie zawiodla.
      Uklony,
      nienietoperz
    • kasiulek Re: Paul Auster 03.11.05, 18:10
      Ja polecam Muzyke przypadku.
      I Timbuktu tez, chociaz przy czytaniu udalo mi sie niezle pomoczyc ksiazke...
      • meggw Re: Paul Auster - pytanko 03.11.05, 22:57
        Jaki jest polski tytuł powieści Austera "The Human Stain"?
        • nienietoperz Re: Paul Auster - pytanko 04.11.05, 16:33
          Tytul - nie wiem.
          Ale nazwisko autora tlumaczy sie na polski jako Philip Roth.

Pozdrowienia,
          :-))
          • staua Re: Paul Auster - pytanko 04.11.05, 17:24
            A tytul to chyba "Skaza" (nie "Ludzka skaza", choc to mozliwe) - wydaje mi sie, ze przynajmniej tytul
            filmu tak przetlumaczono.
          • meggw Re: Paul Auster - pytanko 04.11.05, 17:24
            ups. Ale plama. Się mi pomyliło. Późna pora była...
    • voodeen Re: Paul Auster 09.11.05, 16:27
      Miasto rzeczy ostatnich, Lewiatan, Lulu na moście, a potem wszystkie
      pozostałe :)
      • zielonapaproc Re: Paul Auster 03.02.06, 18:44
        Najlepszą jego książką jest 'W kraju rzeczy ostatnich', potem trylogia i
        vertigo.
        I to tłumaczenie Kłobukiwakiego... :DDD
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka