Gość: sylwia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 17:28 może był juz taki wątek, nie wiem. w kazdym razie napiszcie jaka jest wasza ulubiona ksiązka, ale tlkyo jedna. i dlaczego to wąłsnie ona. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zaba_pelagia Re: Wasza ulubiona książka 21.10.05, 17:33 CAŁE to forum jest o ulubionych ksiązkach a JAKA jest twoja ulubiona ksiązka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Wasza ulubiona książka IP: *.acn.waw.pl 21.10.05, 17:35 Trylogia Sienkiewicza Czysta rozrywka. Wstyd się przyznać, wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: Wasza ulubiona książka 21.10.05, 17:39 a Trylogia to jedna ksiązka, czy trzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Wasza ulubiona książka IP: *.acn.waw.pl 21.10.05, 18:34 OK "Potop" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: der Re: Wasza ulubiona książka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 21:25 Dlaczego wstyd, czytelniku? Bron swojej racji i nie daj sobie wmówić, że masłowska, pilch, jelinek to - literaci. Te odpadki kultury zanikną za marne 20 lat i nikt nie będzie czytał tego gnoju pseudoliterackiego, zaś Sienkiewicz, Kraszewski, Prus, Mickiewicz, Słowacki będą dalej czytani z przyjemnością. Nastały takie czasy, że ludzie myślący wstydzą się przyznać do myślenia, bo to "niepoprawne polityczneie", ale taka postawa jest głupia, ponieważ oddaje pole chamom i intelektualnym sukinsynom, którzy chcą zawładnąć umysłowością ludzi mądrych choć słabych. Pokażcie tym bydlakom, że nie boicie się myśleć samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
reggatta Re: Wasza ulubiona książka 21.10.05, 21:34 >nikt nie będzie czytał tego gnoju pseudoliterackiego >chamom i intelektualnym sukinsynom (...) Pokażcie tym bydlakom, że nie boicie się >myśleć samodzielnie. Najlepiej ogniem i mieczem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: der Re: Wasza ulubiona książka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 21:58 Oj najlepiej, intelektualny głuptasku. Lepsze to , niż wojna polsko-ruska. Nie chcę pani obrażać, bo zależy mi na wymianie głębszych przemyśleń niż obraz, ale niech pani powie, czy masłoską można zaliczyć do literatury. "Polityka" to zrobiła, ale to nie jest pismo dkla ludzi myślących - oni myślą, ale poprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
reggatta Re: Wasza ulubiona książka 21.10.05, 22:15 Polityczną poprawnością ludzie niekulturalni zwykli nazywać te normy, które przez długie lata narzucały im zwyczajną przyzwoitość. Teraz wymyślono coś takiego jak polityczna poprawność i zwykłe chamy poczuły, że łamiąc jej wymogi, dają wyraz swej intelektualnej niezależności. EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
mglisto Re: Wasza ulubiona książka 29.10.05, 13:57 taa...to są pseudointelektualiści natomiast szanowny pan jest człowiekiem myślącym i wzorowym intelektualistą.tez nie przepadam za bardzo za tą literaturą,choć sądzę że może się wkręcić.ale nie przesadzajmy.Rzucanie "mięsem" na nich tylko dlatego że się ich nie trawi nie jest posunięciem zbyt kulturalnym.że tak to określę...nie przystoi prawdziwemu intelektualiście.a wnioskuję z pana wypowiedzi że takim pan się czuje.znawcą dobrej literatury.co w tym złego?niech sobie tworzą.krzyżyk im na drogę,ale jeśli krytykować to może bez wyzywania od sku..synów?to trochę śmieszne się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
vivian.darkbloom Re: Wasza ulubiona książka 22.10.05, 12:49 "zależy mi na wymianie głębszych przemyśleń" Osobę, ktora uzywa okresleń "gnój pseudoliteracki" "chamy i intelektualne sukinsyny", "bydlacy" i żadnych merytorycznych argumentów nie podaje trudno podejrzewać o jakiekolwiek głębsze przemyślenia... "Sienkiewicz, Kraszewski, Prus, Mickiewicz, Słowacki będą dalej czytani z przyjemnością." Dalej czytani? Myśle, że jedynym "czytanym" z własnej nieprzymuszonej woli jest wśród nich nasz pierwszorzędny pisarz drugorzędny Sienkiewicz. reszta jest czytana najwyżej przez uczniów, bo są to lektury szkolne i to niekoniecznie z przyjemnością - spotykam się z zachwytami nad "Lalką" ale nad Mickiewiczem lub Słowackim nie. Abstrahując od wartości literackiej "wojny polsko-ruskiej" bo o tym można dyskutować - masłowska jest czytana, znam osoby, ktore albo przeczytały albo próbowały ja przeczytać, ale im się nie podobała i nie ukończyli. Nie znam tymczasem (wśród ludzi z mojego pokolenia czyli urodzonych w połowie lat 80.) nikogo kto czytałby Słowackiego lub Kraszewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
elka811 Re: Wasza ulubiona książka 07.11.05, 13:07 Jestem z rocznika 81. Czytam Kraszewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: Wasza ulubiona książka IP: *.eltronik.net.pl 21.10.05, 21:49 no, no, no regatta, co za odwaga w poglądach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Wasza ulubiona książka IP: *.magma-net.pl 22.10.05, 12:57 dla takich intelektualistow jak wy kanaly sa lepszym miejscem na "dyskusje". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: Wasza ulubiona książka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 18:36 miało byc o ulubionych ksiązkach, więc nie odchodzcie od tematu :) moja-"my dzieci z dworca zoo" Wiem, że nie jest dziełem literackim, ale bardzo mi się spodobała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yśka Re: Wasza ulubiona książka IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 24.10.05, 13:03 "Mitomanka" Mary Morrissy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ivsyda Re: Wasza ulubiona książka IP: *.echostar.pl 27.10.05, 20:19 Portres Suzanne Topora Odpowiedz Link Zgłoś
skakanka-1980 Re: Wasza ulubiona książka 28.10.05, 20:50 moja ulubiona ksiazka i chyba jedna z nilicznych przeczytana wiecej niz dwa razy...to jednostkowe sytuacje gdy czytam coś wiecje jak raz...to "ania z zielonego wzgórza"...MISTRZOSTWO SWIATA;-) Ile razy czytam peka ze smiechi i....relaksuje się;-) Odpowiedz Link Zgłoś
silny obecnie wojna polsko-ruska 28.10.05, 22:59 Przeczytalem prawie jednym tchem. Samo zycie - takie jakie wlasnie jest brutalne, chropowate, absurdalne ale i piekne. Odpowiedz Link Zgłoś
mglisto Re: Wasza ulubiona książka 29.10.05, 14:06 hm...ciężko wybrać jedną książkę.z tych które ostatnio wywarły na mnie piorunujące wrażenie to niezaprzeczalnie "rok 1984" Orwella.korci mnie żeby jednak podać kilka tytułów ale że mowa była o jednej ulubionej to sie nie będę wyłamywać:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: master08 Re: Wasza ulubiona książka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.10.05, 19:45 Osudy dobreho vojaka Svejka... Da się czytać po raz pięćdziesiąty. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Wasza ulubiona książka 29.10.05, 20:17 A moja od lat - 'Mały Książe'. Zas poniewaz zbliza sie setna rocznica mojego liceum (imieniem Jana Zamoyskiego w Warszawie), dodam jeszcze, ze czesto cieplo przypominam sobie 'Wspomnienia niebieskiego mundurka' Wiktora Gomulickiego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzia Re: Wasza ulubiona książka IP: *.vline.pl / *.65.rev.vline.pl 13.11.05, 16:45 Oj, trudno wybrać, trudno. Może być Top Ten? 1. Na pewno "Mały Książę" - jedna z najmądrzejszych książek, jakie kiedykolwiek napisano 2. "Obcy przyjaciel" Christopha Heina - w Polsce mało znane, a moim zdaniem to bardzo poruszający obraz wyobcowania w społeczeństwie i rozpaczliwej ucieczki przed własnymi uczuciami i pragnieniami w obawie, by nie zostać skrzywdzoną. Daje do myślenia 3. Romeo i Julia - brzmi pięknie nawet w oryginale (choć rozumiałam co 10ty wers) 4. Mistrz i Małgorzata - nie trzeba reklamować 5. Dramaty Mrożka (nie potrafię zdecydować się na jeden) - j.w. 6. Dżuma - j.w. 7. Seria książek o Herkulesie Poirot Agathy Christie - rozrywka na najwyższym poziomie 8. Kubuś Puchatek- uwielbiany w dzieciństwie, do dziś darzony wielkim sentymentem (książkę zachowałam, by móc kiedyś czytać swoim dzieciom) 9. Dziwne losy Jane Eyre - romantyczna historia, mroczna tajemnica, happy end - cóż chcieć więcej w deszczowy jesienny wieczór? 10. Autobiografia Joanny Chmielewskiej - wiem, że posypią się na mnie gromy za brak gustu (a może wręcz prymitywność), lecz uwielbiam ją za to, że zawsze jest niezawodnym lekarstwem na chandrę, smutek, złość i każdy inny ponury nastrój. Zresztą - są książki, które się szanuje, i te, które się wielbi... Odpowiedz Link Zgłoś