Dodaj do ulubionych

Książka na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką?

13.11.05, 07:20
Lubi bardzo Ożogowską, książki z serii Klub siedmiu przygód, Pana
Samochodzika. Jej trzy ukochane to: Godzina pąsowej róży, Małgosia kontra
Małgosia, Dziewczyna i chłopak. I jeszcze jedno, woli książki z antykwariatu,
używane, powiada, że lepiej pachną, mają już jakąś swoją historię,
są "cieplejsze".
Chcę jej kupić książkę pod choinkę i pojęcia nie mam jaką! Poradźcie:)
Obserwuj wątek
    • lirael Re: Książka na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? 13.11.05, 08:50
      Witaj,
      Moje uczennice (gimnazjum) przepadają za trylogią Ann Brashares:
      "Stowarzyszenie Wędrujących Dżinsów"
      "Stowarzyszenie Wędrujących Dżinsów - rok poźniej"
      "Stowarzyszenie Wędrujących Dżinsów - trzecie lato"
      Ze swojej strony bardzo polecam powieści Eleanor H. Porter: "Pollyanna"
      oraz "Pollyanna dorasta". Były to książki kultowe mojego dzieciństwa.
      Bez "smrodku dydaktycznego" przekazują kilka ważnych prawd, a jednocześnie miło
      się czyta. Jeśli nie uda Ci się dostać w antykwariacie, w Merlinie dostępne w
      kilku wydaniach:
      www.merlin.com.pl/frontend/search/1q=Pollyanna&gdzieSzuk=fraza&oferta=O&dzial=1
      Pozdrawiam i życzę, żeby prezent był trafiony.
      • elodia Re: Książka na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? 13.11.05, 11:06
        Dziękuję:) Polyannę już jej podsunęłam:) Też pamiętałam z dzieciństwa. ale o
        tej dżinsowej serii nie słyszałam, o:)
        A Polyannę nie bardzo polubiła, stwierdziła, że za dużo czulenia za mało
        rozrabiania;)
        Pozdrawiam serdecznie Lirael:)
        • knura Re: Książka na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? 13.11.05, 11:24
          Polecam "Ronja córka zbójnika"
          • ania19821 Re: Książka na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? 13.11.05, 13:14
            Koniecznie Małgorzata Musierowicz.
            • dakota77 Re: Książka na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? 13.11.05, 13:42
              Jako mloda osobka bardzo lubilam ksiazki Ewy Lach, na przyklad "Romeo, Julia i
              blad szeryfa", ale nie wiem, czy a wciaz do dostania.To sa wlasnie ksiazki o
              lobuziakach:).
              • dakota77 Re: Książka na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? 13.11.05, 13:44
                Wlasnie sprawdzilam na Allegro- jest tam kilka ksiazek Ewy Lach:)
              • elodia Re: Książkę na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? 13.11.05, 13:59
                Dzięki wielkie:)
                Musierowicz także ma ale... też jej za mało rozrabiania;) Choć ogólnie jej się
                podoba!
                Tłumaczy, że w domu ma wspaniale, w szkole nieźle tylko... każą jej być
                grzeczną:P Jest bo nie chce tego stracić, ale chociaż w książkach chce
                przeczytać o wszelakich psotach, sensacjach i przygodach:)
                Poleciłam jej Niziurskiego, zawsze u niego jakieś łobuziaki, sensacje były
                jednak ku mojemu zdumieniu, w którejś z kolei książce trafiła na... SF.
                Tak przynajmniej twierdziła. Mnie to troche dziwi, nie przypominam sobie by
                Niziurski pisał coś w tym stylu ale kto wie... No i zniechęciła się.
                Lach chyba kiedyś sama czytałam, nic jednak nie pamiętam. Poszukam tego.
                A wy poszukajcie w pamięci - ma być dużo przygód i jak najmniej wzdycholenia.
                Wzdycholeniem nazywa panna wszelakie romansowe wątki;)
                • elodia Re: Książkę na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? 13.11.05, 13:59
                  Dzięki Dakota!
                • Gość: jjj Re: Książkę na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 14:33
                  a napisał Niziurski książkę SF - 'Gwiazda Barnarda' się zwie to dzieło;)
                  pamiętam, że strasznie mnie ta książka przeraziła w dzieciństwie;)
    • anchan Re: Książka na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? 14.11.05, 10:24
      Popieram pomysł z Ewą Lach, proponuję też
      "Podróż z rondlem" -Edith Unnerstad,
      "Nazywam się Muszelka"- Holly Bourne,
      "Wyprawa pod psem" i "List z tamtego świata" Makuszyńskiego
      • elodia Re: Książka na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? 14.11.05, 18:55
        Dzięki Anchan! Makuszyński jej się podobał ale reszty nie zna!
    • Gość: jk Re: Książka na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 20:02
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/329710
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/369574
      Harry'ego Pottera nie bede polecac skoro fantastyka nie podchodzi.
    • agnieszka_azj Re: Książka na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? 14.11.05, 20:29
      A zna książki o Felixie, Necie i Nice ???
      www.merlin.com.pl/frontend/search/1?q=net+i+nika&gdzieSzuk=fraza&oferta=O&dzial=1
      Moja dwunastolatka uwielbia. Poza tym książki Corenelii Funke "Król złodziei" i
      "Atramentowe serce" i "Ellę zaklętą" G. Carson Levine
      www.merlin.com.pl/frontend/search/1?pula=&dzial=1&sort=&q=funke&ile=15&gdzieSzuk=fraza&oferta=O&kategoria=0
      www.merlin.com.pl/frontend/search/1?pula=&dzial=1&sort=&q=ella+zakl%EAta&ile=15&gdzieSzuk=fraza&oferta=O&kategoria=0
      i wiele wiele innych :-)))
      Zapraszam na forum o książkach dla dzieci i młodzieży.
    • pszczolamaja Re: Książka na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? 14.11.05, 21:37
      A ja bym jej całego Niziurskiego poleciła, Bahdaja "Telemach w dżinsach"
      i "Gdzie twój dom, Telemachu" oraz Broszkiewicza "Długi, deszczowy tydzień". Tu
      zdecydowanie walor antykwaryczności wystąpi. Fajna jest też "Dynastia Mizołków"
      J.Olech.
    • pszczolamaja Re: Książka na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? 14.11.05, 21:39
      Bardzom bystra, ona Niziurskiego nie lubi, dopiero się zorientowałam,.Piękna,
      ale smutna jest książka "Most do Therabiti" K.Patherson.O przyjaźni.
      • wqrwiony Re: Książka na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? 14.11.05, 21:45
        Zabić Drozda
        • elodia Re: Książka na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? 18.11.05, 20:44
          Zabić drozda to piękna książka tylko obawiam się, że przy tym by buczała a
          potem była by na mnie zła - nie znosi książek i filmów, które ją rozpłakują -
          jak powiada.
          Kupiłam jej Lach (dzięki za przypomnienie) i trylogię dżinsową:)
          Jeszcze raz wszystkim dziękuję!
          • bdx65 Jeżycjadę 20.11.05, 10:48
    • Gość: KASIA Re: Książka na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? IP: *.chello.pl 20.11.05, 15:32
      A czytała Małgosia kontra Małgosia,BU ZAPOMNIAŁAM AUTORA[AUTORKI]
    • inaa1 Re: Książka na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? 20.11.05, 17:56
      może coś Pratchetta dla młodszych czytelników: ,,Zadziwiający Murycy i jego
      uczone szczury", ,,Wolni Ciutludzie" ,,Kapelusz pełen nieba"?
      • tetys Re: Książka na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? 20.11.05, 18:11
        Zdecydowanie "w dżungli życia" Pawlikowskiej.
        Ta książka trafia w sedno oczekiwań nastolatków i dorosłych :)
      • Gość: kocurek Re: Książka na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? IP: *.adsl.inetia.pl 01.12.05, 12:52
        ja dostałam zabić drozda na 11 urodziny, bardzo polubilam tę książke, pamiętam
        jswoje wrazenia z pierwszego czytania, wcale nie uwazalam ze jest ponura tylko
        fascynujaca, mowi o powaznych sprawach ale za to jak? A z wesolych ksiazek moze
        Siedemnastolatek- przy pierwszym czytaniu płakalam ze smiechu.
      • miang Re: Książka na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? 13.03.06, 15:17
        Pratchetta cykl o Johnym
        • elodia Re: Książka na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? 13.03.06, 16:09
          chich! oczywiście, że tak!!!!! Ożogowską kocha:) Te to juz sama pamiętałam to
          jej dałam:)
    • autumna Re: Książka na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? 01.12.05, 15:18
      Może Zarzycka? Jej "Dzikuska" i "Panna Irka" do najgrzeczniejszych dziewczynek nie należały.
      • panna_a Wędrujące dzinsy 01.12.05, 15:48
        dzisiaj byłam w Emipku i widziałam edrujące dzinsy w komplecie 3 w cenie 2 ...
        jeżeli jeszcze nie zrobiłaś zakupów to bardzo serdecznie polecam!

pozdrawiam

panna_a
      • Gość: teddy boe Re: Książka na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 19:48
        jak miałam dwanaście lat to kochałam Porwanego za młodu, Katrionę oraz Wyspę
        Skarbów Sevensona, zdecydownie dość dużo rozrabiania i mało czułostek, a poza
        tym dostanie sie w antykwariacie
        a Zabić Drozda przeczytałam jak miałam 11 lat nie buczałam ani trochę
        • annabellee1 Re: Książka na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? 01.12.05, 20:44
          A Tajemniczy Opiekun Joan WEbster? Lubilam to.
          Tajemniczy ogrod.
          Byla taka ladna seria kilka lat temu -wznowienia starych przedwojennych ksiazek
          dla dzieczat. Jesli dziewcze lubi z antykwariatu..
    • tylko-slowa Re: Książka na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? 02.12.05, 11:50
      może spodoba sie Twojej córce(i Tobie przy okazji też)Córka czarownic
      D.Terakowskiej. Polecam
    • Gość: marita Re: Książka na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.05, 14:17
      POLECAM ksiazki, ktore mi kupowali rodzice, gdy mialam 12 lat :) do tej pory
      jestem im za to wdzieczna ;)
      "Pollyanna"
      "Ania z Zielonego Wzgorza"
      cala Jeżycjada Malgorzaty Musierowicz (teraz mam 23 lata, a Jeżycjade zawsze
      trzymam w szczegolnym miejscu na polce..przypomina mi te wszystkie jesienne
      wieczory i wakacyjne popoludnia na plazy, jakie spedzalam z moimi ulubionymi
      bohaterami... do dzis przypominam sobie wiele ukochanych historii :) i z checia
      do nich wracam.. wiec to chyba moj nr 1 :))
      • elodia Re: Książka na Wielkanoc dla dwunastolatki. Jaką? 13.03.06, 14:20
        No i tak - za trylogię dżinsową dostałam opier;P Straszliwe romansidło wg niej!
        Wyspę skarbów i resztę czytała.
        Tajemniczy opiekun, fakt to może jej pasować!
        Polyannę, Anię... i inne LMM, Musierowicz czytała!
        A Zarzycka cuudo, na śmierć o niej zapomniałam!
        Dziękuję raz jeszcze!
        Jak sobie ktoś coś przypomni nie romansowego i nie płaczliwego to super!
        Kiedys była taka fajna seria - Klub siedmiu przygód - co widzę w antykwariacie
        to kupię, i owszem, to jej pasuje;) Szkoda, że nie pamiętam tytułów bo bym
        mogła na allegro poszukać, a niestety - raczej nie zaznaczają, że to KSP;)
        Pozdrawiam wszystkich serdecznie:)
        El
    • chihiro2 Re: Książka na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? 13.03.06, 15:14
      A czy czytala "Pana Samochodzika"? A "Tolka Banana"? A Ozogowska? - jej ksiazki
      sa genialne!!!
    • chihiro2 Re: Książka na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? 13.03.06, 16:41
      Kurcze, glupia jestem, ze zapomnialam tresc Twojego pierwszego postu...
      A moze siegnie po cos odrobine dojrzalszego, po Jonathana Carrolla? Moja
      siostra zaczytywala sie w tym wieku "Kraina Chichow" i potem innymi. ja je
      czytalam pomiedzy podstawowka a liceum (mniej wiecej, i troche pozniej). Moga
      wciagnac.
      Albo - moze juz czas na pierwsze proby z Agatha Christie?
      • elodia Re: Książka na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? 13.03.06, 17:05
        :))))) Agatkę to już ma z głowy:))) Oczywiście kryminały, bo romansideł - jak
        powiada - się brzydzi;) Carrol, hmmm... nie wiem
        • Gość: Zielona2000 Re: Książka na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? IP: *.such.nat.hnet.pl 13.03.06, 17:32
          Mam trzynaście lat i szczerze mówiąc dziwię się że Twoja córka nie lubi ani
          fantasy ani romantycznych wątków, ale gusta są różne :-) (bo ja osobiscie
          uwielbiam oba gatunki) No ale może jej się spodoba:
          - seria "Aniołki. Spółka z nieograniczoną odpowiedzialnościa" Annie Dalton -
          bardzo miła, przygodowa, troche romantyczna ale bardzo malutko :)
          - ksiązki Cornelii Funke, np. "Smoczy Jeździec" i "Atramentowe Serce"
          - hmmm... "Opowieści z Narni" też są super, ale nie każda młoda osóbka ją
          docenia, więc nie wiem
          - no i jeszcze wielki T.Pratchett (przy jego książkach naprawde można się
          uśmiac) tylko że to jest coś pomiędzy przygodą a fantasy
          -cykl "Straszna Historia" i "Monstrualna erudycja" , nie są to opowieści tylko
          coś w stylu nauka-historia-przyroda-śmiech w jednym, każdy tom dotyczy danej
          cywilizacji czy zagadnienia, moje ulubione serie, zachęcają do nauki i na
          lekcach można zabłysnąć, a przy tym są sformułowane bardzo fajnie, śmiesznie,
          przystępnie dla umysłu uczniów :) polecam! przykład:
          www.merlin.com.pl/frontend/towar/423469
          www.merlin.com.pl/frontend/towar/276370Pozdrawiam!
          • elodia Re: Książka na gwiazdkę dla dwunastolatki. Jaką? 13.03.06, 18:04
            Bardzo Ci Zielona dziękuję:) Na pewno coś z tego wybiorę!
            Na Opowieści... to ona się czai jak Czajkowski na fortepian ale na razie mówi,
            że jeszcze nie czas. A te inne spróbuję:)
            A co do romansów... kiedys mówi - przeczytałam najpiękniejszy romans świata:) i
            chichocze jak trzy chochły - Agathy Christie - Noc i ciemność. Aż przeczytałam,
            choć za kryminałami nie przepadam a romansideł w ogóle nie znoszę. I szczęka mi
            opadła - brak słów!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka