Dodaj do ulubionych

zgadniecie, co przeczytałam?

26.11.05, 10:43
Bestseller rodzimego chowu. Recenzja zmieściła mi się w jednym zdaniu:

Związany do kupy wątkiem miłosnym osobliwy konglomerat opisów nieszczęść, przytrafiających się bohaterom głównym i drugoplanowym, oraz popularnonaukowych pogadanek z dziedziny nauk ścisłych i przyrodniczych, przeplatanych dla urozmaicenia to czymś w rodzaju instrukcji obsługi komputera, to znów urywkiem biografii jakiejś wybitnej postaci.
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: zgadniecie, co przeczytałam? 26.11.05, 10:46
      ;) ja mam typ, ale dawno czytałam i mogę się mylić, toteż poczekam, aż ktoś
      inny napisze (będę miała satysfakcję dla siebie samej, jeśli zgadnę;).
    • Gość: daria13 Re: zgadniecie, co przeczytałam? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 10:50
      Może się mylę, ale mi ten opis pasowałby do Samotności w sieci. Choć czytałam
      dawno i dość nieuważnie, przez co nie pamiętam urywków biografii wybitnych
      postaci, ale mogło mi umknąć, jak niemal cała nieszczęsna fabuła tego dziełka;)
      • chiara76 Re: zgadniecie, co przeczytałam? 26.11.05, 10:59
        no dobra, to mnie też to pasuje;) jest nas już dwie...
    • autumna Zgadza się! 26.11.05, 11:08
      Skoro dało się rozpoznać,znaczy, opis w miarę trafny. Przynajmniej dla tych, którym się nie podobało...
      Przyznam, że napisałam post tak dla wprawki, ostatnio czytając książki zaczynam jakoś wyraźniej dostrzegać styl pisania - czyżbym się wyrabiała literacko? ;-))))
      • daria13 Re: Zgadza się! 26.11.05, 12:43
        Ciągniemy zabawę dalej? Wiem, że to już było, ale właściwie czemu nie?
        Oto moja zagadka:
        Z miłości do książek zabijał, choć nie znał alfabetu.
        Jaka to książka?
        • marquis Re: Zgadza się! 26.11.05, 13:47
          Czyżby jeden z ostatnich bestsellerów? Pewien nie jestem, bo nie pamiętam juz
          czy ten Dan Teal był analfabetą czy nie ;-)
        • pir0 Re: Zgadza się! 26.11.05, 14:09
          "Imię róży" Eco, czyżby?
          • Gość: daria13 Re: nie zgadza się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 14:20
            Pudło x 2;)
            • mamarcela Re: nie zgadza się! 26.11.05, 14:27
              trzy litery na k ?
              • Gość: daria13 Re: nie zgadza się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 15:49
                Teraz to ja nie wiem o co chodzi. Trzy litery na k? Może trzy słowa na k? Co i
                tak nic mi nie mówi:)
                To może małe ułatwienie: nieznajomość alfabetu u głównego bohatera jest
                przenośnią, ale niezwykle dla treści książki ważną przenośnią.
                • Gość: Agutek Re: nie zgadza się! IP: *.chello.pl 26.11.05, 15:55
                  czyzby "Kys" Tatiany Tolstoj?
                  • Gość: ajtra Re: nie zgadza się! IP: *.fonet.pl / 195.117.234.* 26.11.05, 16:06
                    Czy chodzi o opowiadanie "Zabójca bajek" W. Łysiaka?
                    • ajtra Re: nie zgadza się! 26.11.05, 16:15
                      Teraz dopiero zauważyłam, że chodzi o książkę, a nie opowiadanie.
                      Jeśli książka, to może "Pachnidło" Patricka Suskinda?
                      • daria13 Re: zgadza się! 26.11.05, 16:21
                        Brawo dla Agutki lub Agutka:)))To Kyś Tołstojowej w rzeczy samej.To chyba nie
                        było za trudne dla kogoś, kto czytał książkę, nieprawdaż? Polecam gorąco!
                        Teraz Twoja kolej:)
                        Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję.
                        • Gość: jjj Re: zgadza się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 18:38
                          w takim razie mamarcela pewnie zgadła - kyś jest na trzy litery i zaczyna się
                          na k...;)
                          • daria13 Re: zgadza się! 26.11.05, 18:52
                            Gość portalu: jjj napisał(a):

> w takim razie mamarcela pewnie zgadła - kyś jest na trzy litery i zaczyna się
                            > na k...;)
                            Ale ja głupia jestem;( Oczywiście, że tak! To wszytko przez ten dzień bez
                            zakupów. Zabrakło mi kawy, a że nie mogłam dokupić, to przez cały dzień nie
                            mogę się do końca obudzić;)
                            Na swoją obronę mogę jedynie powiedzieć, że w odpowiedzi zabrakło przecinka.
                            Gdyby było: "Trzy litery, na k" pewnie nawet mój niedobudzony mózg by
                            załapał:)))
                            Mammarcelo, czy mi wybaczysz moją tępotę?
                            Może w takim razie Ty zaproponujesz jakąś zagadkę?
                            Pozdrawiam czerwona jak burak ze wstydu.
                            • braineater ? 26.11.05, 21:05
                              Dwie starsze panie tańczą, nałogowo cytują Szekspira, szydzą z wartości i
                              powodują u czytelnika pci menskiej gerontofilię platoniczną.:)
                              ?
                              • mamarcela Re: ? 26.11.05, 21:32
                                Pierwsze skojarzenie Jelinek, a jeśli ona to na pewno nie czytałam.
                              • Gość: maga_ Re: ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 13:31
                                braineater, czy to są może te "Dwie poważne damy", których ciągle nie mam czasu
                                przeczytać, a bardzo bym chciała?
                                • braineater Re: ? 27.11.05, 15:49
                                  nie - ani to Jelinek, ani Bowlesowa, ale dla ułatwienia dodam, że pisarka i z
                                  Anglii (XX wiek)
                                  Jako, że zgadywanka okazuje się być dośc trudna, dodatkowa motywacja - będzie
                                  nagroda:)
                              • nienietoperz Re zagadka brainia 28.11.05, 10:29
                                Wise children,

czy wywolana przez Mrs Carter i siostry Wise ochota plasania w wieku dowolnym na
                                ulicach jest efektem ubocznym gerontofilii platonicznej?
                                • braineater Re: Re zagadka brainia 28.11.05, 11:06
                                  Obawiam się, że tak:)
                                  Dobrze, że człowiek zaraża się tylko pląsem a nie innymi przypadłościami panien
                                  Wise:)
                                  Po polsku jako Mądre Dzieci, autorka Angela Carter

P:)
                            • mamarcela Re: zgadza się! 26.11.05, 21:24
                              Dario, to była raczej podpowieź niz odpowiedź, żebys Ty wiedziała, że ja wiem i
                              żeby inym nie psuć zabawy. A jeśli chodzi o interpunkcję to cóż - błogosławię
                              to, że istnieją redaktorzy.!
                              • monikate Re: zgadza się! 26.11.05, 22:18
                                Nie mogę odgadnąć zagadki braineatera :(
                                Czy mimo to mogę zadać swoją?
                                Uczennica ostatniej klasy szkoły podstawowej po przeprowadzce do innej
                                miejscowości i zmianie szkoły staje się ofiarą intryg koleżanek z klasy.
                                Zagubiona w świecie ich wartości, skłócona z rodziną popełnia samobójstwo.
                                • mamarcela Re: zgadza się! 26.11.05, 22:35
                                  Pana NIkt
    • mamarcela Re: zgadniecie, co przeczytałam? 26.11.05, 22:40
      Zadaję następną, bo idę oglądać
      "O dwóch takich, co jeżdżą po Paryżu taksówką i robia dobre uczynki."
      • braineater Re: zgadniecie, co przeczytałam? 26.11.05, 23:20
        zazie w metrze:)
        • marquis A to? 26.11.05, 23:43
          Wielbiciel nereczek i rachuneczki? ;-)
          • mamarcela Re: A to? 27.11.05, 10:04
            Hannibal Lecter ???
            • marquis Re: A to? 27.11.05, 12:42
              Nie nie, ten opis nereczki smakowicie przyrządzonej (fuuu!) to tylko króciutki
              fragment gdzieś na początku powieści. A rachunki są podane ze szczegółowością
              godna księgowego. Ale oba zagadnienia są właściwie mało istotne dla całej
              powieści. ;-)
              • Gość: maga_ Re: A to? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 13:07
                Jak nereczka to chyba "Ulisses"?
                • marquis Tak, Ulisses!!! 27.11.05, 16:24
                  Prawda, że to zapada w pamięć? :)
                  • Gość: maga_ Re: Tak, Ulisses!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 17:31
                    Zapada. Ale apetytu nie pobudza :)
        • mamarcela Re: zgadniecie, co przeczytałam? 27.11.05, 10:04
          To nie jest "Zazie w metrze".
          Jeden z tych dwóch jest taksówkarzem, a drugi starcem.
          • ben-oni Re: zgadniecie, co przeczytałam? 27.11.05, 15:09
            "Lęki króla Salomona"?
            • Gość: mamarcela Re: zgadniecie, co przeczytałam? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 16:10
              The winner is Ben-oni.
              • ben-oni Re: zgadniecie, co przeczytałam? 27.11.05, 16:17
                A skoro wygrałem...
                W starożytnej Grecji miłość tak wielka, że aż mdli. Ale za zakrętem czai się
                nędznik - konkurent. Pasterz i pastereczka... I ten zbój.
                No i jest śnieg taki jak za oknem, zaspy na pół metra! W Grecji!
                • monikate Re: zgadniecie, co przeczytałam? 27.11.05, 21:55
                  Nie podasz więcej szczegółów? Jakoś nic nie kojarzę...
                  Może być zagadka ode mnie?
                  Do klasy przychodzi nowa uczennica. Kolega momentalnie się w niej zakochuje na
                  śmierć i życie, destrukcyjnie i bez wzajemności. Jest na każde jej skinienie,
                  żyje jej życiem, skutecznie niszcząc swoje.
                  • ben-oni Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 08:22
                    Zakochani okazują się królewskimi dzieciarami i potem zyli długo i szczęsliwie
                    rozmnażali się. Taki Harlequin z II w.n.e. Autor pochodził z Lesbos, choć był
                    facetem a sielaneczka ma wydźwięk wybitnie heteroseksualny.
                    • Gość: mamarcela Re: zgadniecie, co przeczytałam? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 08:51
                      Dafnis i Chloe?
                      • ben-oni Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 08:58
                        Wygrała Pani wycieczkę na basen do Knurowa połączoną ze zwiedzaniem poziomu 850
                        kopalni węgla kamiennego.
                        • mamarcela zagadka nr? 28.11.05, 09:09
                          Dzięki. Za ten Knurów będzie bardzo latwe - Amerykanka nie tylko w Rzymie.
                          • nienietoperz Re: zagadka nr? 28.11.05, 11:40
                            Wcale nielatwe...
                            • mamarcela Re: zagadka nr? 28.11.05, 12:10
                              Podpowiedź 1- chociaż ta Amerykanka podobnie jak Holly w podróży to znacznie
                              bardziej wytworna.
                              • mamarcela Re: zagadka nr? 28.11.05, 13:21
                                Specjalna podpowieź dla Toperza - jaka to Amerykanka skoro Australijka i to na
                                dodatek chuda.
                                • nienietoperz Re: zagadka nr? 28.11.05, 13:42
                                  Uklony, Mamarcelo, uklony, nie ma jak dorzucic troche popkultury, zaraz sie
                                  mlodziez zorientuje :-)
                                  Portet damy. P.D.James.
                                  • mamarcela Re: zagadka nr? 28.11.05, 13:45
                                    Gratulacje.
                                    Następna podpowiedź miała być o tym, że jej nie lubię i że oskary kradnie.
                                    A ja szukałam po ogólnie znanej klasyce. :)
    • nienietoperz Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 10:41
      Odgadnawszy zagadke braineaterowa, czekajac na nagrode i myslac o zagadce
      Mamarcelinej, pozwalam sobie zagadywac dalej:

Wszyscy umarliscie, ja jedyny zyje - czyli miedzy innymi o aerozolach.

Uklony,
      nntpz
      • braineater Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 11:07
        Ubik
        P.K.Dick
        :)
        • nienietoperz Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 11:14
          A teraz czekamy na kolejne pytanie (i obiecana nagrode, hiiii).
          O nagrodzie za swoja zagadke obiecuje pomyslec.
          • braineater Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 11:26
            nagroda będzie wieczorem, jak się przesiądę na nieprawomyślny komputer:)
            A teraz zagadka:
            O człowieku który rozmawiał z aniołami w pociągu, spozywając przy tym rózne
            substytuty wódki.
            • mamarcela Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 11:28
              Moskwa Pietuszki
              • braineater Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 11:40
                igzakli:)
                Your turn, my Lady
                • mamarcela Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 11:41
                  Jeszcze łatwiejsze: Tragiczna historia okrutnej zemsty i pewnego
                  dzienikarskiego śledztwa.
                  • braineater Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 11:47
                    Z zimną krwią Capote'a
                    acz pasowałoby rónież Nadzy i Martwi Mailera
                    ale stawiam na Capotę, jednoczesnie sugerując że w pierwszym twoim waprosie
                    chodziło o Śniadanie tegoż
                    • mamarcela Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 11:52
                      Otóż nie ani Z zimna krwią, ani miss Holly in the travel.
                      Odpowiedzi na oba pytania są naprawdę banalne.
                      Daje jeszcze chwilę i zaczna podpowiedzi.
                      • braineater Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 11:57
                        hmmmmm
                        się wytłomaczyć musze, że Mailer to Pieśń Kata jednak - Nadzy to nie o tym:)
                        Druga próba - Ojcobójca Pollacka?
                        • mamarcela Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 11:58
                          Banalniej Brain. Podpowiedź numero uno - pierścień.
                          • Gość: nioma Re: zgadniecie, co przeczytałam? IP: 62.233.201.* 28.11.05, 12:04
                            czyzby ZŁY Leopolda Tyrmanda?
                            • mamarcela Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 12:05
                              Tadam. Mówiłam, że to bardzo łatwe. Twoja kolej.
                              • Gość: nioma Re: zgadniecie, co przeczytałam? IP: 62.233.201.* 28.11.05, 12:13
                                łatwe, a w dodatku to moja ulubiona ksiazka
                                teraz moja zagadka:

galeria przedziwnych postaci gdzie kobieta ktora byla mezczyzna sportowcem
                                wcale nie
                                jest najdziwniejsza,

• stella25b Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 12:16
                                  Swiat wedlug Garpa Irvinga
                                  • Gość: nioma Re: zgadniecie, co przeczytałam? IP: 62.233.201.* 28.11.05, 12:23
                                    brawo!!
                                    • stella25b Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 12:26
                                      wow!
                      • stella25b Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 12:01
                        a moze Heinrich Böll "Utracona czesc Katarzyny Blum"?
                        • mamarcela Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 12:03
                          Banalniej. Podpowiedź numero due; polska powieść.
                          • braineater Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 12:06
                            pas
                            nie mam pojecia
                            pierścień mi sie z Pierścieniem Wielkiej Damy kojarzy, ale to nie powieśc i
                            sledztwa tyz brak, a w dodatku wszystko wierszem:)
                            • stella25b Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 12:27
                              Moja zagadka:

o nieszczesliwym workoholicu i jego wspanialym bracie.
                              • stella25b Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 12:49
                                stella25b napisała:

> Moja zagadka:
                                >
                                > o nieszczesliwym workoholicu i jego wspanialym bracie.

Nikt nie wie?

podpowiem: workoholic byl artysta ktory za zycia sprzedal jedno jedyne swoje
                                dzielo.
                                • mamarcela Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 12:51
                                  udręka i ekstaza?
                                  • stella25b Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 12:52
                                    nie
                                • braineater Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 12:51
                                  Listy do brata Van G.?
                                  • stella25b Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 12:53
                                    prawie ale nie
                                    • braineater Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 12:56
                                      no to Pasja życia
                                      czyli chamsko przepisane Listy do brata:)
                                      • stella25b Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 12:56
                                        eeee chyba nie tak chamsko. Sciskam prawice:)
                                      • mamarcela Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 12:57
                                        Kurczę o tym myślałam, a pomyliłam tytuł. Udręka jest o kim innym.
                                        • stella25b Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 12:58
                                          jest o Michale Aniele
                                          • mamarcela Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 13:00
                                            Wiem, ale mi się tytuły pokałapuckały, a oczywiście sprawdzic mi sie nie
                                            chciało, bo leniowata jestem. :)
                                            • stella25b Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 13:18
                                              I gdzie nastepna zagadka?

Braineater?
                                              • braineater Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 13:37
                                                o.k.
                                                łatwe, bo żelazna klasyka szkolna (choc nie umieszczona w żadnym lektur spisie)
                                                O człowieku, który z powodu zaparć ojca i gderliwości matki, popada w dewiacje
                                                i frustrację
                                                • autumna Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 14:43
                                                  No to czy jest to w końcu ten "Kompleks Portnoya" czy nie? Bałagan się to zrobił nieziemski, ten tytuł padł, ale w odpowiedzi już nie wiem na co.
                                                  • braineater Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 14:46
                                                    of kurse
                                                    Twoja kolej
                                                    a odpowiedź padła w pytaniu Toperza, na które nikt nie zna odpowiedzi, jak na
                                                    razie:)
    • nienietoperz Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 13:18
      Nie moge sie domyslic wciaz Mamarcelej Amerykanki, wrrr.
      Za kare potraktuje Was swoja ostatnia lektura, choc braineater pewnie od razu
      zgadnie...

Kochac mozna wszystkich, pielegniarki, coreczke i jej kolezanke, pieknosc
      spotkana w sklepie. Nawet Ameryke.
      • nioma Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 13:38
        kompleks Portnoya Rotha?
        • nienietoperz Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 13:39
          Nie, choc moze i Roth by pasowal do tego opisu:-)
          • nioma Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 13:40
            cos mi strasznie dzwoni i nie moge zlapac :)
      • butters77 Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 13:41
        "American beauty"?:)
        • nienietoperz Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 13:43
          Iii, teraz pasuje tylko coreczka i kolezanki.
          • nioma Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 13:45
            a moze Adrian Mole?
            • mamarcela Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 13:47
              On miał chyba synka:) A o American Beauty i ja pomyslałam i nawet sprawdziłam,
              czy to nie jest adaptacja. W końcu w filmie mogli zredukować obiekty
              miłosne. :)
              • braineater Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 13:49
                A.B. jest adaptacja, ale akurat nie zredukowaną:)
                A odpowiedzi nie znam:(
                • mamarcela American Beauty 28.11.05, 13:55
                  Szczegóły bardzo proszę - kto napisał? Bo mi się we łbie telepie, że był oskar
                  za scenariusz dla Balla, ale oczywiście moge się mylić :)
                  • braineater Re: American Beauty 28.11.05, 14:16
                    Kolejny przyczynek do dyskusji o wyższości papierzaka nad e-bookiem:)
                    Jakbym to czytał pobożemu, znaczy z papiera i w okładce to bym zauwazył, że to
                    novelisation. W ebooku zaoszczędzono mi tej zbednej informacji:)
                    Autor Stelle (Alan, nie Daniele:)

• nienietoperz Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 13:56
        Rozszerzamy wiec opis:

Kochac mozna wszystkich, pielegniarki, coreczke i jej kolezanke, pieknosc
        spotkana w sklepie. Nawet Ameryke. Nawet bedac malpa.

i dodajemy: zagadka jest trudna. Autor za to znany.
        • braineater Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 14:02
          Big Apes Wila Selfa?
          • nienietoperz Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 14:04
            Nope.

Podpowiedz juz chyba ostatnia: chodzi o opowiadania.
            • Gość: daria13 Re: zgadniecie, co przeczytałam? IP: *.medical / *.crowley.pl 28.11.05, 14:19
              Ratunku! Może byśmy tytułowali posty, albo cytowali zagadki przy odpowiedziach,
              bo bałagan sie robi i można się totalnie pogubić. Czy zagadka o ojcu z
              zaparciami została juz odgadnięta, bo mnie to strasznie zafrapowało? No i co z
              tą Amerykanką?
              • braineater Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 14:21
                nie została
                choć tytuł padł:)

• mamarcela Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 14:24
                  Dama z Hameryki jest odgadniona.
                  A zaparcia nadal powodują kompleksy. :)
                • monikate Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 14:25
                  :( mojej też nikt nie odgadł...
                  • mamarcela Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 14:26
                    proszę o podpowiedzi, Moniko.
                    • monikate mamamarcelo! 28.11.05, 18:03
                      Podpowiedź: polski autor, jest również scenarzystą tv ("Ekstradycja")
                      • braineater Re: mamamarcelo! 28.11.05, 18:59
                        Ptakon czy Seans?
                        Rezygnuje z nagrody, bo żadnej nie czytałem:)
                        • Gość: mamarcela Re: mamamarcelo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 19:20
                          Ani ja. :)
                          Chociaż moje dziecko sie zainteresowało. więc pewnie przeczytam.
                        • monikate braineater, mamamarcelo! 28.11.05, 21:05
                          Ciepło, ciepło!
            • Gość: mamarcela Re: zgadniecie, co przeczytałam? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 15:10
              Odpowiedź wydedukowana, alw pewnie źle - Julian Barnes?
              • nienietoperz Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 15:18
                Zle :-)
                Opowiadania Juliana Barnesa były czytane w pazdzierniku.

W ramach podpowiedzi moze o innej ksiazce tego samego autora:

Tata zmarl na atak serca. Siostra budzi pozadanie. Mama ma sie coraz gorzej. A
                worki z cementem wciaz leza w piwnicy.
                • padma Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 18:50
                  Hmm, McEwan Pierwsza miłość, ostatnie posługi? Nie czytałam wprawdzie, ale
                  chyba innych jego opowiadań nie ma? A w podpowiedzi Betonowy ogrod?
                  • braineater Re: zgadniecie, co przeczytałam? 28.11.05, 19:00
                    nie wiem, ale zdaje mi się, że o maupach nic w Pierwszej nie było, ale zbyt
                    dawno czytałem.
                  • nienietoperz Re: zgadniecie, co przeczytałam? 29.11.05, 12:30
                    Podpowiedz - McEwan i 'Cement Garden' w istocie.

A opowiadania, o ktore chodzilo, zostaly wydane rok po 'Pierwsza miłość,
                    ostatnie posługi' pod tytulem 'In between the sheets'. Moze nie zostaly
                    przetlumaczone na polski (zreszta jak przetlumaczyc tytul?), co oznacza, ze
                    zagadka byla poniekad nie fair.

Pozdrowienia niemniej,
                    nienietoperz
    • autumna Re: zgadniecie, co przeczytałam? 29.11.05, 08:56
      Hm, czy moja kolejka jeszcze nie przepadła? Oto moja aktualna lektura:

Długa lekcja jazdy BMW (Bardzo Małym Wozem ;-) ) z dziadkiem w tle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka