formaprzetrwalnikowa 13.12.05, 23:15 żaba? w dodatku pelagia? skąd się wziął taki pomysł na nicka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zaba_pelagia Re: a w ogóle to czemu żaba jest 13.12.05, 23:16 kto zgadnie (ewentualnie bedzie blisko) - otrzyma nagrode ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: a w ogóle to czemu żaba jest 13.12.05, 23:24 kunka, ja z racji poznej pory i bycia rannym ptaszkiem chyba nie wezmę udziału, ale chetnie się przyjrzę. Za to spróbuję zgadnąc, co będzie nagrodą: prawo pierwocałowania? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: a w ogóle to czemu żaba jest 13.12.05, 23:25 nie, żaba może zażądać wtedy ius primae noctis w zależności od prezencji nicka:) Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: a w ogóle to czemu żaba jest 13.12.05, 23:35 ze względu na odmienność gatunkową byłaby to raczej krótka noc świętojańska ale ius primae liberis... ;-)* * strzelam na oślep, łacina już trochę zardzewiała Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: a w ogóle to czemu żaba jest 13.12.05, 23:39 nieno, nieważny gatunek, ważne uczucie Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: a w ogóle to czemu żaba jest 14.12.05, 16:02 Czy chodzi o ius primi libri? Tzn. czy chodzi o ksiazke? Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: a w ogóle to czemu żaba jest 14.12.05, 21:01 cholera, znaczy łacina moja bardziej zardzewiała... Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: a w ogóle to czemu żaba jest 14.12.05, 21:24 Nie szkodzi, to normalne, ze rdzewieje, jak nie ma okazji jej uzywac ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: a w ogóle to czemu żaba jest 13.12.05, 23:44 nie wiem, czemu, ale mnie się kojarzy z Żabą z życia smoków, ale to chyba nie była Pelagia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaaa Re: a w ogóle to czemu żaba jest IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.05, 23:45 Od nazwiska: Żabczyńska? Żabowska? Żabczyk? Żabczuk? Żabik? Żablewska? Kumkała? Kumczyk? Ropuszyńska? Ropuszczuk? Itpeeeee...? Z ewentualnej (sugerowanej przez niektórych) nagrody - rezygnuję! :)) PS. Obserwując poczynania (panoszenie się) Żaby na forum podejrzewam Jej bliskie pokrewieństwo z Ropuchem. Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: a w ogóle to czemu żaba jest 14.12.05, 20:50 albo jednak wezmę udział we własnym konkursie: Pelagia jest po babci, a żaba- żeby było ładniej ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaaa Re: a w ogóle to czemu żaba jest IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.05, 21:26 Żabko - tak mówił do Niej kiedyś pewien Miły Pan (i tak zostało). A może nadal tak Ją nazywa? Szczęściara! :) Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: a w ogóle to czemu żaba jest 14.12.05, 12:34 Poprzez analogie międzygatunkowe podejrzewam... To ma coś wspólnego z Pajęczycą Teklą i Dżdżownicą Magdą. Niebezpieczna i złośliwa jak Tekla zasadzająca się na zaspanego trutnia i pasjonatkę wolontaryzmu Maję. Jednocześnie, wzorem Magdy, w głębi serca - miękkiego serca - życzliwa i chętna do pomocy słabszym, lecz z wrodzonej sobie nieśmiałości udzielająca się tylko w sytuacjach kryzysowych. Odpowiedz Link Zgłoś
awernika Re: a w ogóle to czemu żaba jest 14.12.05, 19:39 Ja to sobie wytłumaczyłam następująco: Pelagia to Jej imię lub wynik zainteresowania przygodami mniszki Pelagii z powieści B.Akunina... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m31 Re: a w ogóle to czemu żaba jest IP: *.server.ntli.net 14.12.05, 23:16 Moze po prostu jest zaba i ma na imie Pelagia. No wiec jaka jest nagroda i czy wygralam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia ROZWIĄZANIE 15.12.05, 19:08 pytanie było podchwytliwe, bo w celu jednoznaczej odpowiedzi trzeba by było przeprowadzić analizę podświadomości w gre na pewno wchodziły następujące wyjaśnienia 1. jeden pan mówi do żaby "żabo" 2. poniższe zdania kreślą jeden z najpiękniejszych obrazów w polskiej literaturze XX w. Dowiadujemy się wielu rzeczy o żabich nogach Żaba kupiła sobie białe podkolanówki i pepegi. Włożyła je natychmiast i zaczęła przechadzać się po polanie. Wincenty i Antoni grali w warcaby, ale reszta smoków przyglądała się Żabie uważnie. - Masz nawet ładne nogi - powiedział Smok Zygmunta. - Tylko trochę za krótkie - dorzucił Nowy Średni. Tortowy jadł właśnie ptysia, więc nie mógł nic powiedzieć, bo pysk miał zapchany bitą śmietaną. Za to Zdzisław odchrząknął i chrypnął: - Żabie nogi pozostaną na zawsze żabimi nogami, niezależnie od tego w co je ubrać. - Sam byś chciał mieć pepegi. Albo trampki. Dlatego tak mówisz, bo mi zazdrościsz. Latasz na bosaka i masz odciski! - odcięła się Żaba. - Pozwólcie - wtrąciła się łagodnie Chenia - że jako najstarsza z was zabiorę głos. Żaba ma rzeczywiście żabie nogi. Żaba spurpurowiała na twarzy i już chciała coś krzyknąć, ale Chenia uciszyła ją machnięciem tylnej lewej nogi. - Ale żabie nogi - mówiła dalej - mogą być również bardzo piękne. To zależy od tego, kto na nie patrzy. - Ty masz najpiękniejsze nogi na świecie - wykrzyknął Rysio Kaputnik siedzący na liściu pobliskiego krzaka. - Mój drogi - zarumieniła się Makrauchenia - zawstydzasz mnie. - Do rzeczy! - ryknęła Żaba z irytacją. - O mnie mówiliśmy i jeszcze nie skończyliśmy! Chenia mówiła więc dalej. - Ponieważ żabie nogi nie mogą być niczym innym niż są, więc musimy uszyć ci sukienkę, moja kochana Żabo. - Od kiedy to ja jestem "kochaną Żabą"? - Od wczoraj. - Aha. No i co z tą sukienką? - Będzie to dluga wieczorowa suknia. Najlepiej połyskliwa, w kolorze zielonym. - Ojej, dlaczego zielony? - jęknęła Żaba. - Nie może być inna, czerwona na przykład? - Nie może - stwierdziła Chenia stanowczo. - Do twojej cery najlepiej pasuje zielony. - Pewnie - zachichotał Zdzisław. - Ubranie zawsze powinno być dobrane kolorem do cery. - Nawet się na ciebie nie obrażę - rzekła z godnością Żaba. - Nie będę się zniżać do twojego poziomu. - Nie kłóćcie się - załagodziła Chenia. - Kochana Żabo, idziemy nad rzekę. - Po co? - Tam mieszka mój znajomy Krokodyl. Bardzo pięknie śpiewa, gra na gitarze i deklamuje wiersze. Jest bardzo oczytany i wrażliwy. - Dobra, dobra, ale co to ma wspólnego z moją suknią? - Taki zdolny Krokodyl potrafi wszystko. On ci uszyje suknię. Albo przynajmniej pomoże wybrać fason i skroić. A uszyć to już potem łatwo. - Hm... - zamyśliła się Żaba. - A czy on się przypadkiem nie odżywia żabami? - Tego nie wiem. - To ja nie idę - stwierdziła stanowczo Żaba. - Chcesz do końca życia pozostać brzydką Żabą? - zapytała posępnie Chenia. W żabim sercu rozgorzała zacięta walka pomiędzy kobiecą próżnością a żabią chęcią do życia. Po pełnej napięcia chwili, podczas której smoki i Chenia wpatrywały się w Żabę z oczekiwaniem, zwyciężyła kobieca próżność. - Pójdę - wysapała Żaba trzęsącym się ze strachu głosem. - Czego się nie robi dla urody. - Właśnie - poparł ją Smok Zygmunta. - Poza tym, jeżeli Krokodyl cię zje, to wszystkie kłopoty z urodą będziesz miała rozwiązane. Chenia i Żaba poszły nad rzekę odwiedzić Krokodyla, a smoki zajmowały się dalej tym, czym zwykle o tej porze zajmują się smoki. -------------------------- jak widać - dwie panie (jaa i chiara) trafiły gratulacje, fanfary, konfetti poproszę o adresy na maila (ze zrozumiałych względów adresy mogą należeć do przyjaciela, cioci, sąsiada lub UP) a pochodzenie Pelagii niech zostanie słodką tajemnicą w końcu nie można ujawniac wszystkiego ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: ROZWIĄZANIE 15.12.05, 20:20 zaba_pelagia napisała: > -------------------------- > jak widać - dwie panie (jaa i chiara) trafiły > gratulacje, fanfary, konfetti > poproszę o adresy na maila (ze zrozumiałych względów adresy mogą należeć do > przyjaciela, cioci, sąsiada lub UP) > a pochodzenie Pelagii niech zostanie słodką tajemnicą > w końcu nie można ujawniac wszystkiego ;-) > > czuję głęboką satysfakcję;) Zrzekam się nagrody, wystarczy mi miły email od Żaby;)) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: ROZWIĄZANIE 15.12.05, 21:11 a Pelagia to pewnie po babci. Znaczy sie: też wygrałam :] ;) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: ROZWIĄZANIE 20.12.05, 01:33 Formo, wysledzilam cie :-) Zupelnie przypadkiem, naprawde. Podoba mi sie twoj blog , kolezanko z Albionu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaaa Re: ROZWIĄZANIE IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.05, 22:25 A jaaa zastanowię się chwilę. Mnie ta nagroda kusi :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaarolii Re: ROZWIĄZANIE IP: *.chello.pl 20.12.05, 01:40 "sceny z zycia smokow" - genialne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: a w ogóle to czemu żaba jest IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.05, 21:23 dalej sie dziwie temu fenomenowi na forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bocian Re: a w ogóle to czemu żaba jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 07:46 jakie czasy takie fenomeny - dody, mandaryny, płazy...;)) Odpowiedz Link Zgłoś