Dodaj do ulubionych

Kazuo Ishiguro

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 14:52
Czy ktoś czytał najnowszą powieść - "Nie opuszczaj mnie"? Jakie wrażenia? Czy
warto? Ja właśnie zaczęłam i pierwsze strony mnie nieco zbiły z tropu -
spodziewałam się czegoś lepszego, a na razie nudno....
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: Kazuo Ishiguro 21.12.05, 14:55
      A mnie się bardzo podobała ta książka. Niestety, jak dotąd to jedyna jego
      książka, ale mam nadzieję , że nadrobię zaległości.
      • daria13 Re: Kazuo Ishiguro 21.12.05, 15:28
        A ja jestem prawie w połowie i cierpię niewymownie, bo mam za mało czasu na
        czytanie i łapię po kilkanaście zaledwie stron dziennie z doskoku, a książka
        podoba mi się od pierwszej strony. Ishiguro nigdy nie był i pewnikiem nie
        będzie przygodowy, więc zarzut, że nudny, wydaje mi się dziwny. Nawet jego
        Byliśmy sierotami, mimo że miał być powieścią sensacyjno-detekwywistyczną nie
        obiecywał szybkiego tempa akcji. Ale na tym polega urok Ishigury i trzeba to
        lubić.
        Podoba mi się w Nie opuszczaj mnie pomysł przedstawienie świata oczami
        osobników, które z założenia mają być gorszymi od "prawdziwych ludzi", a
        przecież ich odczucia nie różnią się w najmniejszym nawet stopniu od prawdziwie
        ludzkich.
        U Ishigury najbardziej podoba mi się to, że każda jego książka jest inna, nie
        jest to kręcenie się w kółko wokół kilku tematów, tak jak u Murakamiego, choć z
        pewnością książki Ishigury mają wspólny mianownik.
        Chiaro, teraz koniecznie Okruchy dnia, koniecznie!
        Pozdrawiam:)
        • Gość: blue.berry Re: Kazuo Ishiguro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 15:32
          przeczytalam i jestem zachwycona.
          delikatna, smutna wolno snujaca sie opowiesc wypelniona pieknymi prostymi
          slowami.
        • chiara76 Re: Kazuo Ishiguro 21.12.05, 17:05
          daria13 napisała:

> U Ishigury najbardziej podoba mi się to, że każda jego książka jest inna, nie
          > jest to kręcenie się w kółko wokół kilku tematów, tak jak u Murakamiego, choć
          z
          >
          > pewnością książki Ishigury mają wspólny mianownik.
          > Chiaro, teraz koniecznie Okruchy dnia, koniecznie!
          > Pozdrawiam:)

Dario, wiem, wiem, pamiętam Twoje wypowiedzi na temat "Japończyków", muszę
          tylko to "zdobyć"...na razie jestem na etapie poszukiwań. Pozdrawiam również;)
    • Gość: Kasik Re: Kazuo Ishiguro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 17:18
      Dziękuję za dotychczasowe posty. Na razie się nie zniechęcam, książka pomimo,
      że toczy się powoli to zaczyna mnie wciągać i czekam na wieczór, kiedy choć
      parę stron będę mogła znów przeczytać. Pozostałe książki Ishiguro o ile wiem są
      na dzień dzisiejszy całkiem niedostępne w Polsce, czy to prawda?
      • Gość: daria13 Re: Kazuo Ishiguro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 20:57
        Nie wiem jak na rynku wydawniczym, ale nawet w małej bibliotece osiedlowej jest
        kilka jego książek. Radzę poszukać właśnie w bibliotekach.
        P:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka