Dodaj do ulubionych

Roma Ligocka

IP: *.junisoftex.pl / 212.106.133.* 03.11.02, 19:15
czytaliście może jej dwie ksiązki???? ja wrażenia? bo u mnie jak najbardziej
pozytywne!
Obserwuj wątek
    • Gość: sunny Re: Roma Ligocka IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.02, 20:17

Czytalam "Dziewczynke w czerwonym plaszczyku", rownoczesnie z "Pianista", co
      troche oslabilo jej wydzwiek. Ogolnie podobalo mi sie, chociaz widac bylo, ze
      Ligocka wczesniej nie pisala ksiazek - niektore sceny byly na sile wzruszajace.
      • Gość: ryża Re: Roma Ligocka IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.02, 20:19
        Przeczytałam " kobitę podróży w jeden dzień.Bardzo mi się podobało. Umie
        kobieta w krrótkich formach zbudować napięcie.
        • Gość: Kasia Re: Roma Ligocka IP: *.srem.sdi.tpnet.pl 03.11.02, 20:51
          "Dziewczynkę w czerwonym płaszczyku" czytałam już dawno, w zeszłym roku, a teraz
          niedawno "Kobietę w podróży". Muszę przyznać,że nie pisze źle, ma jakiś dryg, a
          te 2 pozycje czytało się naprawdę wspaniale. Nie nudzi, umie opisywać sytuacje,
          tworzyć atmosferę. Literacko te książki są na naprawdę dobrym poziomie. Tworzy
          taki mikroświat, na który patrzymy jej oczami- najpierw małej dziewczynki,która
          musi się ukrywać, później dorosłej kobiety, która zmaga się z przeżyciami z
          dzieciństwa. Wszystko oddaje tak,jak ona to odczuwa, ale tak musi być, bo takie
          było założenie. Jej życie oraz emocje,które odczuwała przy okazji różnych
          zdarzeń, są naprawdę ciekawe i sprawnie przełożone. Nie ma lania wody, silenia
          się i pisania , by pisać- wszystko ma swój sens i porządek. Wszystko - od
          formuły po akcję- jest logicznie przemyślane. Nie ma zbędnych słów. No i całość
          budują jeszcze jej prace plastyczne. Wogle brawa dla wydawnictw - piękna robota,
          aż przyjemnie się czyta.
          Co mogłabym zatem zarzucić? Nie będę skupiać się na głównej bohaterce, ale może
          to przez wzgląd na nią, inne postacie są bardzo słabo zarysowane,może z
          wyjątkiem Romana Polańskiego jako kuzyna z dzieciństwa.
          Ale ogólnie nie ma się czego czepiać, wydaje się,że starty temat - holocaust,ale
          to nie jest tylko o tym, zwłaszcza w "Kobiecie w podróży". To jest bardziej o
          kobiecie- artystce, która pod wpływem różnych doświadczeń, nie może się nigdzie
          odnaleźć,w żadnym miejscu, narodowości, religii. I część "DZ w cz pła", która
          dotyczy czasów wojny, jest napisana niezwykle, bo rzadko kiedy mamy okazję
          czytać wspomnienia dorosłego człowieka z czasów dzieciństwa, który tak dokładnie
          pamięta swoje odczucia psychiczne i fizyczne, wręcz te fragmenty z jej obu
          książek są dla mnie najlepsze, najorginalniejsze, choć zapewne dla samej Romy
          Ligockiej najtrudniejsze do napisania.
          "Kobieta w podróży" zwraca uwagę przede wszystkim zmysłem obserwacyjnym autorki,
          ale może zakończenia są trochę zbanalizowane, jakby brakowało pomysłu na puentę,
          nie ma tego powiązania wspomnień,odczuć i myśli przelewanych na papier. Ale dla
          samych historii na pewno warto przeczytać, ja nie żałowałam tego, a pochłonęłam
          obie pozycje "za jednym posiedzeniem".
          Pozdrawiam
          Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka