Dodaj do ulubionych

Ulubiona książka Cortazara

08.02.06, 22:19
No właśnie. czy taka jest. A jeśli jest, to jaka i dlaczego właśnie ta?
Obserwuj wątek
    • chihiro2 Re: Ulubiona książka Cortazara 08.02.06, 22:40
      Watpie, zeby kiedykolwiek sie o niej wypowiadal, jezeli takowa posiada. Wiem,
      ze bardzo cenil Borgesa i to wlasnie jemu zaniosl swoje pierwsze opowiadania,
      ktorymi Borges sie zachwycil. Wlasnie dostalam olbrzymi zbior "niefikcyjnych"
      tekstow Borgesa i jest tam artykulik o tym, jak to Borges byl wydawca pewnego
      pisma literackiego, do ktorego Cortazar przyniosl opowiadanie "Zajety dom".
      Borges sie nim zachwycil i kazal opublikowac. I tak sie zaczelo :)
      • Gość: Skajstop Re: Ulubiona książka Cortazara IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 22:53
        chihiro2 napisała:

> Wlasnie dostalam olbrzymi zbior "niefikcyjnych" tekstow Borgesa i jest tam
        > artykulik o tym, jak to Borges byl wydawca pewnego pisma literackiego, do
        > ktorego Cortazar przyniosl opowiadanie "Zajety dom". Borges sie nim zachwycil i
        > kazal opublikowac. I tak sie zaczelo :)

A możesz podać tytuł tej książki? Bardzo proszę.
        • chihiro2 Re: Ulubiona książka Cortazara 08.02.06, 22:54
          Oczywiscie, tu jest link do wszystkich waznych informacji:
          www.amazon.co.uk/exec/obidos/ASIN/0141183020/qid=1139435646/sr=8-1/ref=sr_8_xs_ap_i1_xgl/026-7891549-7257215
      • Gość: zANILK Re: Ulubiona książka Cortazara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 17:24
        To może napiszę bardziej po polsku-
        jaką książkę Cortazara lubicie najbardziej?
        O to szło dziatki.
        • chihiro2 Re: Ulubiona książka Cortazara 09.02.06, 18:27
          Ach tak! No to wszystko jasne :)
          Ja najbardziej cenie opowiadania Cortazara (ale nie przeczytalam jeszcze
          wszystkiego, wciaz pare ksiazek czeka na polce na swoja kolej).
          Z nich najwieksze wrazenie wywarly na mnie: "Listy od mamy", "Koniec
          zabawy", "Ciaglosc parkow", "Sezon reki", "Poludniowa autostrada", "Zajety
          dom", "Daleka", "Najglebsza pieszczota".
          Musze przyznac, ze "Kosmonauci z autostrady" nieco mnie rozczarowalo. Troche
          nudna wydala mi sie ta ksiazka, choc byly i swietne pomysly, jak cytowane listy
          od mamy.
          • kaczryka Re: Ulubiona książka Cortazara 09.02.06, 19:26
            ja osobiście cenię "wielkie wygrane".
    • Gość: zANILK Re: Ulubiona książka Cortazara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 19:28
      Opowiadania-dla mnie najlepsze.zwłaszcza te o Kronopiach...
      • daria13 Re: Ulubiona książka Cortazara 09.02.06, 20:33
        Nie będę zbyt oryginalna i napiszę, że Opowiadania. Nigdy przedtem ani potem
        nie czytałam lepszych, a muszę powiedzieć, że bardzo lubię ten gatunek i
        opowiadań czytałam w życiu wiele, z tymi niemal równie dobrymi Borisa Viana,
        czy Topora włącznie. I pamiętam, jak czytałam je po raz pierwszy w baaardzo
        młodym wieku i wściekałam się na Cortazara, że nie kończył większości swoich
        opowiadań, a dopiero po paru latach doceniłam smak tego zabiegu.
        Cortazar w opowiadaniach osiągnął mistrzostwo, choć dla mnie wszystko co wyszło
        spod jego pióra było doskonałe. Dopiero niedawno przeczytałam Silvalandię i
        uświadomiłam sobie, że książki Cortazara są dla mnie nadal świętem.
        Pozdrawiam:)
        • zanilk Re: Ulubiona książka Cortazara 09.02.06, 21:14
          O Silvalandię dopiero niestety zabiegam.
          Warto?
          • daria13 Re: Ulubiona książka Cortazara 09.02.06, 21:22
            Dla miłośnika Cortazara to lektura obowiązkowa. Cudownie poetyckie impresje
            coratazarowskie z przepięknymi ilustracjami jego imiennika Julio Silvy każda.
            Tej książki nie wolno przegapić, tym bardziej, że jest do wielokrotnego
            czytania i oglądania:)
            P:)
            • Gość: zANILK Re: Ulubiona książka Cortazara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 21:25
              Obrazki SIlvy są mi doskonale znane z jego strony internetowej.Ale cóz,cena mnie
              przygnębiła nieco.
              • Gość: Azja Re: Ulubiona książka Cortazara IP: *.streamcn.pl 10.02.06, 11:38
                To i ja się nie wyłamię i powiem, że najbardziej lubię opowiadania, najbardziej
                "Rzekę" i "Circe", zrobiły na mnie niesamowite wrażenie. Z resztą żadna z
                książek Cortazara, nie przeszła mi przez ręce bez echa..."Grę w Klasy" czytałam
                niemalże jak Biblię, tyle w niej mądrości..."62 Model do składania" też bardzo
                inspirująca. Cortazar w mojej opini zedecydowanie na tak!
                • braineater Re: Ulubiona książka Cortazara 10.02.06, 11:53
                  'W osiemdziesiąt światów dookoła dnia'
                  i tak naprawdę tylko to, i nic poza tym.

P:)
                  • sutekh1 Re: Ulubiona książka Cortazara 10.02.06, 14:00
                    pani, która chce kupić se silvalandię- toż to w taniej książce jest!!!
                    • Gość: zANILK Re: Ulubiona książka Cortazara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 18:33
                      toż wykupili i wykupuję!a jak mają mi odłożyć,nie odkładają.takie bajki w
                      polskim narodzie.

co do esejów-osobiście również uważam,że są wyśmienite i od nich zaczęła się
                      moje swawolne sam na sam z Cortazarem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka