zanilk 08.02.06, 22:19 No właśnie. czy taka jest. A jeśli jest, to jaka i dlaczego właśnie ta? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chihiro2 Re: Ulubiona książka Cortazara 08.02.06, 22:40 Watpie, zeby kiedykolwiek sie o niej wypowiadal, jezeli takowa posiada. Wiem, ze bardzo cenil Borgesa i to wlasnie jemu zaniosl swoje pierwsze opowiadania, ktorymi Borges sie zachwycil. Wlasnie dostalam olbrzymi zbior "niefikcyjnych" tekstow Borgesa i jest tam artykulik o tym, jak to Borges byl wydawca pewnego pisma literackiego, do ktorego Cortazar przyniosl opowiadanie "Zajety dom". Borges sie nim zachwycil i kazal opublikowac. I tak sie zaczelo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skajstop Re: Ulubiona książka Cortazara IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 22:53 chihiro2 napisała: > Wlasnie dostalam olbrzymi zbior "niefikcyjnych" tekstow Borgesa i jest tam > artykulik o tym, jak to Borges byl wydawca pewnego pisma literackiego, do > ktorego Cortazar przyniosl opowiadanie "Zajety dom". Borges sie nim zachwycil i > kazal opublikowac. I tak sie zaczelo :) A możesz podać tytuł tej książki? Bardzo proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Ulubiona książka Cortazara 08.02.06, 22:54 Oczywiscie, tu jest link do wszystkich waznych informacji: www.amazon.co.uk/exec/obidos/ASIN/0141183020/qid=1139435646/sr=8-1/ref=sr_8_xs_ap_i1_xgl/026-7891549-7257215 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zANILK Re: Ulubiona książka Cortazara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 17:24 To może napiszę bardziej po polsku- jaką książkę Cortazara lubicie najbardziej? O to szło dziatki. Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Ulubiona książka Cortazara 09.02.06, 18:27 Ach tak! No to wszystko jasne :) Ja najbardziej cenie opowiadania Cortazara (ale nie przeczytalam jeszcze wszystkiego, wciaz pare ksiazek czeka na polce na swoja kolej). Z nich najwieksze wrazenie wywarly na mnie: "Listy od mamy", "Koniec zabawy", "Ciaglosc parkow", "Sezon reki", "Poludniowa autostrada", "Zajety dom", "Daleka", "Najglebsza pieszczota". Musze przyznac, ze "Kosmonauci z autostrady" nieco mnie rozczarowalo. Troche nudna wydala mi sie ta ksiazka, choc byly i swietne pomysly, jak cytowane listy od mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczryka Re: Ulubiona książka Cortazara 09.02.06, 19:26 ja osobiście cenię "wielkie wygrane". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zANILK Re: Ulubiona książka Cortazara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 19:28 Opowiadania-dla mnie najlepsze.zwłaszcza te o Kronopiach... Odpowiedz Link Zgłoś
daria13 Re: Ulubiona książka Cortazara 09.02.06, 20:33 Nie będę zbyt oryginalna i napiszę, że Opowiadania. Nigdy przedtem ani potem nie czytałam lepszych, a muszę powiedzieć, że bardzo lubię ten gatunek i opowiadań czytałam w życiu wiele, z tymi niemal równie dobrymi Borisa Viana, czy Topora włącznie. I pamiętam, jak czytałam je po raz pierwszy w baaardzo młodym wieku i wściekałam się na Cortazara, że nie kończył większości swoich opowiadań, a dopiero po paru latach doceniłam smak tego zabiegu. Cortazar w opowiadaniach osiągnął mistrzostwo, choć dla mnie wszystko co wyszło spod jego pióra było doskonałe. Dopiero niedawno przeczytałam Silvalandię i uświadomiłam sobie, że książki Cortazara są dla mnie nadal świętem. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
zanilk Re: Ulubiona książka Cortazara 09.02.06, 21:14 O Silvalandię dopiero niestety zabiegam. Warto? Odpowiedz Link Zgłoś
daria13 Re: Ulubiona książka Cortazara 09.02.06, 21:22 Dla miłośnika Cortazara to lektura obowiązkowa. Cudownie poetyckie impresje coratazarowskie z przepięknymi ilustracjami jego imiennika Julio Silvy każda. Tej książki nie wolno przegapić, tym bardziej, że jest do wielokrotnego czytania i oglądania:) P:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zANILK Re: Ulubiona książka Cortazara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 21:25 Obrazki SIlvy są mi doskonale znane z jego strony internetowej.Ale cóz,cena mnie przygnębiła nieco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Azja Re: Ulubiona książka Cortazara IP: *.streamcn.pl 10.02.06, 11:38 To i ja się nie wyłamię i powiem, że najbardziej lubię opowiadania, najbardziej "Rzekę" i "Circe", zrobiły na mnie niesamowite wrażenie. Z resztą żadna z książek Cortazara, nie przeszła mi przez ręce bez echa..."Grę w Klasy" czytałam niemalże jak Biblię, tyle w niej mądrości..."62 Model do składania" też bardzo inspirująca. Cortazar w mojej opini zedecydowanie na tak! Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Ulubiona książka Cortazara 10.02.06, 11:53 'W osiemdziesiąt światów dookoła dnia' i tak naprawdę tylko to, i nic poza tym. P:) Odpowiedz Link Zgłoś
sutekh1 Re: Ulubiona książka Cortazara 10.02.06, 14:00 pani, która chce kupić se silvalandię- toż to w taniej książce jest!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zANILK Re: Ulubiona książka Cortazara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 18:33 toż wykupili i wykupuję!a jak mają mi odłożyć,nie odkładają.takie bajki w polskim narodzie. co do esejów-osobiście również uważam,że są wyśmienite i od nich zaczęła się moje swawolne sam na sam z Cortazarem. Odpowiedz Link Zgłoś