Dodaj do ulubionych

Kto tlumaczy Mikolajka ??

15.02.06, 21:22
bardzo lubialam serie Mikolajka w latach 70-tych. Nie pamietam kto go wtedy
tlumaczyl ale bardzo dobrze.
A teraz kto? czy sa oryginalne tlumaczenia?

I czy Mikolajek to stale pozycje w ksiegarniach tzn mozna sie spodziewac ich w
tym lecie?

Venus
Obserwuj wątek
    • zaba_pelagia Re: Kto tlumaczy Mikolajka ?? 15.02.06, 21:30
      teraz przetlumaczyla Barbara Grzegorzewska
      a co to znaczy stale pozycje? no, leza w ksiegarniach, bez wzgledu na porę roku
      • venus22 Re: Kto tlumaczy Mikolajka ?? 15.02.06, 21:51
        dziekuje Zabko :)
        tak stale pozycje to takie ktore zawsze sa na polkach bo zawsze jest na nie popyt.
        wchodzisz pytasz- czy jest ....... ?
        tak, jest, :)

a sa tez te 'oryginalne'? bo jak np. czytam terazniejsze tlumaczenia Ani to
        moim zdaniem nie umywaja sie do oryginalu. tesknie za tymi pierwszymi gdzie
        zamiast Rachel byla Malgorzata ..

Venus
        • zaba_pelagia Re: Kto tlumaczy Mikolajka ?? 15.02.06, 21:53
          Mikołajek leży wszedzie, bo go wznowili z okazji wydania najnowszego (i
          tlumaczenie jest prawidlowe)
          nawet nie chce myslec, ze istnieja jakies takie dziwaczne tłumaczenia Ani!
          kto, kiedy i dlaczego?????
          • venus22 Re: Kto tlumaczy Mikolajka ?? 15.02.06, 22:54
            Pomocna Zabko, :)

oj sa sa rozne tlumaczenia. Zobaczywszy ladnie wydane serie Ani rzucilam sie i
            kupilam od razu trzy lub cztery. O zgrozo nie dosc ze nie bylo to tlumaczenie
            Janiny Zawiszy Krasuckiej to kazde kogo innego!! a nawet tlumacz ma swoj styl!

no coz... mam to szczescie ze moge czytac angielski oryginal. ale pewne
            tlumaczenia np Kubus Puchatek albo wlasnie Ania znacznie milsze sercu po
            polsku... a nawet a nawet- lepsze, smiem twierdzic.

Venus
        • Gość: gosik orginał zawsze jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 23:47
          ...ale w Polsce nie widziałam. miałam szczęście i moja koleżanka przywiozła
          parę miesięcy temu z Paryża. nigdy nie czytałam Mikołajka po polsku więc na
          tłumaczeniu się nie zanam. a jak został przetłumaczony Bouillon?
          • Gość: mańka Re: orginał zawsze jest... IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.02.06, 20:58
            Gość portalu: gosik napisał(a):

> a jak został przetłumaczony Bouillon?

no, Rosół, oczywiśce! :)
    • Gość: gosik tytuł francuski jest inny niż jego polskie tłumacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 23:48
      • venus22 Re: tytuł francuski jest inny niż jego polskie tł 16.02.06, 01:17
        ..mnie raczej chodzilo o pierwsze i na dlugo jedyne tlumaczenie- to nazwalam
        "tlumaczony oryginal" ..
        po francusku niestety nie umiem :(

V.
    • dorcia_j Re: Kto tlumaczy Mikolajka ?? 16.02.06, 06:05
      Ja najstarszego jakiego mam z '91 roku w tłumaczeniu Grzegożewskiej. Natomiast
      zauwazyłam że każda część tłumaczy prawie kto inny.
      Jeśli chodzi o zmiany tłumacza to nie sadzę żeby wydawnictwo co chwila
      zmieniało tłumacza bo i poco, skoro juz mają tłumaczenie, a za kolejne
      musieliby płacić
      • venus22 Re: Kto tlumaczy Mikolajka ?? 16.02.06, 06:10

dziekuje bardzo za wasze odpowiedzi- jeszcze prosilabym abyscie uprzejmie podali
        z ktorego roku macie i kto go tlumaczyl (ktoregokolwiek Mikolajka). Im starszy
        tym lepszy.

Venus
        • Gość: Jacenty Re: Kto tlumaczy Mikolajka ?? IP: *.chello.pl 16.02.06, 21:20
          Przekład Grzegorzewskiej jest jedynym właściwym. Inne lepiej omijać.
          • venus22 Re: Kto tlumaczy Mikolajka ?? 17.02.06, 09:05
            wielkie dzieki :)

V.
    • narcyza5 Re: Kto tlumaczy Mikolajka ?? 17.02.06, 19:54
      Mikołajka od zawsze wydaje "Nasza Księgarnia" w tym samym tłumaczeniu
      B. Grzegorzewskiej.
      • llewelyndavies Re: Kto tlumaczy Mikolajka ?? 19.02.06, 17:51
        To nie do końca jest tak, jak tu niektórzy piszą, że jedynymi "kanonicznymi" przekładami Mikołajka są tłumaczenia Barbary Grzegorzewskiej. Faktycznie, przełożyła ona większość części z tego cyklu, co nie zmienia w niczym faktu, że "Rekreacje Mikołajka" i "Mikołajka" przełożyły panie Tola Markuszewicz i Elżbieta Staniszkis - i to już dawno, dawno temu. Z tego, co wiem, innych przekładów (tzn. poza tymi dokonanymi przez wszystkie wyżej wymienione panie) nie ma.
        • Gość: Jacenty Re: Kto tlumaczy Mikolajka ?? IP: *.chello.pl 19.02.06, 20:23
          Jeśli piszę, że jedyny "właściwy" to mam na myśli jedyny na wysokim poziomie.
          Myślałem, że to jasne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka