torsten1 02.03.06, 22:06 Macie moze jakies przemyslenia? "Amerykanscy bogowie" warto\? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
geigo Re: Neil Gaiman 02.03.06, 22:32 Warto, warto :) Wciągająca, niegłupia, przewrotna. Odpowiedz Link Zgłoś
fal_len Re: Neil Gaiman 03.03.06, 00:01 hmm... jeśli czytałeś wcześniej Carrolla to się trochę jak dla mnie zazębia...myślałam, że to trochę o czymś innym niż było... z książek Gaimana polecam taką jedną - "Dobry Omen" ;). A "Amerykańscy bogowie" mnie rozczarowali.. może poza kilkunastoma stronami... Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Neil Gaiman 03.03.06, 14:20 fal_len napisała: > "Amerykańscy bogowie" mnie > rozczarowali.. może poza kilkunastoma stronami... Mnie też. Ale 'Nigdziebądź' mi się bardzo podobało. I 'Koralina' też. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Neil Gaiman 03.03.06, 07:59 do Amerykańskich bogów przemyśleń nie mamy, za to mamy do Wilków w ścianie i Koraliny. Jeżeli chcesz, to sie tymi przemyśleniami podzielimy... A jeżeli nei chcesz to też się podzielimy. Koralina bardzo podoba się naszemu 11-letniemu synowi, który uważa że to świetny horror dla dzieci. Co do wilków uważamy, że gdy wilki wyjdą ze ścian, to już koniec! I przymierzamy się teraz do Chłopaków Anansiego, ale na razie nasze przemyślenia nie wyszły poza zamiar przeczytania! Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Neil Gaiman 03.03.06, 08:33 Przemyslenia mam różne. Po ksiązkach typu Gwiezdny Pył, Nigdziebądź oraz Amerykańscy Bogowie, strasznie nas drażni Gaiman jako pisarz, bo pomysłów rewelacyjnych ma moc - co widać szczególnie w opowiadaniach, ale wykonanie ma fatalne - nudne, rozwlekłe, przegadane i męczące bardziej niż przyjemne. Ale za to po Gaimanie jako scenarzyscie komiksów - Sandmana, Signal To Noise, Morderstwa i Tajemnice, Wilki w ścianach przemysliwamy, czy nie nalezy mu sie ołtarzyk w panteonie geniuszy komiksu. To w tym medium Gaiman sprawdza się najlepiej, jego pomysły okraszone grafiką najciekawszych amerykanskich i brytyjskich komiksiarzy błyszczą, jak najszczersze złoto i w odóznieniu od książek, nie toną po chwili w rozwlekłym marudzeniu. P:) Odpowiedz Link Zgłoś
lunalovelight Re: Neil Gaiman 03.03.06, 15:23 bardzo lubie. w tandemie z pratchettem i solo. od 'amerykanskich bogow' akurat bardziej podobala mi sie 'koralina' i 'dym i lustra'. Odpowiedz Link Zgłoś
ihopeyouwilllikeme Re: Neil Gaiman 03.03.06, 15:54 Czytałem " Amerykańskich Bogów " i " Koralinę ". To pierwsze fajne, to drugie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Neil Gaiman 03.03.06, 20:05 jestem w polowie Nigdziebadz i szczerze mowiac nic mnie nie zacheca do kontynuowania lektury :/// chociaz zastanawiam sie, czy to nie wina czytania polskiego tlumaczenia dla mnie jednak Gaiman = swietne komiksy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacenty Re: Neil Gaiman IP: *.chello.pl 03.03.06, 20:35 Dla mnie Gaiman to przykład autora, który ma fajne pomysły, ale bez pomysłu na całość. Innymi słowy zbyt często przynudza, a ja mam chęć przeskoczyć o parę stron do przodu. Zły nie jest, ale generalnie bez rewelacji. Odpowiedz Link Zgłoś
plonaca.zyrafa Gaiman i londynskie metro 03.03.06, 23:16 A ja uwielbiam Gaimana. "Nigdziebadz" zacgwyca, zwlaszcza gdy sie zna troche londynskie metro ;) Czarnu barciszkowe, siedem siostr, mind the gap nabieraja nowego znaczenia :) Pozatym, naprawde jazda metrem nie jest juz dla mnie tak nudna jak kiedys :) "Dym i lustra" to pieekny zbior opowiadan. Jako studentka filologii polskiej czytalam je w ramach analizy i interpretacji dziela literackiego wzbudzajac rumieniec u kolezanek historia o krolewnie Sniezce, czy lekka konsternacje historia o sw. Mikolaju. "Koralina" niby prosta i latwa, a jednak ma cos w sobie, zostawia dziwny klimat w glowie. "Wilki w scianach" ksiazka dla doroslych (i) dzieci. Piekne rysunki. "Gwiezdny pyl" tez z pozoru prosta, a ja i tak bede sie upierala ze cos w niej jest :) Teraz czytam "Amerykanskich..." na zmiane z "Dobrym.." chociaz Pratchetta nie lubie :) Aha, Sandman - wedlug mnie majstersztyk. Drogie to to, ale warto zainwestowac w kolejna czesc. Odpowiedz Link Zgłoś
torsten1 Re: Gaiman i londynskie metro 03.03.06, 23:20 sandman ma BARDZO ZLYCH rysownikow.. sam komiks zachwyca, ale rysuki to slabizna... Odpowiedz Link Zgłoś
plonaca.zyrafa Re: Gaiman i londynskie metro 03.03.06, 23:27 To zalezy :) Ja mam cieniutkie Sandmany z '92 roku i sa niezle narysowane, Sandman Mystery Theatre tez niezle. Ja mysle ze to kwestia gustu. Akurat fabula podoba mi sie na tyle ze nie musze miec grafiki rodem z Abry Makabry czy Sin City ;) Podejrzewam ze gdyby rysunki robili nawet chlopcy z www.wilq.pl to by mi sie podobalo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blueone Re: Neil Gaiman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 23:10 A co szanowni Państwo sądzą o filmie "Mirror mask", którego rzeczony pan jest scenarzystą? Odpowiedz Link Zgłoś
sidhe-e Re: Neil Gaiman 30.05.06, 17:22 "mirror mask" nie widziałam, chciałabym natomiast żeby w Polsce można było zobaczyć serial "neverwhere" [czyli Nigdziebądź] wczoraj skończyłam "chłopaków Anansiego" i bardzo mi się podobało :) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Neil Gaiman 30.05.06, 17:29 "Neverwhere" wyszlo na DVD, do kupienia np. w Amazon. Ja widzialam wlasnie z DVD. Odpowiedz Link Zgłoś
weatherwax Re: Neil Gaiman 30.05.06, 22:28 Dla mnie: "Nigdziebądź" - świetna i z kluczem. "Koralina" - podobnie. "Dobry Omen" - rewelacja, ale może to zasługa Pratchetta. "Chłopaki Anansiego" - przeciętna, rozczarowałam się. "Amerykańskich Bogów" nie czytałam, ale po "Chłopakach" mam na razie dosyć Gaimana. Odpowiedz Link Zgłoś