Gość: west IP: *.big.pl / 212.160.117.* 04.12.02, 13:33 rzućcie pare tytułów co warto kupić, przeczytać - tylko coś sensownego a nie jakieś grochole, chmielewskie czy inne coehlo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikate Re: książka pod choinkę 04.12.02, 14:05 Np. "Ślepy zabójca" Margaret Atwood, "Białe zęby" Zadie Smith, wszystkie poweiści Isabel Allende. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: west Re: książka pod choinkę IP: *.big.pl / 212.160.117.* 04.12.02, 14:43 monikate napisała: > Np. "Ślepy zabójca" Margaret Atwood, "Białe zęby" Zadie Smith, wszystkie > poweiści Isabel Allende. a prosiłem coś sensownego - a tu znowu kobietki, którym wmówiono, że mają talent (vide: masłowska) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: książka pod choinkę 04.12.02, 15:10 Hej, to, co napisałam - to nie jakieś Grohole i Coelho! Nie sugeruj się płciom! Ale masz jeszcze: Książki I.B. Singera, które niedawno znowu przeczytałam - uprzedzam tylko, że mogą działać przygnębiająco! Jak mi się coś jeszcze przypomni, to napiszę. A w ogóle-jakie masz preferencje czytelnicze i nastroje na Boże Narodzenie? Od tego wybór tez zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marla Re: książka pod choinkę IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.02, 07:09 Gość portalu: west napisał(a): > monikate napisała: > > > Np. "Ślepy zabójca" Margaret Atwood, "Białe zęby" Zadie Smith, wszystkie > > poweiści Isabel Allende. > > a prosiłem coś sensownego - a tu znowu kobietki, którym wmówiono, że mają > talent (vide: masłowska) Człowieku, nie pisz o Atwood per "kobietka której wmówiono, ze ma talent". Pomijając fakt, ze kobieta urodziła się w 1939 roku i zapewne miała czas zweryfkować podobne opinie, to pisze wybitną literaturę. Mam prośbę: po prostu weź do ręki "Ślepego zabójcę" i przekartkuj. Albo "Opowieść podręcznej". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
elojka Re: książka pod choinkę 06.12.02, 12:46 Gość portalu: west napisał(a): > monikate napisała: > > > Np. "Ślepy zabójca" Margaret Atwood, "Białe zęby" Zadie Smith, wszystkie > > poweiści Isabel Allende. > > a prosiłem coś sensownego - a tu znowu kobietki, którym wmówiono, że mają > talent (vide: masłowska) proponuję "Płeć mózgu"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: książka pod choinkę IP: *.waw.cdp.pl / *.crowley.pl 04.12.02, 15:24 Harlan Koben "Nie mów nikomu" albo Arturo Perez-Reverte "Szachownica flamandzka" zagadki kryminalne zawsze pasują do świątecznego makowca. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: książka pod choinkę 04.12.02, 15:42 Popieram pomysl z Szachownica (ale wydana juz dosc dawno po polsku). Jeszcze Ostatnia Bitwa templariuszea jest fajna. To nie jest zbyt powazna literatura, ale ciekawa. Poza tym (sorry-kobiety): Simona Popescu (promowana ksiazka, ale jedna z lepszych, ktore ostatnio czytalam) i Jhumpa Lahiri, opowiadania (tytul oryginalny zbioru: Interpreter of maladies- Tlumacz chorob, ale nie wiem, jesli bylo wydane po polsku, czy to byl polski tytul). I jeszcze Arundhati Roy- Bog rzeczy malych (ale to tez juz jakis czas temu bylo, nie nowosc). Mezczyzni: Bobkowski "Szkice piorkiem"; pamietniki Eliade; Feynman, Pynchon (czytalam "V", teraz przymierzam sie do Teczy grawitacji. Skomplikowane jak Eco, tez spiski, ale klimaty inne). Odpowiedz Link Zgłoś
dmf Re: książka pod choinkę 06.12.02, 17:18 Jesli mają być autorzy (nie autorki)to może "Nigdziebądź" Neila Gaimana, "Alienista" Caleba Carra, a z lżejszej półki Peter Mayle i jego "Prowansje"? No i jeszcze "Ulica marzycieli" McLiam Wilsona, bijąca ponoć ostatnio rekordy popularności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olcia Re: książka pod choinkę IP: *.kutno.mediaclub.pl 07.12.02, 20:17 a coś ty taki szowinistyczny??? a może "Białe jabłka" J.Carrolla??? szukasz nowości, czy może być coś sprzed kilku lat? może "Lot nad kukułczym gniazdem" K.Keseya? jeśli chodzi o pisarzy polskich, to Sapkowski, może Wiedźmin? na początek opowiadania, potem saga. polecam, jako ćwiczenie rozwijające słownictwo, ciekawa filozofia i przede wszystkim świetny świat. to nie jest tolkienowski "Hobbit", ale dojrzała powieść z ciekawymi wątkami erotycznymi typowo dla dorosłych. a jeśli chodzi o twoje przekonania, co do kobiet, to po temu też są odpowiednie fora. póki co zorientuj się, jak mogą pisać kobiety, bo one nie zawsze piszą tylko dla kobiet. a jeszcze a propos książek, to możesz spróbować z twórczością B.Hrabala, świetne opowiadania o wzlotach i upadkach dusz, bynajmniej nie kobiece, bo czasami bardz twarde. na początek może "Sprzedam dom, w którym już nie chcę mieszkać". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: książka pod choinkę IP: *.unitel.com.pl 09.12.02, 09:53 Cokolwiek następujących autorów: Javier Marias Ian McEwan David Lodge Martin Amis Kingsley Amis Kathryn Harrison Lurie Anderson Tom Sharpe Boris Tarloff Francine Prose itd. itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewucha Re: książka pod choinkę IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 10.12.02, 15:02 Popieram pomysł z Javierem Mariasem, najfajniejsze jest "Serce tak białe". I jest jeszcze czadowa książka fińskiego autora Tikkanena "Wojna trzydziestoletnia". Nie do wyjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: książka pod choinkę IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 10.12.02, 18:17 wlasnie czytam swiezo wydana Furie Salmana Rushdie'go - wciaga od pierwszej strony, inteligentna i dowcipna. polecam jako gwiazdkowy prezent - duza szansa, ze obdarowywany jeszcze nie czytal Odpowiedz Link Zgłoś
ellivia Re: książka pod choinkę 10.12.02, 21:30 Przeczytaj "Pianistke" Elfriedy Jelinek. Sama Jelinek uważa podobno, że ksiązki pisane przez kobiety sa jakby z gory skazane na pogarde, a to wywoluje w niej agresje, ktora potrafi rzutowac na swoje postaci. To w kwestii tematu szowinizmu, ktory pojawil sie w tym watku. Powiem w dwoch zdaniach ,że "PIanistka " to ksiązka wymagajaca dużego zaangażowania emocjonalnego i intelektualnego. Ogromnie blyskotliwa i ostra jak zyletka. pozdr. E. Odpowiedz Link Zgłoś