Gość: Rose IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 17:20 i często sięgacie po ich dzieła? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bdx65 za co? bo nie wiem, co wpisać 22.03.06, 17:41 np. Mario Puzo Stanisław Grochowiak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zANILK Re: Pisarze, poeci...Których cenicie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 22:42 ostatnio Julian Tuwim, Szekspir, nieustannie Dostojewski i Cortazar. Odpowiedz Link Zgłoś
marquis Re: Pisarze, poeci...Których cenicie. 22.03.06, 22:50 Myślę, że ciekawsze byłoby pytanie o pisarzy, których cenimy, lecz NIE sięgamy po ich dzieła (tzn. nie sięgamy po raz kolejny). Ja tak mam np. z Kunderą: cenię niezwykle wysoko, ale sięgam wyłącznie po "Powolność". Odpowiedz Link Zgłoś
itek1 Re: Pisarze, poeci...Których cenicie. 22.03.06, 23:00 IMO Kundere trzeba czytac wiecej niz 1 raz, bo za pierwszym razem zbyt duzo moze umknac. Ja go zawsze czytam 2 razy pod rzad. Za pierwszym razem daje sie porwac akcji, za drugim razem zatrzymuje sie nad fragmentami, ktore musze przemyslec. Odpowiedz Link Zgłoś
marquis Re: Pisarze, poeci...Których cenicie. 22.03.06, 23:07 Wielokrotnie czytałem tylko "Powolność". To była w ogóle moja pierwsza powieść Kundery. Przy kolejnych lekturach miałem wrażenie, że czytam jedną książkę. NIemniej, za parę lat może powrócę i wtedy skorzystam z sugestii :) Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa poeci 22.03.06, 23:18 ewa lipska. zawsze i wszędzie. woze jej tomiki ze sobą. chociaz tak naprawde juz nie potzrebuję ich wozic. Znam jeje wiersze na pamiec bo: dotąd doszliśmy, tu się zatrzymały koniec z początkiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Pisarze, poeci...Których cenicie. 22.03.06, 23:33 Najbardziej cenie chyba Borgesa. A najbardziej z Borgesa cenie Bustosa Domecqa. Poniewaz mam tylko "Kroniki...", bo chyba tylko one zostaly na polski przetlumaczone, wlasciwie nie wiem, czy moze jednak w tym duecie nie cenie bardziej Casaresa... Pamietam, jak pare miesiecy temu lecialam do polski przez Hamburg i na beznadziejnym lotnisku czytajac "Kroniki..." po raz trzeci plakalam ze wzruszenia nad magiczna uroda tych historii... Kiedys ogromnie cenilam Capote'a, teraz wydaje mi sie on jako czlowiek bardzo podobny do mnie, ale poza mna nikt tak nie uwaza. Jego dziela chyba cenilam mniej niz jego samego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sutkazy Re: Pisarze, poeci...Których cenicie. IP: 212.87.225.* 24.03.06, 15:15 ostatnio Marta Podgórnik i Bartłomiej Majzel Odpowiedz Link Zgłoś
maggpie Re: Pisarze, poeci...Których cenicie. 24.03.06, 19:03 Nie rozumiem Borgesa. Jest dla mnie nadzieja? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Pisarze, poeci...Których cenicie. 24.03.06, 19:18 A czego w nim nie rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
maggpie Re: Pisarze, poeci...Których cenicie. 24.03.06, 19:19 Prawie wszystkiego. Niestety ;( Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Pisarze, poeci...Których cenicie. 24.03.06, 19:33 A czytalas jego "Autobiografie"? Tam nie ma nic do nierozumienia, przy tym jest krotka i dobrze opisuje jego zycie (tzn. on sam dobrze je opisuje). Do Borgesa trzeba miec nastroj, trzeba lubic taki rodzaj literatury, trzeba miec jego poczucie humoru. Jak nie rozumiesz po lekturze to moze znajdz jakies opracowanie, komentarz do jego dziel i po zapoznaniu sie z tym, sprobuj przeczytac Borgesa raz jeszcze. Albo zacznij od czegos latwiejszego, np.jego legend gauczowskich, potem dopiero przejdz do labiryntow, swiatow niestniejacych i calej reszty. A moze po prostu to literatura nie dla Ciebie? Dlaczego chcialabys go zrozumiec? Odpowiedz Link Zgłoś