kluski_z_serem 14.04.06, 17:23 Szukam ambitnej ksiażki, której akcja rozgrywałaby sie w Brazylii. Dzięki której zostanie mi przybliżony klimat panujacy w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ropuch_pelagiusz Re: Książka o Brazylii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 19:29 klimat? ależ proszę Klimat: Prawie cały obszar Brazylii leży pomiędzy równikiem a zwrotnikiem, zatem panuje tam klimat bardzo gorący. Przez cały rok średnie temperatury przekraczają 20 st. Celsjusza. Lata w Brazylii są wilgotne, w zimie na terenach położonych na północnym-wschodzie panują dotkliwe susze. W dorzeczu Amazonki średnie temperatury przez cały rok wahają się w okolicach 27 st. Celsjusza, natomiast opady wynoszą ok.2000 mm. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Książka o Brazylii 15.04.06, 13:03 na temat ambitności książek się nie wypowiadam, ale poczytać możesz: -Brazylia - John Updike -Pan Balcer w Brazylii - Maria Konopnicka -Księżycowa krew - Alastair MacNeill -Dzikie oczy Amazonki - Eva Ibbotson -Indiana Jones i siedem zasłon - Rob Macgregor (ambitna, he, he... ale trzymająca w napięciu, he, he, he...) -Dominiko, powrotu nie ma - Krystyna Karnkowska (boaterka podróżuje nie tylko po Brazylii, skąd pochodzi jej mąż...) -Duma i namiętność - Fern Michaels (romansidło, ale czy ambitne?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: Książka o Brazylii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 20:20 Tomek u źródeł Amazonki - Alfred Szklarski Odpowiedz Link Zgłoś
veera Re: Książka o Brazylii 18.04.06, 09:12 > -Pan Balcer w Brazylii - Maria Konopnicka Niezła rekomendacja :D Odpowiedz Link Zgłoś
piesfafik Re: Książka o Brazylii 17.04.06, 23:21 Cokolwiek napisanego przez Jorge Amado - to jeden z najpopularniejszych pisarzy brazylijskich. Nie wiem co bylo przetlumaczone na polski bo czytalam tylko w tlumaczeniu angielskim ale na pewno cos bylo (moze np "Dona Flor and her two husbands"). Moja ulubiona to cos co po angielsku nazywa sie "Showdown" a poprzednio bylo wydane jako "Great Ambush" - nie wim jaki tytul moglo by miec po Polsku moze "Zasadzka" albo cos w tym guscie. Tytul orginalny to bylo Tocaia Grande . To jest link jaki po polsku znalazlam na temat Amado: koneser.czardybon.net/news_dirget.phtml/1937 Odpowiedz Link Zgłoś
hanula Re: Książka o Brazylii 18.04.06, 00:56 > Cokolwiek napisanego przez Jorge Amado - to jeden z najpopularniejszych > pisarzy brazylijskich. Nie wiem co bylo przetlumaczone na polski www.biblionetka.pl/ka.asp?id=5643 Dona Flor i jej dwóch mężów Drogi głodu Gabriela Kakao Pasterze nocy Rycerz nadziei Starzy marynarze. Dwie historie z wybrzeża bahijskiego Tereza Batista wojowaniem zmęczona Odpowiedz Link Zgłoś
akondze Re: Książka o Brazylii 18.04.06, 08:16 Dość kompetentna, ale nie jest to beletrystyka: www.allegro.pl/item98105210_g_freyre_panowie_i_niewolnicy.html ---------- ...skwak? Odpowiedz Link Zgłoś
wojcik1977 Re: Książka o Brazylii 18.04.06, 08:56 polecam książkę: "Brazylia" - wydawnictwo Lonely Planet Odpowiedz Link Zgłoś
betola Re: Książka o Brazylii 18.04.06, 11:39 "Wojna końca świata" - Vargas Llosa Odpowiedz Link Zgłoś