Dodaj do ulubionych

Ktora lepsza ? Wybor z 7 ksiazek. Pomocy upraszam

IP: 194.75.238.* 21.04.06, 13:09
Moge zatrzymac na miesiac tylko 2 z poleconych 7 ,ktore wybrac?

STO BUTELEK NA SCIANIE ,czy moze

SWIAT W ZIARNKU PIASKU,czy

KON PANA BOGA-autor Dichter, a moze

Staroswiecka HISTORIA czy ZAMKNIETE DRZWI- Magda Szabo,albo

CYRK FANTASMAGORIA-M.Miszalski,albo

TAJEMNA HISTORIA-Donna Tart.

CO POLECACIE?

Bardzo dzieki wielgachne!
Obserwuj wątek
    • mamarcela Re: Ktora lepsza ? Wybor z 7 ksiazek. Pomocy upra 21.04.06, 13:19
      Mój wybór:
      Staroświecka historia i Tajemna historia
      i wcale nie dlatego, że obie maja historię w tytule :-)
      • formaprzetrwalnikowa Re: Ktora lepsza ? Wybor z 7 ksiazek. Pomocy upra 21.04.06, 14:21
        a czemu?
        O czym jest Tajemna historia?
        :)
    • jarka63 Re: Ktora lepsza ? Wybor z 7 ksiazek. Pomocy upra 21.04.06, 13:23
      Tajemna historia tylko i wyłącznie!
    • chiara76 Re: Ktora lepsza ? Wybor z 7 ksiazek. Pomocy upra 21.04.06, 14:08
      na pierwszą tez wybrałabym "Tajemną Historię".
    • kaaarolinkaa Re: Ktora lepsza ? Wybor z 7 ksiazek. Pomocy upra 21.04.06, 14:10
      tajemna historia :))
    • Gość: Diabletka Re: Ktora lepsza ? Wybor z 7 ksiazek. Pomocy upra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 15:45
      "Sto butelek na ścianie". Zdecydowanie!!!!
    • bdx65 Re: Ktora lepsza ? Wybor z 7 ksiazek. Pomocy upra 21.04.06, 15:58
      ja Ci polecam "Konia Pana Boga", bo innych nie znam, ale... poznam...
    • szpinaksmaczny Re: Ktora lepsza ? Wybor z 7 ksiazek. Pomocy upra 21.04.06, 16:16
      No,to juz jedna faworytke mam.Jeszcze kilka polecen od Was i zaczynam uczte!
      Dzieki olbrzymiaste za wszystkie dotychczasowe podp-bo wiecie jak to jest,one
      tak sobie leza,kusza,rozne tajemnice tam sobie ukrywaja,a ja moge TYLKO dwie
      (bo inni to tez ksiazkozercy...)
      • monikate Re: Ktora lepsza ? Wybor z 7 ksiazek. Pomocy upra 21.04.06, 16:27
        A ja się penow naraże, ale osobiście nie ruszyła mnie "Tajemna historia". Nie
        czuję klimatu. Może mnie ktoś oświeci? Dlaczego mnie nie zachwyca, skoro
        powinno?
        Z tych, których listę przedstawiłaś, a które znam, wzięłabym osobiście obie
        książki Magdy Szabó.
        • chiara76 Re: Ktora lepsza ? Wybor z 7 ksiazek. Pomocy upra 21.04.06, 16:29
          monikate napisała:

> A ja się penow naraże, ale osobiście nie ruszyła mnie "Tajemna historia". Nie
          > czuję klimatu. Może mnie ktoś oświeci? Dlaczego mnie nie zachwyca, skoro
          > powinno?
          > Z tych, których listę przedstawiłaś, a które znam, wzięłabym osobiście obie
          > książki Magdy Szabó.

na szczęście nie ma musu, że musi Cię ruszać;)
          A ja się jeszcze dopiszę, że jeszcze bym sięgnęła po "Sto Butelek na Ścianie".
        • iwka_j Re: Ktora lepsza ? Wybor z 7 ksiazek. Pomocy upra 21.04.06, 17:06
          Moniko!
          Mam to samo "tajemna historia" nawet mnie znudzila!
          Wprawdzie czytalam dosc dawno, ale i tak pamietam, ze
          nie podobala mi sie. Nawet ciezko mi bylo doczytac do konca:-)
          Równiez jestem za Magda Szabo! Sama wlasnie koncze "Abigail", udalo mi sie w
          koncu kupic po dlugim polowaniu na ebayu!

Pozatym slyszalam same dobre opinie o "Koniu Pana Boga", wiec pewnie warto
          siegnac! Ja mam w planach!
          • monikate Iwko! :) 21.04.06, 17:15
            No proszę, nie jestem sama! Pamiętam, że niemal zasypiałam nad "Tajemną
            historią" i czytałam jedynie z poczucia obowiązku :)
            Jak Ci się podoba "Abigail"? Napisz, jak skończysz.
            Serdecznie pozdrawiam!
            • iwka_j Re: Iwko! :) 21.04.06, 17:54
              Pewnie, ze napisze! tak cos czuje, ze to bedzie chyba moja ulubiona powiesc
              Szabó:-)
            • formaprzetrwalnikowa Re: Iwko! :) 21.04.06, 18:12
              Abigail to jedyna ksiązka Szabo jaką przeczytałam - ale bardzo mi sie podobała,
              pdobnie jak film, który własnie zachecił mnie do sięgniecia po ksiażke. z tym,
              ze byłam wtedy w wieku, w którym niegdys panienki wysyłano na tzw pensje, więc
              zrozumiałym jest, ze własnie ten aspekt jak równiez tajemnica pociągały mnie w
              Abigail najbardziej. cos jakby połączenie Godziny pąsowej rózy z ksiazkami
              Niziurskiego - dla mnie, wtedy. Ale podejrzewam, ze książka ma jeszcze inne
              warstwy
              :)
              • tila_p Re: Iwko! :) 21.04.06, 18:18
                ja mialam okazje przeczytac "PILATA" oraz "ZAMKNIETE DRZWI", dla mnie obie te
                ksiazki byly rewelacyjne! Szkoda, ze nie wznawiaja Szabó:-(
                • tila_p Re: Iwko! :) 21.04.06, 18:19
                  aaaa tak jeszcze przeczytalam "Staroswiecka historie". Tez dobra!
                  • monikate Re: Iwko! :) 21.04.06, 18:30
                    Kocham "Abigail"!
                    Zdecydowanie ma ona inne warstwy, na pewno nie jest tylko opowieścią o
                    przygodach panny z dobrego domu na pensji.
                    • tila_p Re: Iwko! :) 21.04.06, 18:32
                      musze to przeczytac! tylko gdzie kupic?
                      • monikate Re: Iwko! :) 21.04.06, 18:39
                        Chyba trzeba polowac na Allegro, pytać w antykwariatach.
                        "Abigail" jest m.in. powieścią o dojrzewaniu, o odpowiedzialności, o nauce
                        tejże odpowiedzialności. O tym, że nic nie jest takie, jak się zdaje, że nie
                        należy sądzić po pozorach. O trudnym wyborze między wpojonymi zasadami, które w
                        danym momencie kłócą się z tym co ludzkie i przyzwoite; a wybrać trzeba.
                        Niesamowicie pokazane, bo tak jakby od niechcenia, przecież najważniejsza niby
                        jest Gina i jej "chcenia" a zewsząd nasuwają się nam pytania, co w zwiazku z
                        tym?
                        To grzech i skaranie boskie, że nie wznawiają Szabó.
                        • Gość: majka Re: tylko Donna Tartt i Tajemna historia IP: *.chello.pl 22.04.06, 01:32
                          Zdecydowanie ksiązka nie do zapomnienia ,ech ten Rudoognistwłosy Frances
    • asskela tajemna historia 22.04.06, 15:06
      dla mnie jest najlepsza, na długo zawładnie twoim umysłem (że się tak
      górnolotnie wyrażę)
      • Gość: Beata Re: tajemna historia IP: *.lodz.mm.pl 21.06.06, 20:26
        Dla mnie jest ona najlepsza. Przeczytałam ją trzy razy.
    • heather4 Re: Ktora lepsza ? Wybor z 7 ksiazek. Pomocy upra 23.06.06, 10:58
      ja również polecam Tajemną historię. Czytałam też jej kolejną książkę - The
      little friend - równie dobra.
    • Gość: szpinak Re: Ktora lepsza ? Wybor z 7 ksiazek. Pomocy upra IP: 82.109.16.* 23.06.06, 22:45
      ...przeczytalem wszystkie...
      Tajemna historiazostanie w pamieci najdluzej
      Pozdrawiam
      Szpinak
    • Gość: mimbla Re: Ktora lepsza ? Wybor z 7 ksiazek. Pomocy upra IP: 82.109.16.* 02.08.06, 13:47
      No? I ktora byla najciekawsza?
      • joan_k Re: Ktora lepsza ? Wybor z 7 ksiazek. Pomocy upra 21.11.06, 11:16
        Dziękuję za przypomnienie Magdy Szabó!!! :) Od razu pobiegłam do biblioteki i
        wypożyczyłam wszystkie (4) dostępne tytuły. Na razie skończyłam "Piłata".
        Świetna

pozdrawiam
        • Gość: jakajaaka Re: Ktora lepsza ? Wybor z 7 ksiazek. Pomocy upra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 15:24
          Popieram - "Piłat" jest rewelacyjny!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka