doko1 25.04.06, 17:03 Mam pytanie czy moze mi ktos mi napisac kilka zdan czy granice Polski kiedykolwiek w naszej historii siegaly morza czarneg0, jesli tak to kiedy. Dziekuje za wszelkie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
staua Re: Polska i Morze Czarne 25.04.06, 17:26 Wielkie Ksiestwo Litewskie na mapie z R. 1500 tam siega (wliczajac Dzikie Pola) www.euratlas.com/big/big1500.htm Odpowiedz Link Zgłoś
doko1 Re: Polska i Morze Czarne 25.04.06, 17:54 Sorry za moja marna wiedze historyczna ale jak komus wytlumaczyc , ze Wielkie Ksiestwo Litewskie bylo czescia Polski gdy graniczy ono z Kingdom of Poland. :( Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Polska i Morze Czarne 25.04.06, 18:42 Musisz wytlumaczyc unie personalna. Odpowiedz Link Zgłoś
ph29 Re: Polska i Morze Czarne 26.04.06, 09:24 > , ze Wielkie Ksiestwo Litewskie bylo czescia Polski gdy graniczy ono z Kingdom of Poland. :( Bo nie było. _Polska_ nigdy do Morza Czarnego nie sięgała. Do Morza Czarnego sięgała Litwa, ale jeszcze w czasach, kiedy była oddzielnym państwem, złączonym tylko unią personalną z Koroną. Do Morza Czarnego sięgał też lennik Polski, Hospodarstwo Mołdawskie. Odpowiedz Link Zgłoś